Archive for 2016

Mental note



Yup, seperti mana Puan Manager rasa, macam itu juga yang kami rasa sekarang. Alhamdulillah, kepayahan di permulaan membuahkan hasil. Well done! 

Bukan senang nak bermula dari zero sebenarnya. Banyak sangat halangannya. Cuma kami bersyukur sebab Allah permudahkan jalan kami walaupun ada rasa nak bagi 'high five' kat someone earlier. Hahah. 

Thanks to that person. πŸ™„

Dugaan dan cabaran sepatutnya menguatkan kita and that really applies to us. 

Alhamdulillah. 

This surely will be one of my mental note. Everytime rasa nak give up I will read this and reminisce all the difficulties we faced earlier. 😘

Assalamualaikum. 😊

Leave a comment

Ignore

Sedang dilanda kemalasan. 

Post exam syndrome maybe? Ahaks 😜

Jumpa ni kat fb semalam;

.
.
.
And hiding myself from that 'jerk' too. 

Alhamdulillah, hati memang lebih tenang lepas ignore segala yang berkaitan. 😊

Ignorance is bliss 😘

Moga sentiasa diberi kekuatan untuk ignore segala hal-hal negatif ni. Aaminn..

Till then, stay positive peeps! Assalamualaikum. 😊

Leave a comment

Random note

Kata orang, dalam suatu perhubungan tu, cemburu tanda sayang. 

Tapi bagi aku, nak tunjuk sayang tak perlulah nak bagitau dia yang aku cemburu. πŸ™„

Cara aku tunjuk sayang (yang selalunya orang tak dapat nak baca) adalah dengan menghormati pasangan itu sebagaimana dia patut dihormati. Aku takkan buat perkara-perkara yang aku tak suka sekiranya the other party buat kat aku. Pening? Contohnya, kalau aku tak suka dia keluar atau bertepuk tampar dengan kawan berlainan jantina, I won't do that in the first place. Dengan kata mudahnya, kalau aku boleh jaga diri sebaiknya untuk seseorang yang patutnya berhak (suatu masa nanti), I hope the other party will do the same too. Fair lah kan?

Haha. Ini bukan hint atau apa, cuma tiba-tiba terfikir bila teringat satu soalan annoying daripada someone dulu. Dia tanya, berapa ramai lelaki pernah naik kereta aku? Heh. Ingat aku ni apa? πŸ™„

Sekali lagi aku nak highlight, benda atau hal yang normal bagi kita tak semestinya normal bagi orang lain. Kalau kita biasa buat tak semestinya orang lain biasa buat juga. So tak payahlah nak serkap jarang yang tidak-tidak tentang orang lain. Selagi boleh bersangka baik, bersangka baiklah..😌

Berbalik tentang cemburu tadi, tak semestinya cemburu tu tanda sayang. Adakala bila dah keterlaluan boleh jadi annoying. Lebih-lebih lagi untuk orang yang mudah rimas macam aku ni ha. Bersederhana itu lebih afdhal. πŸ˜†

Again, its only another random note. Untuk ingatan diri sendiri suatu masa nanti. Insya-Allah. 

Till then, live well and stay positive. Assalamualaikum. 







Leave a comment

High five again

Baca mesej kat whatsapp group tadi terus rasa macam nak kasi 'someone a high five in the face with a chair'. 

Yes, YOU deserved that. 

Dear you, 

If you think you have a problem with me, kindly deal with me professionally. Please don't act like childish.  Thank you. πŸ™„

Yours truly,


Dahla, malas nak meroyan. 

Keep calm, move on, stay strong and walk away. πŸ’

Assalamualaikum. Happy Weekend. 


Leave a comment

Teruskan~

Baru berangan kekononnya exam centre kali ni sama macam previous term - kat sekolah rendah dekat area rumah. Sekali, bila dah download docket, hambik..  


Dahla aku tak familiar dengan area baru ni. Haha. Terpaksalah bertanya orang UTM nampak gayanya. 

Tak sampai sebulan lagi rupanya nak exam. Huhu. 

Bersihkan hati, bersihkan pemikiran dan buang segala yang negatif. Moga Allah permudahkan segalanya. Aaaminn...

Stay positive peeps! Assalamualaikum. 

Leave a comment

High five


Sometime, I really wish that our paths never crossed. 

Tapi... tak eloklah nak pertikaikan aturan Allah yang dah sememangnya tersusun cantik tu, kan?

Mungkin Allah datangkan ujian ni untuk buat aku lebih mengenali sikap manusia-manusia yang 'bertembung' di laluan yang sama. Yang baik, Alhamdulillah suatu nikmat. Yang buruk, Alhamdulillah jadi pengajaran. 

Bukan semua orang ada peluang dapat teguran begini, kan?

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 

Aku takkan mendoakan keburukan, cuma aku doakan jalan kebenaran. Moga Allah tunjukkan suatu hari nanti. Aaminn..

Until that, ignore ajela. Aku banyak lagi hal lain (yang lebih penting) nak difikirkan selain 'toksin' yang merosakkan tu. 

Assalamualaikum. 

Leave a comment

Enuff said

...masing-masing dah dewasa. Patutnya dah tau keutamaan sendiri. Tapi bila umur dah meningkat tapi kesedaran diri untuk memperbaiki diri tu kurang, aku memang kesian sangat. 


Bukan tak pernah ditegur. Tapi mungkin dah seronok agaknya buat perkara yang menyalahi norma ni. Lepas tu dapat pulak accumulate pahala percuma daripada orang lain, kan best tu? πŸ™„

Hal yang kita rasa normal pada kita tak semestinya normal juga kat pandangan orang lain, kan?

Jadi sendiri mau ingatlah ye?


So enough said, I rest my case. 

Assalamualaikum. Live well peeps! ✌🏻️

Leave a comment

Kegigihan

....seorang pelajar, kononnya. πŸ˜†



Walaupun benda ni dah biasa buat, tapi bila tang jawab soalan exam mesti gelabah. Maka, rajin-rajinkanlah diri practice jawab soalan. Huhu. 

Moga Allah permudahkan perjalanan ni. Aaminn..

Oh hello, October! (Walaupun dah nak masuk setengah bulanπŸ˜†) Please be nice. Jangan gerak laju sangat. 😌

Be nice, eventhough the world is so cruel. Sebab kita tak tau bahagian mana kebaikan yang kita buat tu akan bantu kita kemudian nanti. 😊

Till then, stay postive always. Assalamualaikum. 😘


2 Comments

Get Right

Assalamualaikum. 


Macam dah lama tak membebel kat sini kan? πŸ˜‚

Lepas habis meeting semalam kena tegur dengan consultant, "You loose weight so much. Kenapa? Overworked ke? Or too stress?"

Kalau bos takde masa tu memang jawapan loyar buruk 'makan hati dengan bos' yang aku bagi. Hahah.

Takkanlah aku nak bercerita tentang jadual hidup aku yang boleh tahan pack sekarang ni kan? Mampu senyum ajelah. 😊

Dah berulang kali dapat soalan yang sama sebenarnya. Asalnya dulu memang niat nak turunkan berat badan. Sekali bila dah start training untuk misi Mei lepas, berat badan makin turun dengan jayanya sampai ada yang ingat aku sakit. Omak aiii...Hihi. Tapi Alhamdulillah aku masih sihat. 😊

So, misi selepas ini adalah untuk menaikkan berat badan semula. Hmm, mampukah? πŸ€”


Dan bila tengok jadual revision class ni lagilah rasa nak pengsan. No weekend for November. YeahπŸ€’

Bertabahlah ye sampai awal Disember. Then kita cuba untuk berjimba sakan selama 3 minggu. πŸ˜‚

Till then, stay positive and live well peeps! 😘

2 Comments

Salah siapa?

Sebenarnya dah tak nak ambik tahu.

Tapi bila orang cerita terpaksa dengar dan kemudian mula nak ambik tahu.

Bila dah mula ambik tahu, hati pun sakit.

Salah siapa?



*sigh*

Hidup baik-baik...

Stay positive. 

Assalamualaikum.

Leave a comment

Alah bisa...

Assalamualaikum. 

Dulu, 4 tahun lepas masa mula-mula aku berpindah kerja aku selalu ditanya;

A: Kerja mana sekarang?
Me: Dah pindah kerja, kat Ulu Tiram. 
A: Uih, jauhnya? Berulang ke setiap hari?
Me: Ha'ah, berulang. 
A : Tak penat ke berulang-alik setiap hari?
Me : (senyum aje walaupun sebenarnya πŸ˜‘. Hihi)

Sekarang ni;

(Perbualan dengan jiran depan rumah cum geng senamrobik aku)

B: Jom gi senam nak?
Me: Kak, saya available Sabtu pagi je. Sabtu petang ada kelas. Ahad kelas full day. 
B: Mak ai, tak penat ke? 😳
Me: 😁

Siapa kata tak penat? Hehe. Kalau tak penat, takdelah aku sampai collapse demam 3 tahun dulu? 😁

Tapi orang kata alah bisa tegal biasa kan? Sebelum ni kalau kelas full day Ahad mesti aku akan cuti Isnin. Sekarang ni takde makna. Gagahkan diri naik kerja juga hari Isnin. Alhamdulillah masih diberi keupayaan untuk menempuhinya dan semoga terus diberi kekuatan untuk meneruskan perjuangan. Aaminnn..πŸ’ͺ


P/s : Salah satu cara untuk distract diri sendiri daripada memikirkan hal yang tak sepatutnya - sibukkan diri sendiri dengan perkara yang kita suka buat. Stay postive peeps! 😘

Leave a comment

Akhirnya...


...berakhir juga event yang menyesakkan tumpuan aku sepanjang minggu lepas. Huhu. Mana tidaknya, task ni amanah untuk disempurnakan dalam masa 2 minggu selepas dilantik (πŸ™„) jadi commitee. 

It's a quite good experience actually. Memang bukan senang nak handle event besar macam ni dalam tempoh yang singkat. Tapi Alhamdulillah, dengan teamwork yang best, amanah ni dapat dijayakan sehingga ke akhirnya. 

Mungkin hikmah trip Kinabalu for most of the new committee ni buatkan kami tak susah nak bekerjasama kot? 😌

Hari ni pun rasa beban dah berkurang sikit. Terima kasih bapak mantan kerana pulang ke tanah air untuk proper handover. Haha. Kalau tak memang tak taula apa jadi dengan hidup aku agaknya. 😝 Lagi-lagi hal yang melibatkan duit ni. Hmm. 

Apa pun, moga Allah permudahkan perjalanan selama 2 tahun ke depan ni. Insya-Allah. Aaminn..

Assalamualaikum. 

P/s : Aku harap sneakers yang aku pakai sepanjang majlis tu takkan appear dalam gambar, lebih-lebih lagi waktu beberapa kali naik pentas tu. πŸ˜‚


Leave a comment

Emotional Imbalance

PMS + restless body = emotional imbalance. 😭

Penyudahnya, aku menangis sungguh-sungguh lepas solat asar tadi. Padahal dapat soalan mudah je pun - kenapa? Pelik kan? Haish. Emosi terlampau. Terkenang kebodohan sendiri pun iya juga. Itu yang rasa nak cepat-cepat balik office lepas ambik signature tu. 

Pastu memalam ni salah satu group whatsapp bukak cerita sedih. Lagilah melonjakkan emosi sedih aku yang dah sedia ada nih. Haish. 

Cepatlah hari Ahad. 

Cepatlah settle majlis hari raya ni. πŸ™„

Cepatlah beransur pergi wahai PMS..


Assalamualaikum. Selamat Hari Jumaat.✌🏻️

Leave a comment

Cloud 9


Terharu rasa di hati bila ada orang kata muka still nampak macam 20-an. Kahkah. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Alhamdulillah. πŸ™ˆ

Pastu siap mintak maaf sebab dok tanya soalan sensitif kat aku. Siap cakap, "Nasibla saya budak lagi." Ada hati nak masuk line tu. Hahahaha.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Adoi, you've made my day lah!

Mujur dia tak tanya rahsia. Kalau tanya memang aku jawab, ambik wudhu 5 kali sehari. πŸ™„

Kehkeh. 

Dah, izinkan daku berada di awangan malam ini kerana pujian itew. Haha. 

Till then, selamat menempuh minggu baru. Assalamualaikum. 😁

4 Comments

1 Syawal 1437H



Sebulan sudah kita berpuasa. Alhamdulillah. Masa untuk meraikan kejayaan melawan hawa nafsu walaupun masih terasa sedih dengan berlalunya RamadanπŸ˜”. 

Moga bertemu lagi tahun depan, insya-Allah. 

Selamat menyambut aidilfitri kepada semua yang mengenali dan yang membaca entri ini. Moga syawal kali ini membawa kegembiraan buat kita semua. 

Assalamualaikum.☺️

P/s: Aku rasa aku bakal dapat soalan cepucemas tambahanla tahun ni.πŸ€” Bertabahlah!😌

Leave a comment

Sibuk

Assalamualaikum. 

It's Friday! Hihi. Alhamdulillah. Dah masuk hari ke 12 Ramadan pun. Sekejap je dah separuh Ramadan kita lalui. Haish. 

Tiba-tiba teringat argument dengan someone beberapa hari lepas tentang sibuk. Haha. 

Bila aku kata aku sibuk dan mungkin tak boleh nak commit untuk jadi next commitee, dia kata;

"Sibuk atau tak sibuk tu atas kitalah. Masa tu patutnya kita boleh susun. Jangan suka nak jadikan 'sibuk' tu sebagai alasan...bla bla bla.."

Lebih kurang macam tu lah katanya. Cuma yang aku boleh tangkap intipati utamanya adalah, jangan suka gunakan alasan sibuk. Kita yang atur masa tu bukan masa yang atur kita. Terasa gile okeh. Dalam masa yang sama dia perli aku juga sebenarnya sebab barang kiriman aku yang dia belikan hampir 3 minggu lepas aku tak ambik lagi sampai hari ni. Haha.

Tu sebenarnya bukan sibuk tapi nak mengelak, tau? 😌

Sebenarnya betul apa yang dikata tu. Cuma dah memang perangai aku suka jadikan alasan sibuk bila nak mengelak sesuatu. πŸ™ˆ


Sibuk, sibuk juga tapi hasrat nak travel masih menebal ni. Hihi. Rindu Bali! 

Mana nak pergi lepas ni ek?πŸ€”

Leave a comment

It's all coming back



Seems like all those things keep coming back to me again, huh?

Dugaan nak. Kuatlah. Moga Allah beri ganjaran yang lebih baik akan datang. Insya-Allah. Mudah-mudahan. 

Yang salah tetap salah. Jangan nak jadikan kebiasaan. Mudah-mudahan dijauhkan dari segala kejahatan yang tidak kita ketahui. Aaminn!

Anyway, since 1st Ramadan is coming, Selamat menyambut Ramadan untuk semua yang mengenali / yang membaca entri ni. Moga Ramadan kali ni memberi kita banyak peluang untuk memperbaiki amalan dan mengumpul pahala berganda sepanjang bulan penuh berkat ni. Aaminn!

Assalamualaikum! :)



Leave a comment

Crazy



Pics taken on top of 3314ft at Gunung Belumut, Kluang. I must say this is one of the craziest decision that I've ever made. 

Maunya tidak, tak pernah ada experience hiking sekali terus naik gunung kedua tertinggi kat Johor ni. Tak ke gila tu? Haha. 

Result? Penyok, penyek dan renyuk. Haha. Masa naik memang dah mencabar dengan track routenya yang mencecah 90 darjah ketinggian. Bila turun lagi mencabar sebab tenaga dah habis. Itulah, siapa suruh taknak makan? Kan dah tak larat nak turun? Haish. Pengajaran. Next trip kena makan. Jangan hiraukan kepenatan itu. Yang penting kena dapatkan tenaga untuk turun. :)

And I must say thank you untuk group leader dan guider yang tak tinggalkan aku terkontang-kanting sendiri bila dah tak larat semalam. Wuu, salute you abam! Padahal kalau ikutkan diorang boleh sampai lagi awal kalau dia tak tunggu aku. Tapi, diorang pilih untuk iring aku jalan sampai penamat. Rasa terharu pun ada ni. :P

Apa pun, memang satu pengalaman baru untuk aku walaupun post effect nya lagi dahsyat daripada treking kat Taman Negara dulu. Kehkeh. Memang kena mentally prepared untuk next trip. Esok kena bersedia untuk recovery training pulak. Berusahalah! 

Moga Allah permudahkan semuanya despite of kecelaruan emosi yang tak habis-habis ni. Aaminn!

Have a great week everyone. Assalamualaikum. :)

2 Comments

Serabut..but..but..

Salah sendiri. Siapa suruh fail time management? Kan dah serabut ayam? Haha. 


Haih. Misi. Kerja. Study. *Pengsan!*

Mari susun jadual. Moga Allah permudahkan semuanya. Aamin..

 
Wuu, semalam nampak mamat ni kat penutup karnival sukan office. Dijemput okeh. Starstruckla kejap. Kejap je. Tapi nak berselfie bagai memang takla. Tu pasal pinjam gambar kat grup whatsapp je. Kehkeh. Maaflah. Muka orang lain terpaksa dikaburkan. Tak nak glamourkan diorang. Nanti ada yang claim royalti. Hahah.

Dah. Dah. Meh fokus kat perkara yang lebih penting. Inhale. Exhale. Fuh. 

Assalamualaikum. :)

2 Comments

Momen Yang Dinanti


Assalamualaikum.

Antara momen yang aku tunggu sepanjang tahun dah tiba walaupun permulaan momen ni mengingatkan aku pada arwah mak yang dah pergi. Al- Fatihah.

Alhamdulillah, tiba dah bulan Rejab. Moga ada kesempatan untuk sampai ke bulan Ramadhan. Aaminn!

Moga ada kesempatan juga untuk mengumpul pahala ibadah sunat dalam tempoh masa 'kritikal' ni. Huaaa....

Selamat datang Rejab... :)

Sent from my iPhone

Leave a comment

Crush


Hey You,

Listening to this song made me think of you. 

But I don't think I still have crush on you now. 

Regards,
Yours truly. :)

Leave a comment

Pintu

Tengah scroll fb tadi jumpa ni. :-|

Indeed. Jadi mohla beralih ke pintu lain. :)

Huaaa, esok nak kena pergi sekolah. Kena tidur awal. Moh ler tidur nak...

Assalamualaikum! :)


Sent from my iPhone

Leave a comment

Lari?


Assalamualaikum. 

Adeh, sebenarnya hati manyak panas hari ni. Tengok gambar acah-acah sweet kat Rockworld hari Ahad hari tu pun tak mampu sejukkan hati yang panas nih. Hmmph!

Prinsip aku senang je, kerja tu amanah. So tanggungjawab sendirilah untuk jalankan amanah yg dah dipertanggungjawabkan. Bila dah bagi deadline haruslah aku kejar kan? Tak kiralah kau kawan baik aku ke apa ke, janji kerja aku siap. Sebab nanti yang nak kena menjawab dengan bos dan consultant tu aku. Jenuh tau tak? Haih..

Ni boleh pulak nak marah aku macammmlah aku ni dah takde kerja sangat nak menempel kat dia sebab nak tanya pasal task yang patutnya disiapkan tu. Ya, saya tau awak banyak kerja and so do I. Apa salahnya kita saling hormati kerja memasing tanpa persoalkan hal-hal lain?

Huwaaa, tetiba rindu ex-colleague. Orang kanan bos. Tapi masing-masing tau hormati kerja sendiri. Aku tak pernah sibuk interfere kerja dia dan dia pun sama. And bila ada kerja yang melibatkan kitorang berdua rasanya tak pernah masing-masing sentap lagi sebab tau itu hal kerja. Hmmph!

Memang makin jauhla aku lari nampaknya lepas ni. :)






Sent from my iPhone

1 Comment

Next!


Another goal for 2016. Ahem!

Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk jadi budak sekolah semula. Haha. 

Pagi tadi baru attend 1st class (walaupun sebenarnya ini 3rd class utk subjek ni). Nak buat cemana, HR yang lambat register. Siap kena bebel lagi dengan administrator yg handle registration tu. Nasibla uncle handsome, ai tahan telinga jela. Hahaha. 

Jadi late comers ni buat aku teringat lak zaman register UTM dulu. Jadi student second intake yg buat aku ketinggalan 2 minggu punya kelas. Jenuh nak kejar. Huhu. Tak sangka kali ni pun sama. Uwaaa! Dahla dapat material pun tahun lepas punya. Kena tunggu next class atau update thru email la nampaknya.

Aish, apa pun aku harap semuanya dipermudahkan. Aamin! 

Lepas ni kita berkampung di Ulu Tiram 6 hari seminggulah, ya? Fighting! 

Happy weekend (untuk yang bercuti macam aku :P) and happy working (untuk orang yang mula bekerja esok :)).

Assalamualaikum!


Leave a comment
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.