Archive for September 2012

Nak menyedapkan hati sendiri :(

Pic credit : Google

Hidup baik-baik ya?

Assalamualaikum semua! =)

2 Comments

Hari kedua

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, masuk hari kedua dah. Barulah nampak jalan yang bakal dilalui. Semalam memang blur habis. Sekabur kabus pagi tadi. Haha.

Antara soalan-soalan popular yang aku dapat dalam tempoh 2 hari ni;

1. Umur berapa?
2. Tinggal mana?
3. Dah kahwin ke belum? (Grrr!)
4. Grad U mana? (kalau jawab belajar setakat SPM je aci tak? Huh!)

Paling tak boleh blah, siap ada yang kata; "Alah, kat sini ramai lagi yang bujang."

Uhhh, apakah??? Tolonglah jangan lencongkan niat aku yang nak bekerja ni ke laut, okay? Kerja sendiri pun masih terumbang ambing ada hati nak fikir benda lain. Huh.

Anyway, sebenarnya nak bagitau yang aku sangat enjoy dengan kerja baru ni walaupun terpaksa menempuhi perjalanan yang agak jauh. Enjoy sebab tak payah fikir pasal  hal kerja lepas balik rumah. Itu yang boleh menghadap Jang Dong Gun sampai lebam. Haha.

Cuma yang tak syoknya bila kena kerja hari Sabtu. Sobss. Tapi takpela. Harapnya tekanan kerja tak macam dulu.

Eh lupa pulak, aku baru perasan yang nama bos baru dengan bos lama lebih kurang sama. Their coolness appearance pun lebih kurang sama. Nampak sangat tak bagi aku lupakan bos lama ni. Haha.

Dah, it's time to sleep. Oh, jangan tertipu. Ini schedule post. Waktu ni mesti aku dah hanyut dibuai mimpi. Daaa~!






3 Comments

Fikir sebelum buat jangan dah buat baru fikir, tau?

Assalamualaikum.

Sebenarnya dari minggu lepas lagi aku ada terbaca pasal ni kat fb. But since blog tu pun dah kena delete, aku pun tak tahu apa kes sebenarnya ni. Cuma yang aku tahu cikgu-cikgu seluruh Malaysia memang sentap habis baca entry blogger ni pasal profesion perguruan.

So, pagi ni aku baru berpeluang baca apa yang dikecohkan tu. Tak tahulah siapa yang rajin sangat cari webcache tu. Walaupun entry tu dah kena delete dek tuan punya blog, aku tengok masih ramai lagi yang komen melepas geram kat tagboard blog tu. Kesian pun ada. Tapi nak buat macam mana kalau sendiri yang cari masalah kan? Tak pepasal jadi glamour satu Malaysia.

Hmm, pada aku la kan, siapa pun kita dan apa pun kerjaya kita tak melayakkan kita untuk condemn kerja orang lain. Lebih-lebih lagi kerjaya orang yang membawa kita kepada kedudukan kita hari ini. Mungkin ada seorang dua yang kita jumpa dalam keadaan yang berkelakuan tak baik, tapi takkanlah kita nak cop semua orang yang dalam profesion tu berkelakuan yang sama. Tak adil tu. Aku bukan nak menangkan sesiapa, cuma kalau kita nak orang hormati kerja kita, seharusnya kita kena hormati kerja orang lain juga. Tak begitu? Kita pun lahir dalam dunia bukan terus jadi pandai. Ramai yang jadi cikgu dalam hidup kita sebenarnya. Bukan setakat cikgu kat sekolah tu je. Jadi wajarlah bila ramai yang melenting. :)

Dan yang paling penting, walaupun kita rasa blog or any social media yang kita ada tu adalah medium untuk kita bersuara, janganlah nak post sembarangan ikut sesuka hati kita je. Kena juga fikirkan pro and cons untuk setiap apa yang telah kita post tu. Bertanggungjawablah untuk setiap tulisan kita tu. Nanti tak pepasal boleh jadi popular sekelip mata. Tak payah masuk reality show pun boleh popular okay? :P  


Leave a comment

After 10 years...

Assalamualaikum.

Phew. Finally September is here. Tinggal seminggu lagi sebelum aku tinggalkan tempat mencari rezeki selama 10 tahun ni. Aku tahu ramai yang pertikaikan kenapa aku nak resign since position and gaji dah agak 'selesa'. Kenapa nak berhenti lepas 10 tahun dok sini?

Well, jawapan aku senang je. Ada rezeki dan dapat tawaran yang  menjanjikan peluang yang lebih luas, kenapa nak tolak kan? Bukan tak sayang kerja sekarang, cuma aku fikir kalau masih duduk di kerusi sekarang, I will be stuck in that position forever, tak boleh nak ke mana dah since that is the highest position I can achieve. 

Perasaan? Macam-macam ada. Sedih? Of course! Tempat ni paling banyak ajar aku tentang hidup kot? Jatuh bangun kat sini. Kenal ramai manusia kat sini. Ehem. Happy? Adalah sikit. Excited? Pun ada juga. Cuma harapnya dipermudahkan segalanya. Amin.

Bila dah hantar final job kat bos pagi tadi terus rasa kosong. Padahal kerja-kerja administration banyak lagi tak selesai ni. Haha. Surely gonna miss all those hectic moments. Sobs.

Aku pun tak tahu kenapa minggu ni 3 orang client yang agak close dok pakat call, nak update progress account diorang. Dan kesemuanya terkejut bila aku kata aku dah nak resign next week. Siap ada yang kata nak tukar auditor lain sebab aku dah takde nak jaga akaun diorang.  Alamakkk! Janganlah macam tu. If that happens memang aku rasa bersalah sangat dengan bos. Sorry boss!

Bila fikir-fikir balik, sebelum ni rasa macam takde orang pandang pun kerja aku.  Even bos pun kadang-kadang terlepas pandang. :P Tapi sekarang ni,  rasa macam nak terharu bila siap ada yang pujuk tak bagi resign. Ayat sikit punya baik si handsome kedai perabot tu bagi semalam. Bos-bos aku pun tak pujuk macam tu okay? Haha. But sorry, my decision is final. No turning back, insya Allah.

Cuma yang aku harap sekarang ni, takde kerja yang pending. Tak senang ati oh kalau pergi dengan kerja yang tak selesai. Moga dipermudahkan semuanya. Amin! :)

2 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.