Tutorial design blog

Assalamualaikum.

Wah, tak sedar dah masuk bulan 6 rupanya. Dah setengah tahun 2012 nih. Banyak betul buang masa rasanya tahun ni. Sobs.

Oleh kerana aku pun dah bosan dengan template yang ala budak sekolah tu, hari ni aku cuba explore blogger design template pulak. Untung betul siapa yang baru je sign up blogger ni. Sekarang design template pun blogger sediakan. Kalau dulu jenuhla dok pening-pening lalat melayan coding masa template classic tu. Haha.

sc1

Babai, template budak sekolah


Aaa,  sebenarnya hari ni aku tetiba rajin nak buat tutorial untuk salah seorang kenalan maya ni. Disebabkan dia asyik pening lalat je nak reply comment yang banyak kat blog dia tu, maka aku rasa lebih baik guna basic template yang blogger dah provide ni. Senang juga sebenarnya, cuma nak kena jadi lebih kreatif.

Here we go;


sc2

1. Pilih template yang blogger offer dekat situ. Setakat ni cuma ada 6 pilihan. Mine is Simple. Sebab dari dulu aku prefer clear template sebab mata aku bermasalah bila hadap blog yang berwarna gelap.  

sc3

2. See? Putih bersih lagi suci. Haha.

sc4

3. Then kita boleh customize. Boleh insert background image kalau tetiba rasa blog terlalu plain. ATAU,

sc5

boleh masukkan background image pilihan sendiri.

sc6

4. Boleh adjust width and sidebar juga.

sc7

5. Layout ni pulak macam biasa, boleh susun sidebar ikut kehendak sendiri. Kalau tak berkenan dengan existing body and footer layout pun ada banyak pilihan lain yang boleh kita pilih.


sc8

6.  Header pun dah boleh upload daripada our own computer. Tak payah nak host kat memana dulu. Tapi blog ni punya header nanti dululah. Tengah cari gambar yang cun sikit untuk header. Yang penting bukan gambar tuan punya blog okay? :P

sc9

7. Yang untuk advance setting ni, macam-macam pilihan font dan warna untuk font dan juga untuk layout. Kat sinilah kalau nak tunjuk kreatif pun. :P Kemudian klik apply to blog. Sayangnya kena apply dulu baru boleh view.

sc10

8. So, dah boleh reply comment. Dengan syarat, kena embeded with post. Kalau pop up comment tak boleh ya? Sekian. :)

Tapi kenapa ntah aku rasa blog ni plain sangat eh? Haha. Err, nanti tunggu rajinlah kalau nak tukar lain.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to Tutorial design blog

  1. perh!! gigih nya..buat tutorial...haha...baguih boleh ieba godek blog tp malangnya skali lagi ieba x hengat pwd...hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieba:

      Ya Allah, lupa lagi? Adehhhh!

      Delete
    2. Ye kak..adikmu lupa skali lagi..nnt2 lah bila x sibuk mungkin igt kot... :(..

      Delete
  2. hajar tertawan dgn komen yg awk copy paste tuh..real one ke tuh? huahua...lev u babe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KL:

      yes, that's the real one. kat entry mana ntah. sila jgn stalk blog saya. lol :P

      Delete

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.