Archive for June 2012

Fuh..Fuh..Fuh...

Assalamualaikum.

Maaf. Maaf. Maaf.

Seriously aku dilanda kesibukan tahap mega sepanjang bulan ni. Dengan kerja hakikinya, ditambah dengan kerja tambahan yang terpaksa dihadap bila *R* datang untuk *** audit. Menyampah gile okay? Ops! Macam itulah agaknya perasaan client bila auditor datang ek? Haha. Selama ni buat muka 'kerek' dengan client, tetiba datang si *R* officer ni, sendiri pulak yang rasa cuak. Padan muka. :P

Lepas tu ada pulak tugas tambahan kat rumah. Tapi Alhamdulillah, semua dah selamat. Siapa yang follow kat instagram mungkin tahulah event apa. Haha. Ampun, tak boleh nak disclose sebab banyak sangat hati yang perlu dijaga. Susah jadi orang popular ni. Haha. Tak maulah ada yang terasa hati or whatsoever. So, the best way is to remain silent. :)

So, sekarang ni tengah sibuk dengan sisa-sisa kerja deadline June ni. Phew. Anyhow, I'm still alive and kicking! Alhamdulillah. Mudah-mudahan diberi kesihatan yang baik untuk saat-saat kritikal ni. Haha. Ayat macam apa je. Janganla tetiba demam lagi macam tahun lepas.

Anyway, Ramadhan is approaching. Apa persediaan kita untuk sambut Ramadhan tahun ni? Macam terkedu bila Ustaz dok tanya soalan ni pagi tadi. Nanti aku share kat next entry ya? Insya Allah. :)

Till then, nak re-hibernate. Lepas ni kalau ada entry pun mungkin auto-publish entry. Jadi, sila jangan rindukan saya ya? :P






Leave a comment

Ni namanya entry cari pasal

Sebab apa? Dah tau waktu-waktu kritikal ni emosi tak stabil lagi nak post video nih. Huaaaa~!



Err, anyway Chad Kroeger nampak handsome berambut pendek. Hoho.

Great weekend everyone!

Assalamualaikum. :)

2 Comments

Tutorial design blog

Assalamualaikum.

Wah, tak sedar dah masuk bulan 6 rupanya. Dah setengah tahun 2012 nih. Banyak betul buang masa rasanya tahun ni. Sobs.

Oleh kerana aku pun dah bosan dengan template yang ala budak sekolah tu, hari ni aku cuba explore blogger design template pulak. Untung betul siapa yang baru je sign up blogger ni. Sekarang design template pun blogger sediakan. Kalau dulu jenuhla dok pening-pening lalat melayan coding masa template classic tu. Haha.

sc1

Babai, template budak sekolah


Aaa,  sebenarnya hari ni aku tetiba rajin nak buat tutorial untuk salah seorang kenalan maya ni. Disebabkan dia asyik pening lalat je nak reply comment yang banyak kat blog dia tu, maka aku rasa lebih baik guna basic template yang blogger dah provide ni. Senang juga sebenarnya, cuma nak kena jadi lebih kreatif.

Here we go;


sc2

1. Pilih template yang blogger offer dekat situ. Setakat ni cuma ada 6 pilihan. Mine is Simple. Sebab dari dulu aku prefer clear template sebab mata aku bermasalah bila hadap blog yang berwarna gelap.  

sc3

2. See? Putih bersih lagi suci. Haha.

sc4

3. Then kita boleh customize. Boleh insert background image kalau tetiba rasa blog terlalu plain. ATAU,

sc5

boleh masukkan background image pilihan sendiri.

sc6

4. Boleh adjust width and sidebar juga.

sc7

5. Layout ni pulak macam biasa, boleh susun sidebar ikut kehendak sendiri. Kalau tak berkenan dengan existing body and footer layout pun ada banyak pilihan lain yang boleh kita pilih.


sc8

6.  Header pun dah boleh upload daripada our own computer. Tak payah nak host kat memana dulu. Tapi blog ni punya header nanti dululah. Tengah cari gambar yang cun sikit untuk header. Yang penting bukan gambar tuan punya blog okay? :P

sc9

7. Yang untuk advance setting ni, macam-macam pilihan font dan warna untuk font dan juga untuk layout. Kat sinilah kalau nak tunjuk kreatif pun. :P Kemudian klik apply to blog. Sayangnya kena apply dulu baru boleh view.

sc10

8. So, dah boleh reply comment. Dengan syarat, kena embeded with post. Kalau pop up comment tak boleh ya? Sekian. :)

Tapi kenapa ntah aku rasa blog ni plain sangat eh? Haha. Err, nanti tunggu rajinlah kalau nak tukar lain.

5 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.