Archive for February 2012

Sabah Trip 2

Assalamualaikum.

Okay, mari kita sambung.

Lepas maghrib lebih kurang, kami sampai hotel untuk check in. Ha, masa sampai ni je dah terasa sejuk. Yela kawasan tanah tinggi kan? Tidur pun tak payah nak berkipas - air cond segala. Tak tahulah kalau lemak banyak sangat kan? Hihi.

The 'best' part is, heater tak berfungsi dan kami mandi air ais. Cuba bayangkan mandi pagi musim hujan tapi upgrade sikit guna air sejuk dari fridge. Haha. Macam tu lah rasanya. No choice. Takkanlah dah berlengas satu hari lepas tu tak nak mandi kan? Pagi esoknya pun gigih mandi seawal jam 5.30 pagi dengan keadaan yang sama. Mujur satu hari je. Phew~

Konon bangun awal nak tengok sunrise. Harapan! Haha. 6.30 pagi dah macam pukul 7 pagi kat sini.

page7

Ni antara view Gunung Kinabalu waktu pagi. Alhamdulillah, dapatla tengok puncak gunung pepagi ni. Nampak batu-batu je bak kata our tourist guide. Sebab kalau lewat sikit dah berkabus. Agaknya kalau awal sikit mesti nampak pendaki yang dah sampai sebelum subuh kat atas tu kan?

Then lepas sarapan, pakcik tourist guide tu bawa kami singgah ke pasar Kundasang.

page8

Memanglah best je nampak sayur dan buah-buahan yang segar-segar kan? Rasa macam nak borong, tapi bila fikir nak naik flight tak payahla berangan nak borong. Haha.

page9

Ha, kemudian singgah Strawberry Garden Hotel kekononnya nak beli strawberry kalau ada. Takde rezeki pulak. Belum musim katanya. Bulan April nanti baru adalah strawberrynya kot? Cuma sempat beli coklat strawberry je untuk dibawa pulang ke semenanjung. Ada lagi dalam fridge tu. Hehe.

page10

Then, sampailah ke Kinabalu Park. Azab juga nak sampai ke atas nih. Itu naik kereta. Kalau yang mendaki tu? Huuuuuh!

Untuk pelawat cuma dibenarkan sampai pondok Timpohon tu jela. Kalau nak mendaki kena mendaftar dulu kat dalam Kinabalu Park tu juga rasanya. Siap ada pakej sebab ada hotel juga dalam tu.

So sebab tak mendaki, kita enjoy the view~

page11

Ni view dari atas pondok Timpohon.

page12

Yang ni pulak view dari satu hentian antara Pondok Timpohon dengan entrance Kinabalu Park.

Lepas je berjimbaan di Kinabalu Park, kami teruskan perjalanan balik ke Kota Kinabalu (KK). Singgah Tamparuli naik jambatan. Gayat pun naik juga. Hehe. Gambar ada tapi takde simpan pulak. Ish. Kemudian singgah makan tengahari sebelum check in kat Marina Court Resort Condominium.

Rehat sekejap, lepas Asar kami start shopping spree pulak. Kebetulan tempat yang dibawa bershopping (yang tak ingat kat mana) tu memang affordable to shop. Pergi pasar malam pun takkan dapat harga macam tu okay?

Siap bershopping kat Mall tu, pergi makan seafood kat Kampung Air (kot?) sebelum sambung shopping. Phew. Memang puas makan. Berbaloi sungguh datang jejauh makan macam tu. Tapi malangnya gambar semua takde pada aku. So tak dapatlah nak upload. Huhu.

Hari terakhir, bersarapan di McD depan Centrepoint sebelum bersiap-siap untuk check out. Kemudian makan tengahari di Restoran Kak Nong sebelum singgah ke pantai Tanjung Aru. Wohoo..

page13

Nah, main panas sambil bergambar di tepi pantai. Hoho. Ni pun kira macam nak habiskan masa sebelum hantar our big bos (Kak Haniz) balik. Dia naik flight jam 3 petang ke KL, flight kami jam 6.30 ke JB. So, kami ada masa lagi untuk sambung shopping. Hehe.

Habis shopping pakcik tourist guide hantar ke airport. Tamatlah pengembaraan kami ke Sabah selama 3 hari tu. Terima kasih pakcik. Jasamu akan kami kenang. Insya Allah, ada rezeki boleh ke sana lagi. =)

Memang penat, tapi seronok juga sesekali melarikan diri daripada kesibukan harian kan?

5 Comments

Sabah Trip 1

Assalamualaikum.

Hoho. Maaf. Maaf. Maaf. Virus M datang menyerang menyebabkan blog ni bersawang. Haha. Konon nak update minggu lepas sebab dah siap upload dah semua gambar kat flickr. Tapi apa nak buat, kemalasan melanda. Lebih rela melayan bloghopping daripada update blog sendiri. Hihi.

Trip ni pun kira dah basi dah kot. Dah 2 minggu dah balik dari Sabah ni. Dah alang-alang ni, tepek jela gambar yang ada kan?

Plan nak berjimba ni sebenarnya dari tahun lepas lagi. My ex-colleague, Kak Haniz tu yang plan dan book semua. Kami bertiga cuma bawa diri dan bawa duit berkepuk sendiri je. Jadi 5 hb tu bertolak dari Johor Bahru jam 9.20 pagi, touch down kat Kota Kinabalu (KK) lebih kurang jam 11.25 pagi. Dengan urusan imigresen semua dalam selesai lebih kurang jam 11.40 pagi. Tourist guide kami sampai airport lebih kurang 10 minit lepas tu.

page1

Kalau ikutkan sebenarnya mana boleh bergambar kat kawasan tu. Tapi selamba jela sebab takde orang tegur kan? Haha.

Lepas je tourist guide sampai, dia bawa kami lunch kat sekitar KK. Yang aku ingat kedai tu ada nama Mawi. Haha. Jauh Mawi buka kedai makan ek? :P Satu pengalaman baru waktu makan kat Sabah ni, almost every dishes akan disertakan dengan sup. Kata pakcik tourist guide tu, memang kebanyakan kedai makan akan serve sup sebab diorang nak promote sup yang diorang jual. Ohooo, patutlah. Then, baru gerak ke Kundasang.

page2

Ni singgah masa on the way ke Kundasang. Tak ingat pulak nama tempatnya. Dari sini nampaklah Gunung Kinabalu walau tak nampak puncaknya. Sejuk pun iya juga. Kalau nak tahu, jalan ke Kundasang tu macam ular kena palu okay? Mujur masa pergi naik bukit, maka pakcik tu takdela drive laju kan? Masa balik azab! Haha.

Kalau ikut plan sebenarnya kami pergi Kinabalu Park dulu. Hari Isnin baru ke Poring Hotspring tu. Tapi sebab sampai pun lebih kurang jam 3 petang, so our tourist guide suggest kami ke Poring Hotspring terus. Isnin pagi masa on the way balik baru ke Kinabalu Park. Senang juga tak payah nak patah balik. Sebab jarak ke Poring Hotspring dari tempat penginapan kami kat Kundasang tu lebih kurang 50km. So, baik kita pergi yang jauh dulu kan?

page3

Ni sekitar Poring Hotspring. Tak mandi pun. Setakat bergambar je. Kebetulan datang masa public holiday, jadi macam tak sesuai nak bermandi manda dengan selesa di situ.

page4

Menikmati pemandangan flora dan fauna. Haha.

page5

Konon nak pergi air terjun tu, tapi rupanya situ hanya untuk jungle tracking je. Apeda..

page6

Ni kawasan orang mandi manda tu. Kat situ ada 1 kolam kalau rasa nak rendam kaki. Kami lalu je. Tak singgah pun. Ramai sangat orang masa tu.

Perjalanan balik, singgah pekan Ranau untuk makan malam sebelum check in kat The Cottage Hotel Kundasang.

Yang ni nanti sambung kat second part. Tak larat nak sambung hari ni. Haha. Daa~!

Leave a comment

Wordless Wednesday #14

Assalamualaikum.


Alhamdulillah, sampai juga ke sini. :)

2 Comments

Are You Stalking Me?

Assalamualaikum.

Okay, abaikan ayat perasan glamour di atas itu. Haha.

I just realised that there's someone googling my blog today and this makes me wondering, ada juga orang berminat nak google blog underground ni eh?

Ni pagi tadi. Hey, sarapan menghadap blog ya? :P

cats-crop2

Ni petang tadi. Hmm...

cats-crop1

Dan kamu, walau siapa pun kamu yang singgah itu, terima kasih banyak. Sama ada saya kenal kamu atau pun tidak, saya cukup terharu bila ada orang sudi meng'google' blog saya. Terima kasih kerana sudi singgah ke blog underground saya ini. =)

2 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.