Archive for December 2011

2012

[Image source : Google]

Assalamualaikum.

2012 is approaching in a short while. Memang tak sedar masa berlalu dengan sangat pantas. Esok dah pun 1 Januari. Bermakna dah setahun berlalu. Apa yang dapat diperolehi tahun ni? Hmm...

As for me, Alhamdulillah. Setakat ni dari sudut material, banyak yang aku hajatkan dah tercapai tahun ni. Cuma dari segi lain banyak yang nak kena improve, terutamanya dari sudut kerohanianlah kan? Banyakkkkk sangat lompong yang perlu diisi. Moga tahun mendatang ni dapat dibaiki dan di'upgrade' mana yang kurang tu.

Dari sudut karier pulak pun masih di tahap memuaskan. Alhamdulillah. Tahun 2011 ni rasanya tahun yang paling kurang stress berbanding tahun sebelumnya. Yelah, dah nak masuk tahun keempat pegang jawatan ni, mungkin dah boleh catch up dengan apa yang dipertanggungjawabkan. Bos pun kurang 'bising', client pun kurang bagi masalah. Jadi perjalanan kerja agak smooth tahun ni. Alhamdulillah. Sampai ada orang tegur, "Eh, tak bawa kerja balik rumah sekarang?" Hehe. Aku cuma mampu tersenyum je. =) Moga perjalanan karier juga dipermudahkan tahun depan. Amin.

Kesihatan juga Alhamdulillah. Takde penyakit atau ditimpa penyakit serius. Mudah-mudahan dijauhkanlah. Harap Allah berikan kesihatan yang baik juga untuk hari-hari mendatang. Aminn. =)

Bila sebut 2012 ni kita selalu dimomokkan dengan isu kiamat yang tak habis diperkatakan tu kan? Kekadang nak tergelak pun ada. No, bukan sebab aku tak percaya. (Gila tak percaya, rukun iman tu..!) Tapi kelakar sebab ramai yang taksub ingat 2012 ni bakal kiamat. Ya Allah, kiamat tu memang pasti berlakulah. Cuma itu rahsia Allah. There is no such thing yang kata sekian-sekian tarikh akan berlaku kiamat. Jangan disebabkan ketaksuban kita memikirkan hal kiamat yang akan berlaku tu menyebabkan kita mengabaikan perkara-perkara penting dalam hidup kita. Sibuk sangat fikir tentang kiamat sampai amal ibadat terabai, kerja terabai, anak isteri terabai etc. Sebaiknya tambahkan amal ibadah kita dan dalam waktu yang sama kita masih jalankan tanggungjawab kita sebagai makhlukNYA di atas muka bumi ni. Jangan sesekali leka dan terpengaruh dengan propaganda yang bertujuan untuk melalaikan kita. (Mintak dijauhkan. Amin..)

Last but not least, nak mintak maaf andai ada tulisan di blog ini yang menyinggung sesiapa. Yelah, kekadang niat aku menulis untuk meluahkan rasa hati dan juga menegur secara tak langsung. Tapi sekiranya ada yang tak dapat terima, atau rasa tersinggung dengan apa yang ditulis tu, dengan rendah hati aku mintak maaf bebanyak. Kalau kita berniat baik tapi akhirnya buat orang lain terluka pun dikira berdosa juga kan? Jadi, maafkan daku di atas keterlanjuran itu. =)

Selamat menyambut 2012 buat semua. Moga kehadiran 2012 bakal memberi kebahagiaan dan kesejahteraan buat kita semua. Amin. =)

2 Comments

Mana satu lebih seksi? :P

Assalamualaikum.

Lepas tengok gambar desktop yang si Sarina post kat wall aku kelmarin tetiba teringat gambar desktop yang aku pernah post kat sini dulu. Meh kita compare, mana satu lebih seksi. :P

Antara Damon Salvatore

desktop2

dan Puss in Boots;

puss3

Which one do you prefer?



LOL!

P/s: Jangan kata Tarabas yang seksi ya? :P

2 Comments

Aktifkan dirimu

Assalamualaikum.

Lama benar rasanya tak menaip apa-apa di sini. Hmm. Kalau ikutkan, sebenarnya hari-hari pun memang login blogger. Cuma tak tergerak hati nak mengepos di blog. Virus M sangat kuat. :P

Petang tadi 'orang jauh' call aku semata nak suruh aktifkan fb sebab dah lama tak nampak aku post apa-apa kat fb. Haha. Aku dah gelak-gelak je bila disuruh update. Sebenarnya hari-hari pun login. Dan hari-hari pun ada je komen, tapi komen aku kebanyakkannya dalam private group, so memang takkan nampakla keluar aktiviti kat ticker tu. Kebanyakkan masa aku sekarang ni kat twitter and some of blogs yang aku follow. Ha, bagusla tu, lepas tu blog sendiri tak ter 'update'. :P

Oh, sebenarnya nak explain kenapa aku jarang update fb. Okay, selain disebabkan oleh ticker yang menyemakkan pandangan mata tu, aku juga tengah nak tengok sejauh mana drama-drama tak berbayar akan terus dipertontonkan kat fb tu. Heh. Seronok okay?

Sekarang ni memang aku selalu je mention dengan semua orang di sekeliling aku kat office yang aku dah jarang ber fb dengan alasan aku dah bosan. Memang pun. Tapi lebih seronok bila dapat tangkap orang berdrama kat fb tu. And fyi, minggu lepas dah berjaya tangkap seorang. Lalalala. (Happy pulak eh?) Orang itu sangat bersungguh menghamburkan amarahnya di fb. Haih.

Here's the thing, kalau pun tak puas hati atau nak marah sesiapa pun di sekeliling kamu, sila pastikan kamu tak share status tu dengan orang terdekat kamu especially orang yang ada kaitan dengan orang yang dimarahi itu. Bukan apa, elok-elok orang tak berprasangka buruk, terus jadi berprasangka buruk disebabkan apa yang ditulis di dinding kamu itu. Faham? Kalau tak faham, ni nak kasi enlighten sikit. Mudah je sebenarnya;

FIKIR SEBELUM BUAT, BUKAN DAH BUAT BARU FIKIR! :P

Nanti kang tak pepasal memasing bertambah dosa kannn? Jadi untuk selamat, lebih baik sekiranya tak post apa-apa macam yang aku buat sekarang ni kan? :P

So tell me, tindakan unofficial deactivation ni sebenarnya bagus ke tak bagus untuk diri sendiri dan masyarakat? :P

4 Comments

Selepas tahun baru

Assalamualaikum.

Ehem, jangan pelik. Itu memang antara my new year's resolution untuk tahun 1433 Hijrah ni, nak berblogging secara berhemah. Walaupun masa tu tengah marah. Thihi. Boleh tak agaknya tu? :P

Ouh, rasanya belum terlewat lagi nak wish selamat menyambut tahun baru 1433 Hijrah. Moga hari-hari mendatang bakal meninggalkan impak yang lebih baik daripada hari-hari terdahulu.

Maafkan daku juga di atas kesawangan blog ini sejak sekian lama. Bukan apa, bila internet kat rumah dah okay, tuan punya blog yang dilanda kemalasan. Bukan setakat malas nak update blog, nak online pun malas. Tak tahulah, mungkin dah takde apa yang menarik untuk di explore sekarang ni. Facebook pun dah jarang diupdate. Twitter je yang bernyawa sekarang. Jadi, kalau ada yang merindu, silalah cari saya di twitter ye? :P

Ehem, sempena bulan Muharram ni aku nak share something;

1. Bulan Muharram merupakan salah satu dari empat bulan haram yang telah Allah muliakan. Secara khususnya Allah melarang kita berbuat zalim pada bulan ini sebagai menghormatinya.

2. Kita digalakkan untuk memperbanyakkan berpuasa di dalam bulan Muharram.

3. Biasanya kita akan tertumpu pada 1 hari yang kita panggil hari Asyura (10 Muharram)

4. Dikatakan jika kita berpuasa pada hari Asyura, insya Allah dosa kita sepanjang setahun yang lalu akan dihapuskan.

5. Fakta ni aku baru tahu Jumaat lepas masa tazkirah; kita diunjurkan untuk berpuasa 2 hari, sama ada 9 dan 10 Muharram atau 10 dan 11 Muharram atas sebab:

i) Untuk membezakan antara umat Islam dengan Yahudi. (Orang Yahudi sambut hari Asyura untuk memperingati peristiwa Nabi Musa A.S membelah laut dengan tongkatnya)

ii) Untuk sambung puasa hari Asyura dengan hari lainnya sebagaimana kita tak boleh puasa pada hari Jumaat sahaja.

iii) Supaya lebih berhati-hati dalam perlaksanaan puasa Asyura agar tak terlebih atau terkurang hitung bila tibanya hari Asyura. (ini mungkin terjadi sebab orang dulu-dulu yang takde kalendar macam kita sekarang ni)

6. Tetapi jika kita berpuasa pada 10 Muharram pun tak ada masalah. Hukumnya bukan haram atau makruh sekalipun. Cuma sebaik-baiknya digalakkan berpuasa selama dua hari atas sebab-sebab yang disebut di atas tu. =)

Wallahu'alam.

Jadi, tunggu apa lagi? Marilah kita kutip pahala berpuasa Asyura. =)

2 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.