ABCDEFGHIJ sampai habis.

Phew, baru tergerak hati nak update blog hari ni. Maaf. Maaf. Maaf.

Biasanya bila kat office mood nak update berkobar, tapi bila sampai rumah mood terus hilang. Tak tahu ke mana. Mungkin dilindungi oleh Encik M besar agaknya. *Muka innocent*

Tapi internet yang suka-suki disconnect pun kadang-kadang jadi penyebab juga. *Muka innocent*

Urm, something crossing on my mind today. Pagi tadi ada orang bagi satu situasi;

Bayangkan diri anda sebagai A. Kemudian si A bercerita dengan B tentang C tanpa mengetahui B dan C sebenarnya saling mengenali. So bila dah tau diorang tu sebenarnya saling mengenali, apa yang korang nak buat? Pergh, tak macam soalan subjektif pulak kan? Hehe.

My answer was, kalau ikut niat nak bercerita, just ignore aje apa yang dah diceritakan. Dah tentu tak sebut nama pun. B pun tak tahu si C yang diceritakan tu adalah orang yang dia kenali. So, that's not a big deal. Sebab niat asal pun bukan untuk memburukkan orang kan?

Tapi... ye, ada tapinya. Disebabkan kawan aku ni tak mau rasa bersalah, dia telah reveal bahawa B itu adalah aku. Hahaha. Adeh. Nak kata tak percaya pun tak boleh kot sebab aku tau dengan siapa dia selalu berkongsi cerita. :)

Dan, aku tak terkejut pun bila hal macam tu berlaku. It's just too common. Banyak sangat berlaku di sekeliling aku ni. Bukanlah kata aku ni menyokong 100 % aktiviti kekasih gelap ni. Cuma, bagi aku kita takkan rasa apa yang orang lain rasa bila kita tak berada dalam situasi dia. Memang, bila tak kena pada diri sendiri, bercakap memang mudah. Senang juga nak mengata itu dan ini pada orang lain. Tapi bila kena kat diri sendiri, kita mungkin akan terkedu. Dunia ni bulat ye kakak-kakak dan abang-abang? Hari ni kita mengata dia entah-entah esok lusa kita pun buat benda yang sama. Masa tu nak cakap apa? So, the best way is, nasihatkan dia ikut kemampuan kita atau nak lagi kejam, tak perlu ambil tahu langsung bila dia nak bercerita berkaitan hal-hal itu (yang ni aku dah eksperimenkan pada salah seorang colleague kat office, dia kata memang berbaloi-baloi! =D) dengan kita. Dia akan realise yang kita ni takkan sokong aktiviti dia tu dan mudah-mudahan dia sedar juga apa yang dia buat tu salah.

Untuk aku sendiri, memang harap sangat semoga tak terjebak dengan hal-hal sebegitu dan seboleh mungkin aku cuba elakkan terlibat dalam hal sebegitu. Huh, apa ayat tunggang langgang nih? Kalau cikgu BM baca mesti dia terus letak cross besar. Heh.

Sangat takut sebenarnya kalau benda macam ni terjadi kat diri sendiri. Nauzubillah. Mintak dijauhkan. Mudah-mudahan diriku masih sedar diri di mana bumi yang ku pijak ini. Huhu.

Aminnnnnnn. =)

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.