Archive for September 2011

Mari kita fikirkan

Dalam keadaan malas nak update blog ni tetiba teringatkan satu perbualan yang berlaku 5-6 tahun lepas.

A: Eh, yang kau ni nak kecoh-kecoh kenapa? Suka hati akulah nak buat apa. Besok kalau mati pun kubur masing-masing kan?

B: Aku ni sekadar menegur aje. Memangla bila mati kubur masing-masing. Tapi andai ditakdirkan kubur aku dok sebelah kubur kau, aku pun kena tempias panasnya tau tak?

Bila ingat sekali imbas memang rasa nak tergelak. Tapi bila fikir balik, rasanya macam relevan juga kot?

Pernah tak kita terfikir yang perbuatan kita kat dunia ni akan beri impak juga pada orang lain di 'sana' nanti?

Marilah renung-renungkan dan selamat beramal! ;)

Leave a comment

Wordless Wednesday #8 - Kad raya lepas habis raya :P

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Posted in | Leave a comment

43 Perkara Yang Menyekat Rezeki

Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan yang mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut. Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa’yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.

1. tidak sembahyang atau solat.
2. tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
3. makan atas pinggan yang terbalik.
4. memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri.
5. menganggap ringan apa2 yang terjatuh dalam hidangan makanan.
6. berwuduk’ di tempat buang air besar atau air kecil.
7. suka bersandar pada pintu rumah.
8. suka duduk di atas tangga.
9. membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.
10. membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.
11. tidak membersihkan rumah.
12. membuang sampah atau menyapu dengan kain.
13. suka membersihkan rumah pada waktu malam.
14. suka tidur di atas muka.
15. membakar kulit bawang.
16. menjahit baju yang sedang dipakai.
17. mengelap muka dengan baju.
18. berdiri sambil bercekak pinggang.
19. tidur tidak memakai baju.
20. makan sebelum mandi hadas.
21. tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
22. pergi ke pasar sebelum matahari terbit.
23. lambat pulang dari masjid.
24. doakan perkara yang tidak baik terhadap ibubapa dan anak-anak.
25. kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan.
26. suka memadam pelita dengan nafas.
27. membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.
28. membasuh kaki dengan tangan kanan.
29. membuang air kecil pada air yang mengalir.
30. memakai seluar sambil berdiri.
31. memakai serban sambil duduk.
32. mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
33. makan dengan menggunakan dua jari.
34. berjalan di antara kambing.
35. berjalan di antara dua perempuan.
36. suka mempermainkan janggut.
37. suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
38. meletakkan tapak tangan pada hidung.
39. suka menggigit kuku dengan mulut.
40. mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.
41. mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.
42. menguap ketika solat.
43. meludah di tempat buang air besar atau air kecil.

Posted in | 3 Comments

Pelik kan?

Pelik kan?

Masa kerja tengah berlambak, ada je masa nak update blog. Sekarang ni tengah lapang jadi malas nak update blog. Huhu.

Bukan apa, lately internet connection kat rumah ni macam %^$*& sikit. Haha. Macam malam tadi, nyaris aku nak hempas router tuh ke luar rumah. Mujur tak sempat buat. Huh.

Sebenarnya memang dah bercadang nak call TM dah hari ni. Tapi bila baca komen 'Ankel kat status aku malam tadi, memang Streamyx connection tengah ada masalah sekarang. Kebetulan tengahari tadi pun internet connection kat office pun bermasalah. So tak jadilah nak call TM. Aku cuma sempat google cara trouble shooting sendiri if internet connection bermasalah. Konon-kononnya nak try godek sendirilah kalau internet still juga terputus-putus malam ni.

Alih-alih malam ni connection sangat baik. Belum ada tanda-tanda nak disconnect lagi. Cet!
(Tak tahulah lepas ni macam mana kan? :P). Harapnya oklah. Mudah-mudahan.

Haih.

Dulu zaman takde internet, tenang je hidup tak payah nak fikir nak update itu ini.

Dulu zaman takde internet, waktu tidur memang on time dan sentiasa cukup.

Dulu zaman takde internet, ada banyak masa terluang boleh tonton tv, baca buku dan lain-lain.

Sekarang ni bila satu hari takde internet tak senang hidup ya? Haha.

Pelik kannnn? :P

Leave a comment

Wordless Wednesday #7 - Doodle

^_^

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Posted in | Leave a comment

Post-Raya

Biasanya lepas rasa memang akan dipenuhi oleh aktiviti makan-makan. Open house merata di sana - sini. Memang patut pun ada yang merungut berat badan makin naik sekali ganda daripada penurunan berat badan masa bulan puasa. Hehe :P

As usual, setiap tahun memang my colleague akan buat aktiviti beraya sampai lebam ke rumah staf dalam office kami. Ops, bukan semua staf ya? Cuma beberapa sahaja. Yelah, kalau yang duduk rumah bujang tu jenuhla pulak nak menghidang segala untuk menjamu semua orang. Kan dah menyusahkan tu? Jadinya kami cuma beraya ke rumah orang yang sudi menjemput kami beraya je. Erk, kejam pulak bunyi ayat tuh. Huhuh..

Yang bestnya mak bapaklah, meriah je mengutip duit raya anak-anak masa ni. :P

Tahun ni memang pecah tradisi sebab rumah aku jadi rumah pertama persinggahan mereka. Jenuhla bersilat seorang diri menyiapkan apa yang patut semalam dan hasilnya Alhamdulillah ramai yang berpuas hati. =)


IMG00199-20110910-1526

Ni antara tetamu terakhir yang sampai.

IMG00201-20110910-1527

Ni pulak antara tetamu yang terawal sampai.

IMG00200-20110910-1527

Ini sebahagian je. Nanti aku upload gambar ramai-ramai. Fuh, penuh rumah. Meriah! =)

Alhamdulillah. Terima kasih untuk semua yang sudi bertandang. Maaf kalau ada yang terkurang di sana-sini. Biasalah, tahun ni jadi host solo. Tu yang kelam kabut sikit. Tahun lepas kakak ku ada sebagai back up. Hehe. Harap jangan serik ya? =)

2 Comments

Mengurangkan emo

Hmm, since baca buku asyik buat aku rasa emo je, so petang tadi explore bookstore jumpalah komik ni. Lama dah tak beli komik PTS ni. (Sarina, dalam ni ada Twinx Ramadhan. Marilah beli. :P)

Bila fikir-fikir balik, aku rasa ada betulnya apa yang kawan aku cakap masa sembang-sembang hari tu;

- Masa kita berumur awal 20-an dulu, memang semua nampak yang indah-indah je. Semua nampak warna warni . I mean, masa tu semua dok fasa bercinta, tak nampak lagi fasa thunderstorm, hurricane or even tsunami yang betul-betul menunjukkan reality of life depan mata.

- So bila masuk umur 30-an ni dah nampak pelbagai contoh sebenar from reality of life. Yang menambahkan rasa trauma orang macam aku ni. Huh. Hakikat rainbows and sunshine tu semua bukan untuk kita lagi dah. Haha.
Berpijaklah di bumi yang nyata. Fairy tale don't always have a happy ending kan? :P

So bila aku baca buku yang memang boleh relate dengan reality of life (which is kebanyakannya terjadi di sekeliling aku sekarang ni) aku jadi emo dan sakit hati. Maka untuk mengelak rasa sakit hati tu, marilah kita baca komik bersama-sama. ;)

Jom relaks sambil baca komik!


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Leave a comment

My Raya :P

check in2

check in1

*Kronologi sebenarnya dari bawah ke atas.

Raya yang tak berapa nak raya tahun ni. (Macamlah tahun sebelum ni beraya sakan. :P)

Seperti biasa, raya ketiga memang dah selamat balik JB.

Usual routine;

- Ziarah kubur arwah mak + abah.
- Beraya rumah makcik - catching up cerita untuk setahun dengan sedara mara. Haha.
- Beraya rumah kawan-kawan , but sadly tahun ni manage to beraya dua buah rumah sahaja sebab semua orang tak habis beraya rumah mertua @ kampung masing-masing. Artis pun tak balik kampung beraya tahun ni. Lupa daratan dah kot? Ehem! :P
- Petang raya ketiga dah selamat sampai JB semula.

So, mana-mana individu yang tak sempat jumpa tahun ni harap maaf bebanyak. Ada umur insya Allah kita jumpa lain kali. =)

Untuk mereka yang sms ucap Selamat Hari Raya, terima kasih juga diucapkan. Really appreciate that. Maaf sebab tak dapat nak reply satu-persatu. Uhuk! :P

Tahun ni tiada gambar raya. Harap maklum. :P

Tak lupa, selamat bekerja untuk yang mula bekerja esok. I'm going to start working on Tuesday, so there's no Monday blues syndrome for me this week. Weehoo~! ^_^

Haih, nampak sangat sindrom malas telah menyerang setelah lama tak update blog. :P

3 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.