Cuma ada 3 minggu lagi

Alhamdulillah, dah genap seminggu kita berpuasa. Tinggal lagi 3 minggu lagi untuk kita enjoy privillege yang kita akan dapat sepanjang Ramadhan ni. Harapnya dapatla dimanfaatkan semaksimum mungkin ya? :)

Tadi sempatla tonton video pasal Wardina mendidik anaknya berpuasa. Alhamdulillah, kagum sebenarnya dengan usaha dia berkongsi cara pendidikan anak-anak dia lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan pendidikan agama ni. Mungkin ada yang kata dia ambik kesempatan dengan title 'selebriti'nya tu. Tapi pada aku, dia berkongsi benda baik untuk semua orang. Tak salah kot? Itu mungkin salah satu cara dia untuk berdakwah dan berkongsi ilmu. Dan mungkin salah satu tanggungjawab sosial juga kan?

Bila tengok video tu tadi rasanya memang betul pun apa yang dikatakan Wardina, nak mendidik anak bersolat dan berpuasa bukan dengan cara paksa. Biarkan anak-anak faham motif dan objektif kenapa dia kena bersolat dan berpuasa. Bukan bersolat dan berpuasa hanya kerana mengikut-ikut. Pengisian dari awal tu yang penting untuk mengelakkan anak-anak terpesong bila besar nanti.

Hmm, lagi satu peringatan untuk diri sendiri ni. :)

Bila fikir-fikir balik, sepatutnya bila bulan puasa time management akan jadi lebih baik sebab tak payah fikir nak breakfast dan lunch tapi aku rasa puasa kali ni aku gagal untuk menguruskan masa dengan baik. Time management memang fail abis. Even balik awal setiap hari pun, quality time yang aku ada setiap hari kurang dari 2 jam. Bawa balik kerja office pun memang tak sempat sentuh. Haih. Macam mana nak cuti kalau kerja tak dapat nak siap nih?

Memangla bos dah bagi approval (walaupun bersyarat), tapi kalau kerja tak siap takkanla aku senang-senang hati je nak cuti kan? Haish. I am not that selfish. :P

Esok dah nak kena menghadap 'orang besar' pulak. Memang makin kurangla masa untuk menyiapkan kerja. Huaaa~! Siapa nak tolong ni? :(


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Cuma ada 3 minggu lagi

  1. 3 minggu lg nk raye..
    baju raya dh beli lom...
    g la kota..rambang mata woooooo
    hahahaa

    ReplyDelete
  2. oit. puasa baru berapa hari dah sibuk cite pasal raya. tahun ni takde baju raya kot? pagi raya pakai track bottom ngan t-shirt jek. :P

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.