Archive for August 2011

Cuti raya!

Finally! Aku dah pun start cuti semalam. Tapi macam tak cuti pun sebab tetap kena naik office menyudahkan kerja. But yeah, finally it's done. Naik cuti ni nanti mesti menganga tak tau nak start kerja apa. Haha.

Hari ni pun melepak menghabiskan masa kat rumah je. Habiskan kdrama yang dah di'sedut' tapi tak sempat nak ditonton. Pelik. Masa kerja belum siap + tengah tunggu masa nak cuti, macam banyak je benda yang nak dibuat. Dah cuti terus blur. Sempat pulak layan Prince of Persia lagi sekali ni. :P

Ok, back to the main topic.

Sedar tak sedar dah dekat sebulan dah puasa. Insya Allah panjang umur dapatla sambut raya minggu depan. Sedih tapi dalam masa yang sama excited sebab dapat cuti lama. Wee~!

Ouh, and as usual di kesempatan ini aku nak ucapkan selamat menyambut Aidilfitri dan selamat bercuti untuk kamu, kamu dan kamu sekelian. Ampun dan maaf atas semua kekhilafan sama ada disedari atau pun tidak. Buat yang memandu, berhati-hati dan semoga selamat dalam perjalanan dan selamat tiba ke destinasi yang dituju.

Semoga syawal kali ini memberikan kebahagiaan buat kita semua. Amin. ^_^

P/s: Not to forget, thanks for all your well thoughts and wishes for my birthday during last weekend. May Allah bless all of you. :)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

2 Comments

Self Note (4)

Terjumpa ni dalam salah satu email yang nak dilupuskan;

40 Kesilapan ibubapa

1. Pemilihan jodoh tanpa memperhitungkan mengenai zuriat
2. Perhubungan suami isteri tanpa memperhitungkan mengenai zuriat
3. Kurang berlemah lembut terhadap anak-anak
4. Memaki hamun sebagai cara menegur kesilapan anak-anak
5. Tidak berusaha mempelbagaikan makanan yang disajikan kepada anak-anak
6. Jarang bersama anak-anak sewaktu mereka sedang makan
7. Melahirkan suasana yang kurang seronok ketika makan
8. Membeza-bezakan kasih sayang terhadap anak-anak
9. Kurang melahirkan kasih sayang
10. Sering mengeluh di hadapan anak-anak
11. Tidak meraikan anak-anak ketika mereka pergi dan pulang dari sekolah
12. Tidak mengenalkan anak-anak dengan konsep keadilan
13. Tidak memberatkan pendidikan agama di kalangan anak-anak
14. Tidak terlibat dengan urusan pelajaran anak-anak
15. Tidak memprogramkan masa rehat dan riadah anak-anak
16. Tidak menggalakkan dan menyediakan suasana suka membaca
17. Mengizinkan anak-anak menjamah makanan dan minuman yang tidak halal
18. Tidak menunjukkan contoh tauladan yang baik di hadapan anak-anak
19. Jarang meluangkan masa untuk bergurau senda dengan anak-anak
20. Terdapat jurang komunikasi di antara ibubapa dengan anak-anak
21. Tidak menggunakan bahasa yang betul
22. Suka bertengkar di hadapan anak-anak
23. Sentiasa menunjukkan muka masam di hadapan anak-anak
24. Tidak membimbing anak-anak supaya mematuhi syariat
25. Memberi kebebasan yang berlebihan kepada anak-anak
26. Terlalu mengongkong kebebasan anak-anak
27. Tidak menunaikan janji yang dibuat terhadap anak-anak
28. Tidak menunjukkan minat kepada aktiviti anak-anak
29. Tidak memupuk semangat membaca di kalangan anak-anak
30. Tidak berminat melayan pertanyaan atau kemusykilan anak-anak
31. Tidak memberi perhatian terhadap buah fikiran anak-anak
32. Lambat memberi penghargaan kepada anak-anak
33. Kerap meleteri sesuatu kesilapan yang dilakukan anak-anak
34. Hukuman yang tidak setimpal dengan kesalahan yang dilakukan
35. Sering mengancam dan menakutkan anak-anak
36. Menghukum tanpa menyatakan kesalahan yang dilakukan
37. Tidak konsisten dalam menjatuhkan hukuman ke atas anak-anak
38. Memberi nasihat yang sama kepada anak-anak
39. Tidak tegas mendidik anak-anak
40. Tidak menggalakkan anak-anak hidup bekerjasama

Wallahu'alam. =)

Posted in | Leave a comment

Mengundur 15 hari

Alhamdulillah, dah setengah bulan kita berpuasa. As at today, aku masih lagi berjaya berpuasa penuh. Yeay! ^_^

Tapi yang sedihnya bila dah masuk setengah bulan ni, maknanya tak berapa hari je lagi kita dapat enjoy privillege sepanjang bulan puasa ni. Lagilah tambah sedih bila radio dah start pasang lagu raya ni. Entah kan dapat ke tidak rasa nikmat bulan Ramadhan ni tahun depan? :(

Hmm, apa-apa pun kita enjoy je privillege untuk beberapa hari lagi ni. Moga kita berkesempatan untuk bertemu lagi tahun depan. Aminn. :)

Tadi masa kat surau, aku terdengar perbualan 2 orang makcik. Bukan bertujuan nak membuka aib atau memalukan orang lain. Cuma rasanya boleh jadi peringatan untuk diri sendiri. Lagipun aku rasa conversation diorang sangat comel. :)

Makcik 1 : Eh, hari ni dah start baca doa Qunut kan? Malam ke 16 kan?

Makcik 2 : Hmm, rasanya lah.

Makcik 1 : Masa bila eh baca doa Qunut? Lepas imam baca (surah Al-Fil- rakaat ke 8) ke (surah Al-Masad - rakaat ke 20) eh? Tak ingat dah.

Makcik 2: Bukan lepas rakaat terakhir witir tu ke?

Me: (senyum jek)

Seriously aku pun tak sure bila start baca Qunut ni. Aku ingatkan masa 10 malam terakhir. Rupanya malam ke 16. :) Yang aku ingat Qunut memang dibaca masa rakaat terakhir witir.

Biasalah kan, nama pun setahun sekali. Logikla kalau tak ingat pun. :)

Haih, rindulah zaman pergi terawih dengan arwah mak dulu. (Al-Fatihah) T_T

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

2 Comments

Down with flu~


Haish. Baru jek berangan nak buat rekod tahun ni. Konon nak berpuasa tanpa sakit. Tanpa demam atau selesema mahu pun batuk. Uhuk!

Tapi siapalah kita nak menidakkan kuasa DIA kan? Walau dah elak minum ais sepanjang bulan puasa ni pun, aku tetap kena sakit tekak. And to make it worse, hari ni dah start bersin pulak. Tertekan oh bila puasa kena selesema nih. :(

Nak buat macam mana kan? Redha ajelah. Sendiri yang salah, hari-hari tak cukup tidur . :-|

So, marilah sama-sama menjaga kesihatan supaya dapat berpuasa dalam keadaan yang selesa. Semoga sentiasa diberikan tahap kesihatan yang baik untuk menyempurnakan ibadah puasa. Amin..

2 Comments

Siapa kata puasa tak best?

Posted in | Leave a comment

Cuma ada 3 minggu lagi

Alhamdulillah, dah genap seminggu kita berpuasa. Tinggal lagi 3 minggu lagi untuk kita enjoy privillege yang kita akan dapat sepanjang Ramadhan ni. Harapnya dapatla dimanfaatkan semaksimum mungkin ya? :)

Tadi sempatla tonton video pasal Wardina mendidik anaknya berpuasa. Alhamdulillah, kagum sebenarnya dengan usaha dia berkongsi cara pendidikan anak-anak dia lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan pendidikan agama ni. Mungkin ada yang kata dia ambik kesempatan dengan title 'selebriti'nya tu. Tapi pada aku, dia berkongsi benda baik untuk semua orang. Tak salah kot? Itu mungkin salah satu cara dia untuk berdakwah dan berkongsi ilmu. Dan mungkin salah satu tanggungjawab sosial juga kan?

Bila tengok video tu tadi rasanya memang betul pun apa yang dikatakan Wardina, nak mendidik anak bersolat dan berpuasa bukan dengan cara paksa. Biarkan anak-anak faham motif dan objektif kenapa dia kena bersolat dan berpuasa. Bukan bersolat dan berpuasa hanya kerana mengikut-ikut. Pengisian dari awal tu yang penting untuk mengelakkan anak-anak terpesong bila besar nanti.

Hmm, lagi satu peringatan untuk diri sendiri ni. :)

Bila fikir-fikir balik, sepatutnya bila bulan puasa time management akan jadi lebih baik sebab tak payah fikir nak breakfast dan lunch tapi aku rasa puasa kali ni aku gagal untuk menguruskan masa dengan baik. Time management memang fail abis. Even balik awal setiap hari pun, quality time yang aku ada setiap hari kurang dari 2 jam. Bawa balik kerja office pun memang tak sempat sentuh. Haih. Macam mana nak cuti kalau kerja tak dapat nak siap nih?

Memangla bos dah bagi approval (walaupun bersyarat), tapi kalau kerja tak siap takkanla aku senang-senang hati je nak cuti kan? Haish. I am not that selfish. :P

Esok dah nak kena menghadap 'orang besar' pulak. Memang makin kurangla masa untuk menyiapkan kerja. Huaaa~! Siapa nak tolong ni? :(


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

2 Comments

Emosi atau terlebih sensitif ni?

Aku pun tak tahulah kenapa hari ni jadi terlebih sensitif. Mungkin sebab berpuasa atau memang sekarang ni aku dah berhati tisu juga? Ehem..

Yup aku tau, mungkin bila habis je baca entry ni ada yang akan berkata, "Ala, macam bagus-bagus je. Kahwin pun belum, ada hati nak cerita tentang parenthood segala." Yeah, I admit that. Aku belum berkahwin dan belum ada anak. Tapi tak bermakna aku tak boleh tegur benda yang salah kan?

Oleh kerana memikirkan aku dikelilingi kawan-kawan dan ahli keluarga yang dah bergelar ibu dan bapa, maka aku rasa tak salah kot nak berkongsi tentang cerita ni kat blog. Dan mungkin akan jadi bahan rujukan untuk masa depan sekiranya aku terlupa tentang ini bila aku dah jadi emak nanti. =)

Setiap kali teringat sms Ann petang tadi automatik bergenang air mata bila teringat macam mana budak lelaki berumur 6 tahun menahan lapar selama 2 hari. Boleh bayangkan tak? Aku rasa diri aku sendiri bila tak makan 1 hari pun dah ada rasa macam nak terkam orang bila kena provoke. Ini kan pulak kanak-kanak yang berumur 6 tahun. Kesian sungguh!

Aku pelik juga kenapa boleh jadi macam tu. Bila cikgunya tanya kenapa tak makan, katanya mak balik lewat. So dia decided untuk makan kat masjid je. Yelah, kebetulan bulan puasa ni kan orang rajin bersedekah makanan. Tapi malangnya sampai kat masjid pun makanan dah habis. Apa yang dia boleh buat cuma minum air je untuk cover rasa lapar tu. Kesian kan? (Aku dah fikir, kenapalah mak dia tergamak biarkan anak kelaparan macam tu? Dia tak teringat ke jerih payah dia mengandungkan budak tu dalam tempoh 9bulan 10 hari tu?)

Then kata Ann, hari ni dia moody kat dalam kelas and end up tidur depan toilet. Siasat punya siasat baru tau yang keluarga budak ni bermasalah. Ayahnya dah bukak branch baru (berkahwin lain), jarang balik rumah. Tapi setiap kali balik asyik bergaduh dan maknya akan menangis. Salah seorang abangnya pulak dah terjebak dengan jenayah juvana. Haih. Kesian bila fikirkan. Nak salahkan siapa bila semua benda ni berlaku?

Bunyi macam drama kan?

Aku rasa memang ini hakikatnya kot. Bila parents bermasalah, mesti anak-anak jadi mangsa. Bosan di rumah sebab parents asyik bergaduh, atau parents dah sibuk bawa haluan masing-masing, mula lah cari hiburan di luar. Kalau jumpa dengan kawan-kawan yang okay, Alhamdulillah. Mungkin pengaruh buruk dapat dikurangkan. Tapi kalau jumpa dengan kawan-kawan yang bawa pengaruh buruk, memang buruklah padahnya. Itu yang jadi penyebab kebanyakan gejala sosial hari ni. (Nauzubillah..)

Pernah dengar tak ada orang kata, anak-anak tu diibaratkan macam kain putih yang menjadi amanah dan tanggungjawab untuk ibu bapa? Ibu bapalah yang patut berperanan mencorak 'rupa' anak-anak tu. Kalau dari awal diberi didikan yang betul, insya Allah perjalanan mereka pun akan 'smooth' la. Kalau tak, memang sebaliknya lah kan? Namun ada juga yang dah diberi pendidikan yang baik tapi masih 'sesat' dalam perjalanan. Mungkin akibat silap perhitungan la tu kot? Hmm..

Bila jadi kes macam ni biasanya memang anak-anakla yang menjadi mangsa kan? Mak dan ayah yang bermasalah, anak yang kena tanggung akibat. Sedih bila teringatkan budak ni tadi. Bukan apa, takut jadi tabu bila dia besar nanti. Silap-silap berdendam dengan mak ayah dia sebab tak hiraukan dia masa sekarang ni. Tapi harapnya taklah. Keadaan masih mampu diselamatkan lagi tu. Mudah-mudahan keluarga mereka berjaya atasi kemelut ni. Amin..

Jadi, kawan-kawanku yang sudah bergelar ibu dan bapa, tolonglah jangan libatkan anak-anak dalam permasalahan orang dewasa ni. Mereka tak bersalah. Seperti yang pernah dipesan oleh orang-orang lama yang lebih berpengalaman, apa pun masalah suami isteri, jangan bertengkar depan anak-anak. Buruk akibatnya untuk perkembangan mental anak-anak. (Huh, gaya entry dah macam pakar motivasi dah.) Kita pun tak mau generasi kita nanti jadi generasi yang bermasalah kan? Maka, tolonglah bersama-sama selamatkan generasi anda dulu untuk kebaikan masa depan mereka. =)

P/s : Selingan untuk hari ini ----> sila klik :P

Posted in | 2 Comments

Wordless Wednesday #4

[image credit: here]

“Sesungguhnya di syurga ada pintu yang bernama ar-Rayyan tempat masuk orang yang berpuasa pada hari kiamat. Tidak dapat masuk dari pintu itu kecuali orang yang berpuasa, dipanggil oleh penjaganya: "Di manakah orang yang telah berpuasa?” Dan tidak dapat masuk ke situ kecuali mereka yang berpuasa saja, dan jika semuanya telah selesai masuk, maka pintu itu ditutup, dan tidak masuk melaluinya melainkan mereka yang berpuasa saja.”

(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Posted in | Leave a comment

Hari kedua :)

Alhamdulillah, dah masuk hari kedua puasa. Dan kali pertama bangun sahur. Hehe. Siapa yang kenal aku memang taula aku ni bukan jenis yang bangun sahur. Cuma entah, tiba-tiba hari ni nak bangun sahur. :)

Harapnya hari ni tak sakit kepala macam semalam. Sayang bila kena skip terawih sebab sakit kepala. Dahla bukan selalu dapat terawih. Huhuh.

Mujurlah sekarang ni kerja pun dah tak menambun macam sebelum ni. Boleh je balik rumah berlenggang kangkung tanpa extra beg dan bebanan lain. Jadi dapatla bertenang-tenang di bulan puasa ni. :)

Dah lama tak rasa tenang macam ni. Syukur sangat. Kalau tak, memang asyik fikir hal kerja memanjang. Nak buat benda lain pun kadang-kadang rasa macam bersalah sebab kerja tak siap lagi. Haih.

Harap dapat siapkan satu job yang ada dalam tangan ni sebelum cuti (yang belum dapat approval lagi, haha. :P).

Uih, dah subuh. Jom solat! :)

Selamat meneruskan ibadah puasa juga! :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Leave a comment
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.