Takzirah Jumaat #1

Tiba-tiba teringat intipati tazkirah pagi tadi.

Cuba bayangkan eh, kat akhirat nanti tiba-tiba kita ditanya;

Berapa lama masa yang kita spend untuk berblog dalam sehari?

Berapa lama masa kita spend untuk ber'facebook' dalam sehari?

Berapa lama masa yang kita spend untuk ber'tweet' dalam sehari?

Berapa lama masa yang kita spend sehari untuk membaca suratkhabar?

Berapa lama masa yang kita spend sehari untuk menonton tv, menghadap komputer, menonton kdrama?

(Ni memang untuk diri sendiri lah ni)

Dan comparekan dengan soalan ini;

Berapa lama pulak kita spend membaca QURAN dalam sehari?

Huh, malu nak jawab kan sebab kita spend LEBIH banyak masa untuk perkara-perkara di atas berbanding kita spend untuk baca QURAN dalam sehari?

Lumrahla tu kan? Kita lebih cenderung untuk buat perkara-perkara lagha berbanding perkara-perkara baik yang dituntut ni. :)

Tapi Alhamdulillah, kita masih lagi diberi peluang untuk perbaiki diri.

Kadang-kadang terfikir, why not instead of buat program membudayakan membaca tu kita buat program membudayakan pembacaan Quran pulak. Barulah seimbang duniawi dan ukhrawi kan?

Eh, sebenarnya dah ada pun kan, cuma kempen tak meluas. Haih.

Tapi takpela, at least kita ingat-mengingati sesama sendiri kan? :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.