Archive for July 2011

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak! ^_^

Dari Abu Hurairah R.A, Rasulullah S.A.W. bersabda:

Sesungguhnya telah datang bulan Ramadhan, bulan yang diberkati, Allah memerintahmu berpuasa di dalamnya. Dalam bulan Ramadhan dibuka segala pintu syurga, dikunci segala pintu neraka. Dalamnya ada suatu malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Barangsiapa tidak diberikan kepadanya kebajikan malam itu, bererti telah diharamkan baginya segala rupa kebajikan.

- Riwayat Ahmad, An Nasai & Al-Baihaqi.

Selamat menyambut Ramadhan untuk kamu, kamu dan kamu. And have a blessed Ramadhan, everyone! :)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Leave a comment

Wordless Wednesday #3 - Mandi hujan di pagi Rabu. ^_^

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Posted in | Leave a comment

Takzirah Jumaat #1

Tiba-tiba teringat intipati tazkirah pagi tadi.

Cuba bayangkan eh, kat akhirat nanti tiba-tiba kita ditanya;

Berapa lama masa yang kita spend untuk berblog dalam sehari?

Berapa lama masa kita spend untuk ber'facebook' dalam sehari?

Berapa lama masa yang kita spend untuk ber'tweet' dalam sehari?

Berapa lama masa yang kita spend sehari untuk membaca suratkhabar?

Berapa lama masa yang kita spend sehari untuk menonton tv, menghadap komputer, menonton kdrama?

(Ni memang untuk diri sendiri lah ni)

Dan comparekan dengan soalan ini;

Berapa lama pulak kita spend membaca QURAN dalam sehari?

Huh, malu nak jawab kan sebab kita spend LEBIH banyak masa untuk perkara-perkara di atas berbanding kita spend untuk baca QURAN dalam sehari?

Lumrahla tu kan? Kita lebih cenderung untuk buat perkara-perkara lagha berbanding perkara-perkara baik yang dituntut ni. :)

Tapi Alhamdulillah, kita masih lagi diberi peluang untuk perbaiki diri.

Kadang-kadang terfikir, why not instead of buat program membudayakan membaca tu kita buat program membudayakan pembacaan Quran pulak. Barulah seimbang duniawi dan ukhrawi kan?

Eh, sebenarnya dah ada pun kan, cuma kempen tak meluas. Haih.

Tapi takpela, at least kita ingat-mengingati sesama sendiri kan? :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Posted in | Leave a comment

Wordless Wednesday #2


Penat dah nak jawab soalan berulang kali;

"Kenapa maintain no pendafaran lama?"

Salah satu sebabnya adalah kerana ini. Kupon ni valid untuk 3 bulan. Once I've decided to buy my current car, kupon baru je renew. Rugi oh nak burn macam tu je. Maka, maintain la nombor pendaftaran lama itu.

Ada faham? Okay, sila jangan tanya lagi. Terima kasih! =)

Posted in | Leave a comment

Wahai mata, boleh tak postpone rasa mengantuk tu untuk tempoh 2-3 jam lagi?

Sempat la nak layan En. Damon (ceh, apa kes ntah nak juga layan kat tv walhal dah tengok tahun lepas. Cuma tak khatam lagi that season. D'uh!)

Sempatla nak siapkan kerja yang rasanya lama gileeee tertunggak. Yang jadi lama gileeeee tu bukan sebab kurang produktiviti ya? Tapi disebabkan akaun yang macam *#!+@! tuh. Lepas tu the officer pun SANGAT tak membantu. Huh. But finally dah sampai final stage pun. Alhamdulillah. Phew!

Sempatla nak habiskan baca buku. Haish, stok buku melangit sudah. Kekadang terpaksa juga angkut ke office, curi masa lunch hour untuk baca. Itu pun ada hati nak tambah stok buku. Hish. *ketuk kepala sendiri*

And it's almost August. Tapi stok kerja bertimbun lagi oh. Cemana la nak cuti ni? Kena berusaha gigih juga untuk siapkan semua kerja by mid August so that akhir bulan boleh bercuti dan bersambung dengan cuti raya. Weee~! Eh, yang nak excited bagai ni kenapa? Bukan nak balik raya lama pun? :P

Haha. Itulah perasaan orang yang SUSAH nak bercuti bila dapat bercuti okay?

So, sesiapa yang senang dapat approval bercuti tu silalah hargai sebaiknya ya?*sobs*

Adeh, mengantuklaaaa.. Aci tak kalau tongkat mata ni dengan batang mancis? :P

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

2 Comments

15 hari lagi

Sedar tak sedar hari esok dah masuk hari ke 15 bulan Sya'aban. Hmm.. Agak-agak kalau ada yang belum habis ganti puasa tu, cepat-cepatla habiskan ganti puasa ya? Tak berapa hari lagi dah nak masuk bulan Ramadhan.

Sekejap sungguh masa berlalu. Rasa macam baru je sambut Ramadhan tahun lepas. Rasa macam baru je pindah rumah. Dah setahun rupanya dok rumah ni. Memang pantas masa berlalu. =)

Biasanya waktu macam ni kalau tawaf shopping complex mesti dah start bersepah dah booth yang jual baju raya dan kurma. Start je puasa, booth kuih raya pun muncul sama. Memang nampak sangat orang kita ni mengejarkan raya berbanding fadhilat yang boleh kita kutip sepanjang Ramadhan ni. Haih.

Memangla objektif Syawal tu untuk meraikan kemenangan kita berpuasa sepanjang bulan Ramadhan tu. Tapi kalau mengejarkan 'kemenangan' tanpa berusaha sebaiknya pun tak berapa bagus juga kan? =)

Tiba-tiba teringatkan novel Contengan Jalanan. Agaknya berapa ramai yang sanggup backpacking macam Fend dan Chad tu semata-mata untuk merasai suasana 'sebenar' Ramadhan tu eh? Berapa ramai yang sanggup keluar dari kepompong keselesaan semata-mata untuk memperbaiki diri? Dan berapa ramai yang sedar yang hidup kita ni taklah panjang mana pun untuk disia-siakan? (huh, peringatan untuk diri sendiri juga ni)

Harapnya tak terlewat untuk 'tersedar'. Tak payah nak tungguh sampai 12th hour untuk berubah. Dah rugi banyak masa tu. =)

Oh baru teringat. Malam ni dah tukar buku baru dah. Teringat kata-kata ustaz yang conduct tazkirah kat office setiap pagi Jumaat tu,

"Buku amalan kita ni ditukar masa malam ke 15 bulan Sya'aban. Baguskan, awal-awal tukar buku ni mesti buku cantik je. Yelah, lepas tukar buku je dah masuk bulan puasa. Lepas tu tak tahulah macam mana rupanya."

Yela, ibarat macam buku laporan makmal masa zaman sekolah dulu. Awal-awal tahun cantik je. Bila masuk akhir tahun, macam-macam rupa jadinya. Sama juga dengan buku catitan amalan kita tu kan? Entah boleh maintain ke tak suci bersih sampai tahun depan. Itu pun kalau sempat sampai, kalau setakat setakat separuh jalan je? Ish, tak sanggup nak bayangkanlah.

Mudah-mudahan masih sempat nak perbaiki mana-mana yang kurang tu.

Mudah-mudahan masih sempat menyambut dan merasai nikmat Ramadhan tahun ni.

Aminn. =)

3 Comments

Wordless Wednesday #1

P/s: Ann, I think u should read this book too. :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Posted in | Leave a comment

Happy 5th Anniversary!

Adehhhhh, lama sungguh la daku meninggalkan blog ini. Last entry cerita tentang kesihatan yang tak berapa okay. Alhamdulillah dah sihat pun. Cuma selesema je yang degil. Biasanya batuk yang degil. Kali ni selesema pulak yang payah nak pergi. Tak tahulah kenapa.

Okay, aku pun tak sedar rupanya Julai 2011 ni merupakan tahun kelima aku berblog. Hmm. Alhamdulillah. Tak sangka boleh bertahan selama in. Hehe.

Ingat lagi, dulu-dulu (7-8 tahun lepas), Abang Singlet pernah suruh aku create blog. Yela, dia kan otai. Masa selalu berYM dengan dia dulu selalu je suruh aku masuk blog dia. Kiranya akula antara pengunjung setia blog dia dulu tu kot? :P Nak tahu tak apa jawapan aku masa tu? Kalau tak salah macam ni la conversation kami masa tu;

Abang Singlet (AS): Weh, buatla satu blog. Nanti bolehla aku baca aktiviti harian kau.

Me: Uh, malas lah. Buat apa? Bukan ada siapa nak baca pun. Lagi pun macam takde apa nak diceritakan kat situ.

AS: Ala, nanti aku la yang baca.

Me: Tak nak lah. Seganla nak tulis entah apa-apa kat blog.

Haha. Kelakar kan? Masa tu selalu fikir, seganla nak kongsi aktiviti harian sendiri kat blog. Lepas tu selalu fikir takde apa yang nak diceritakan. Bila dah mula berblog ni, ada je yang nak diceritakan. Jadi fakta yang kata takde apa yang nak diceritakan itu sangatlah tidak tepat. :D

Blog pertama kat friendster tu pun tak bertahan lama sebab aku rasa kat situ ramai kawan-kawan yang kenal rapat akan baca apa yang aku tulis. Rasa segan untuk express apa yang dirasa kat situ. Oh, dan juga manusia yang aku kalau boleh tak mahu dia ambil tahu apa-apa pun tentang aku juga berada di situ. Heh. Then barulah create account blogger ni. Dengan pertolongan Brad [terima kasih banyak =)]. So, here we are now. =)

Cuma sampai sekarang ni rasanya kewujudan blog ini hanya diketahui oleh segelintir kawan-kawan sekolah dan ahli keluarga (mungkin, ngeee). Biasa yang jadi pengunjung setia adalah kawan-kawan forum BS dulu. [Terima kasih juga =)]

Being typical me, aku bukanlah seorang yang suka expose myself to public. Segan la. Aku rasa this is the only place yang aku boleh express myself honestly. Tapi masih lagi bertapis okay?

Kalau tiba-tiba ada kawan-kawan yang mengenaliku terjumpa blog ini, Haiiiiii diucapkan (hyper tetiba, hehe). Jangan segan-segan nak tegur kalau ada silap fakta atau kot-kot ada yang terasa ada entry yang terkena batang hidung sendiri. Maaflah kalau ada yang terasa eh? Huhu. Terima kasih banyak sebab sudi singgah. =)

Ceh, bajet popular pulak. :P

Hmm, agaknya berapa lama lagi blog ni akan bernyawa eh? *Wondering*

4 Comments

Sakit itu salah satu nikmat hidup. Alhamdulillah.

Lama dah tak demam. Dan rasanya tak pernah lagi collapse sebab demam lepas abis hadap deadline. Tahun ni merasa. Hehe. Pertama kali demam tahun ni dan pertama kali demam lepas abis deadline. Fuh. Pengalaman tuh. =)

Salah sendiri juga sebenarnya. Dah tau bangun pagi Khamis tu ada tanda-tanda sakit tekak redah juga hujan pergi bank, hantar document client. End up, balik rumah malam tu terus rasa nak tidur bungkus. Haha.

Sungguh pun demam, tetap rasa seronok sebab dapat settlekan kerja on time. Alhamdulillah. =)

Hari Jumaat pun gigih juga nak bekerja. Tapi lepas jam 11 dah tak larat. Call big boss mintak half day. Haha. Walhal boleh je dapat MC kalau gi klinik. Tapi itulah dia. MALAS. Bukan takut makan ubat ye? :P

Hari ni walaupun demam dah kebah tapi rasa sangat malas mau berbuat apa-apa. Tapi kena juga gagahkan diri untuk mengemas. Bilik sendiri pun dah tak berapa nak terurus sebab sibuk kerja aje. Heh. Oleh itu, marilah kita mula mengemas~!

Tapi nak mula dari mana ni? Haila...

4 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.