Pelupusan imej baik

Sedar atau tidak, kita (esp ME) mudah melupuskan imej baik seseorang selepas kita tau ada sesuatu yang buruk telah dilakukan oleh orang yang selama ni sentiasa tunjukkan imej baik tu di depan kita.

Macam susah nak digest bila imej baik tu tiba-tiba dilupuskan oleh sesuatu hal yang memang tak kita sangka. (To tell the truth, I just can't help myself from deleting those 'good images' from my mind right now. Haish...)

Entahla, memanglah kita ni bukan manusia sempurna. Dan memang takde manusia yang sempurna pun dalam dunia ni. Tapi bila orang yang kita nampak 'agak sempurna' dari segala segi tu yang mencemarkan imej baik dia sendiri, kita nak kata apa kan?

Lumrah la kan manusia, memang tak lepas dari kesilapan. Mungkin dia lupa kot, perkara buruk ni walau tutup macam mana pun, suatu hari nanti terbongkar juga. Cuma cepat atau lambat je orang boleh discover.

Hmm, kesian. Bukan pada dia sahaja, tapi untuk semua orang yang terlibat dalam kehidupan dia. Tak fikir agaknya macam mana penerimaan orang yang rapat dengan dia andai kisah ni terbongkar (Ouh, I know, LOTS of people would love to hear this scandalous news :P).

Tapi takpelah, itu aib orang. Mana tau hari ni kita buka aib dia, esok lusa orang lain pulak tolong buka keaiban kita. Dunia ni sentiasa berputar selagi belum kiamat. Jadi, apa-apa yang kita buat tu adalah balasannya.

Kalau hari ni kita buat jahat kat orang, jangan terkejut esok lusa orang lain buat perkara yang sama pulak pada kita.

Aku harap aku masih mampu simpan gambaran imej yang 'tercemar' ni sendiri.

Dan aku juga harap aku boleh restore gambaran 'imej baik' tu dalam kepala dan pemikiran ni macam keadaan asal. Boleh tak agaknya eh?


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to Pelupusan imej baik

  1. lain kali kalau taknak cerita penuh, jangan cerita boleh tak? penat baca dengan keterujaan ni.

    ReplyDelete
  2. a'ah betull..menyampah lah!!

    ReplyDelete
  3. esh2, korang lak yang emo ni nape? *confuse*

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.