Archive for May 2011

Kerna aku tahu engkau tetap indah



Andai kumiliki semalam
Dan bisa aku ubah menjadi esok
Takkan kuubah apapun
Kerna aku tahu engkau tetap indah
Tanpa sempadan masa
Aku bahagia seadanya

Tangis ini tanda kasihku
Bukan mengeluh luka yang semalam
Kerna engkau mengasihiku
Tiada sendu lagi di duniaku ini

Aku tak dapat bayangkan
Sengsara yang harus kutanggung
Jika kau pilih perpisahan
Tanpa punca yang meyakinkan
Aku akan tersasar mencari cintamu

Andai terhentinya masa
Dan gunung jatuh ke laut
Kau tetap kucinta
Kasih sayangku adalah kekuatan

Untuk menempuh segala
Dugaan yang tak terbayangkan
Oleh insan yang lemah seperti kita
Sekalipun kumiliki esok
Takkan kumenolak ketentuan...

: Andai Ku Miliki Semalam - Search

Leave a comment

Walking down the memory lane

Sebenarnya masih tak mampu nak tahan senyum lepas baca one of the stories dalam buku ni semalam. Bolehla pulak mamat tu buat song dedication kat radio untuk perempuan yang dia suka. Comel. Sweet. Tapi kalau kena kat diri sendiri memang tak keluar rumah la kot? Hahah..

So disebabkan lagu itulah hari ni aku dok selongkar cd-cd mp3 semata nak mencari lagu-lagu lama dan akhirnya terjumpa pulak lagu Search yang dicari sejak sekian lama. (Sebenarnya dah tak ingat burn kat cd yang mana satu. :P)

This is one of my favourite track since about 16 years ago. Tak percaya? Silalah percaya.

Lagu tu sebenarnya ada cerita sedih. Tapi bukan untuk akulah. Haha. Kalau disclose kat sini karang kot abang aku terbaca naya jek. :P

Entahla apa motif ntah buat entry ni agaknya eh?

Ouh, untuk Makmor inilah, yang status fb tu maksudkan ye? Jangan nak speku yang bukan-bukan. :P

Leave a comment

=(

Dalam keadaan sakit kepala semalam sempat juga capai handphone semata-mata nak Google tentang ni;



And I just realised that I've all these symptoms since looooong time ago.

Makin tua berumur ni makin banyak penyakit yang datang eh? Sigh..

P/s: Terima kasih untuk manusia yang 'tolong' mendatangkan stress itu semalam. :(

2 Comments

Di kala bosan menunggu

Dah bertahun lalu lalang kat sini baru perasan, tower tu dah menyamar jadi pokok. -_-"

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

5 Comments

Tak suka tapi suka

Okay aku pernah mention yang aku tak suka dia. Tapi aku suka la tengok baju-baju yang dia pakai dalam drama 49 Days ni.

Salah satunya baju yang ini. Gambar takde front close up la. But look nice. Hari tu pernah nampak gambar someone pakai baju macam ni. Kat mana agaknya dia beli eh?


And really love this shirt too. Look soooo nice. Not too fit or too loose to wear. Just nice.

Close up 1

Close up 2


Close up 3

Haih. Sukela. Mana nak cari eh? Kakak Iza, can you please help me? Please..please...please.. *buat muka comel ala-ala Puss In Boots*

2 Comments

Butang suka :')

Kira memang dah ketinggalan sangat dah ni. Orang lain siap ada yang beribu-ribu 'like' sekali post entry (kalah si FT you. Haha). Tapi aku baru je selamat install pagi tadi. Terima kasih la kat Kak Izawati (memang kena panggil kakak untuk dapat diskaun banyak bila shopping nanti. Haha) sebab tolong remind me to put this so-called 'like' button kat blog underground ni.

Jadi, setelah meng'google' cara-caranya, berjaya juga letak butang 'suka' itu di sini. Hehe. Ya, sebelum ni memang malas sebab tak kuasa nak peningkan kepala melayan coding. Tapi sebenarnya senang je bila tau guna fungsi [CTRL+F]. D'uh!

Dannnn, ini buktinya;


Malangnya tak boleh nak preview kat lappy sebab office dah block FB access. Terpaksala preview guna handphone. Alhamdulillah, berjaya juga. =)

Teringin nak letak juga? Bolehhhh. Anda boleh cuba cara-cara seperti yang terdapat di blog ini. Sekiranya tak menjadi, feel free to google it by yourself ya? =)

Leave a comment

Kelebihan bekerja di hari cuti.

Ye, hari ini saya bekerja. Tau, orang kat Rawang tu dah gelak guling-guling sampai Batu Caves dah. Ceh, tu mesti rindu rumah lama tuh. Yelah, orang kata tempat jatuh lagikan dikenang, ini kan pulak tempat tergolek-golek, tak gitu Ama? :P

Ouh, tak payah pelik. Memang ada 3 public holidays yang kami akan bekerja. Hari Wesak ini salah satunya. Nak cuti boleh je, kalau ada keperluan. Tapi daripada melanguk aje duduk rumah baik kerja, ye tak? Haha. Ayat penyedap hati.

Kalau ikutkan sebenarnya kerja di hari cuti ni ada juga kelebihannya. Bukan tak ada langsung. Memanglah bosan nampak orang lain cuti di saat kita sedang bekerja. Tapi, dari sudut positifnya banyak je kelebihan yang kita tak nampak.

Mind you, kelebihan ni hanya terpakai untuk orang yang 'terpaksa' bekerja di hari cuti ye? Bukan untuk yang bekerja sendiri yang memerlukan mereka bekerja setiap hari. Ops! Hehe..

Kalau ikutkan aku lebih suka bekerja di hari cuti ni. Segalanya nampak tenang je. Ada juga beberapa kelebihan yang boleh di 'highlight'kan kat sini;

1. Tak perlu nak menempuh kesesakan jalan raya di pagi hari. Well, as for me, keluar rumah lagi 10 minit nak ke jam 9 pun sempat lagi menyelamatkan punch card daripada bertukar ke warna merah. Yelah, main road sangat lengang. Boleh drift dengan jayanya untuk ke tempat kerja. Haha. Ouh, sila jangan tiru aksi ini tanpa pemantauan profesional ya? :P

2. Nak tapau breakfast dan lunch pun tak perlu berebut. Sebab dah sah-sahla berapa kerat aje yang kerja hari ni kan?

3. Parking space yang lengang. Boleh suka hati nak pilih kotak parking yang dekat dengan pintu masuk. Dan juga tanpa gangguan penguatkuasa MBJB (ni untuk orang yang tak ada kupon parkinglah kan?)

4. Dapat bekerja dalam keadaan bertenang-tenang je sebab tak ada gangguan panggilan telefon tak kiralah daripada bos atau pun client. Memang aman dunia!

Itu jela kot yang aku nampak setakat ni. Lagipun bukan selalu kena kerja waktu public holiday ni. Sesekali aje. Lagipun, cuti-cuti tu semua akan di'compile' untuk dijadikan cuti raya nanti. Jadi, tak payahla nak merungut kalau nak cuti raya lama ye?

Okay, orang kat Rawang tu boleh sambung gelak berguling. Agak-agak boleh sampai Segamat tak kali ni? :P

5 Comments

Warming up :P

Entah kenapa, bila login blogger je rasa nak menaip entry tu terus lenyap. Poof!

Apakah yang telah terjadi ye?

Adakah kesibukan hal dunia ni menyebabkan otak aku jadi tepu lalu malas menaip? Huh, alasan sungguh! :P

Tapi gaya sibuknya kalah sibuk orang yang nak kahwin kat Segamat tu. Kalah juga sibuk CEO kat Rawang tu. Ops! Haha.

Entahla eh? Mungkin Jo Hyun Jae telah berjaya menarik semua semangat menaip entry. Haha. Semua alasan semata. :P

Ouh, got a new crush summore. :P




Handsome kan Chris Hemsworth niiii? *Lap hidung*


Dah-dah. Mari berpijak di dunia nyata. Tinggi sangat tuh. :P

Ouh sebelum terlupa, nak ucap selamat hari guru untuk semua guru-guru dan pensyarah yang pernah mengajarku (termasuk juga guru-guru tak formal), rakan-rakan yang bergelar guru atau bakal-bakal guru dan juga sesiapa juga yang bergelar guru. Moga segala ilmu yang dicurahkan bakal melahirkan insan cemerlang di masa depan. (Uhuk, apa ucapan gaya macam nak melobi undi je ni? :P). Dan semoga Allah sentiasa memberkati kalian. Aminn. =)

2 Comments

Doa 12 Pintu Kebaikan

Dapat doa ni dari Datuk Dr. Fadzilah Kamsah masa dengar Sinarfm pagi tadi.


Maksudnya:

“Ya Allah, bukakanlah untukku pintu-pintu kebaikan, pintu-pintu keselamatan, pintu-pintu kesihatan, pintu-pintu nikmat, pintu-pintu keberkatan, pintu-pintu kekuatan, pintu-pintu cinta sejati, pintu kasih sayang, pintu-pintu rezeki, pintu-pintu ilmu, pintu-pintu keampunan dan pintu-pintu syurga. Ya Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.”


Jom kita amalkan! =)

Posted in | Leave a comment

Self note (3)

Jumpa fakta ni masa browsing salah satu e-novel.

‘Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati’.

Hmm, quite confusing right?

Kenapa orang lain yang buat kita kecil hati, then kita pula yang berdosa?

Penerangannya begini;

1. Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dengan penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi, dosa kita lebih besar dari dosa dia.

2. Kenapa? Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.

3. Kenapa kita dihina oleh orang itu? Kerana itu adalah ujian daripada Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang tetapi kecil hati dengan Allah.

4. Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita..’Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu..’ dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain.. ‘Kesian kawan kita tu..budak tu dah banyak sakitkan hati dia..’ jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap..

5. Kesimpulannya; jangan mudah terasa hati..Maknanya kita tak redha dengan Allah. Nanti Allah pun tak redha dengan kita.. Na’uzubillah..

Wallahu'alam...

Perkongsian ilmu dikutip dari sini. Terima kasih. =)

P/s : Lepas ni mudah-mudahan diriku ini tidak mudah berkecil hati. Aminn.. =)

Posted in | Leave a comment

Senyummu juga sedihmu adalah hidupku

Cheesy woh tajuk. Hahah..

Disclaimer : Lagu ini tiada kaitan dengan kehidupan tuan empunya blog ini ya? :P

Leave a comment

I'm spending my two and half days off with...

1. Surveying a new gadget to buy. Hahah. Please refer to my previous entry. :P

2. Melawat kakak yang warded at Hospital Batu Pahat. Hee, actually we (me and my sis) were not going to the hospital pun. Cuma tunggu kepulangan kakak ke rumah. Saja je nak exaggerate. :P But quite a surprise sebab keluar highway je kesesakan sudah menunggu. Haih. Agaknya memang bandar kecil ni dilanda sindrom kesesakan bila cuti panjang.
Jadi, planning untuk pulang ke kampung untuk ikut menghantar rombongan peminangan terbatal dengan sendirinya. Sekian, terima kasih.

3. Menghadiri kenduri kahwin anak salah seorang staf bos (in one of his associate companies). Tak suka bila kena attend kenduri orang yang akan menyebabkan aku akan jadi strangers kat situ. Yela, siapa suruh attend kenduri seorang diri kan? :P

4. Ha, yang ni aku paling kagum. I've already watched 7 eps of Kdrama 49 days. Haha. Selalu nak habiskan satu episod satu hari pun sikit punya payah. Now I got the solution; watch streaming only, tak payah gatal nak download. Kalau download mesti asyik delay je nak tengok. Hopefully dapat habiskan lagi 7 episod sebelum start episod 15 dan 16 minggu ni.



Ouh, suka Encik Han Kang nih. Such a cool guy. (Eleh, sebenarnya most of Kdrama heroes semua lebih kurang macam tu kot? Arrogant yet so cool (or cold?) type of person kan? :P) Tapi dia ni datang dengan pakej SMART sekali. Haha. Nak tau kenapa, kenalah tengok. =]

Tapiiiii watak yang aku paling tak suka (setakat ini lah) si perempuan ni. Shin In Jung. She's such a traitor! Macam mana dia boleh claim diri dia tu as a best friend, tapi dalam masa yang sama dia khianati kawan baik dia? Heh! Eh, teremo pulak. :P

Oh, kalau ada yang blur, nak tau macam mana jalan ceritanya, bolehla layan drama series ni kat mysoju ataupun dramacrazy. And it's free for sure. :P

2 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.