Ewww~!

Found this clip at Arina's profile this morning.




Credit to Anwar Hadi :)

"Dan bukankah Islam ajar kita bersederhana? Tak perlunya spelling over the top ni."

Right on your face, huh? Haha.

Memang nampak macam lawak dan poyo. TAPI, cuba lihat pada perspektif dan mesej yang nak disampaikan tu. Aku rasa ramai je yang menyampah dengan ejaan-ejaan dan bahasa yang dikatakan 'comel' itu. Lebih-lebih lagi adik-adik yang masih bersekolah tu. Euwww~!

Sampai hari ni masih lagi tak dapat nak figure out kenapa wujudnya bahasa yang dikatakan 'comel' ini. Apa perlunya nak menaip dengan tambahan character macam tu? Tak ke menyusahkan? Adoi la.

Agaknya adik-adik sekelian ni, tak terbawa-bawa ke dalam penulisan di sekolah tu? Kesian cikgu-cikgu nak memahamkan penulisan yang konon-konon 'comel' tu. Huh..

Untuk kali ini aku nak mintak sekali lagi. Adik-adik, TOLONGLAH taip sms ke, chat ke dengan bahasa yang lebih berhemah ok? Bukan semua orang boleh faham bahasa yang dikatakan 'comel' itu. Orang - orang tua lama seperti saya ni tak boleh nak tangkap bahasa 'comel' adik-adik tu. Lagipun, apa guna kita belajar bahasa Melayu tu dari kecik sampai besar ni tapi akhirnya kita sendiri yang merosakkan bahasa yang indah tu? Respect la sikit bahasa ibunda kita tu. Kalau adik-adik tak sayangkan bahasa, ramai lagi yang sayang bahasa tu. So PLEASE, do spell properly ya?

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Ewww~!

  1. hahahhaa..lawak2...tp betul la..kekadang tensen woo bace msg comel diorg...ape jadah la diorg taip..kan dh take time nk baca

    ReplyDelete
  2. hep. bukan kamu pun suka mengeja macam itu ke? :P

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.