Archive for April 2010

Allah memang sengaja..

Terjumpa dalam one of my booklet, masa mengemas meja petang tadi;

  • Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat menjadi penilai yang baik.
  • Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan Allah.
  • Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat kasih sayang yang terbaik khas untuk diri kita.
  • Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar bahawa Allah Maha Pemurah dan Maha Penyayang kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.@senyum
  • Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yang tak semua orang mengalaminya.
  • Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita supaya kita jadi manusia yang hebat jiwanya.
  • Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih faham bahawa cinta yang terbaik hanya ada bersama Allah.
  • Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih mengenali kehidupan yang tak selamanya kekal.

Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin hampir ke penghujungnya. Hari esok pun kita sendiri tidak pasti sama ada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan Allah dengan melaksanakan suruhanNYA dan meninggalkan laranganNYA.

Percayalah, sesungguhnya Allah malu untuk menolak permintaan hambaNYA yang menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan kepadaNYA.

**********

Alhamdulillah, terima kasih ya Allah...tanpa dugaan tu semua aku mungkin takkan menghargai hidup aku dengan lebih baik.

Bila baca ayat-ayat kat atas tu aku rasa nak senyum macam Cheshire Cat ni la, boleh tak?

*Foto ihsan en. Google

P/s: Ngeri la pulak bila tengok lama-lama. Hihi..

6 Comments

Haih, bos..bos..

Tengahari tadi tetiba bos call;

Bos: Boleh tak you carikan audit report Ed**** untuk year end 2005. Dah cuba cari dalam kabinet. Secretary pun takde copy. Dahla client nak all the copies sebelum pukul 3 ni.

Me: Uik, biar benar? Takkan takde? blogger-emoticon.blogspot.com

Bos: Ha'ah. Cuba cari ada tak soft copy dalam simpanan you?

Me: Aduih, tak ingat la pulak simpan kat mana? Saya rasa saya start handle from 2006. Sebelum siapa eh yang buat? Takpelah, nanti saya try check dulu kot-kot ada simpan kat memana.. (Sambil dah terfikir kemungkinan yang aku ada simpan dalam lappy yang dah selamat disedekah kat pencuri tuh.)

Bos: Ok, tolong eh...?

End of conversation

Then aku terus call HQ mintak tolong diorang carikan lepas aku rasa dokumen tu takde dalam simpanan aku.

Tak sampai 15 minit lepas tu sms bos masuk inbox aku;

Dah ok. 2005 takde sebab diorang tukar year end.
And I was like. What????blogger-emoticon.blogspot.com Sabar ajela... Hampeh sungguh.
Kalau kawan-kawan yang buat macam tu memang dah lama la kena kan?blogger-emoticon.blogspot.com Tapi sebab bos, redha ajela. Huhu..blogger-emoticon.blogspot.com

Leave a comment

Kreatif

Sometimes we have to be sooo creative in order to avoid unnecessary circumstances. Haha. Unnecessary tuh.

Bukan apa, bila dah menghampiri ke angka 3 series ni makin ramai pulak manusia yang ringan mulut dan terlebih prihatin dengan keadaan aku yang masih berseorangan sampai sekarang ni. Well, cakap banyak kali pun tak guna. Buat membazir air liur aje. So kekadang untuk mengelak aku jadi terlalu emoblogger-emoticon.blogspot.com bila asyik diasak soalan yang sama, aku lebih senang ambil pendekatan berdiam diri. Ataupun sediakan jawapan sekreatif mungkin. blogger-emoticon.blogspot.com

Contohnya macam ni;

Haha. Seronok bila dapat jawab soalan tanpa rasa emo. Cubalah. Mesti orang lain yang sakit hati bila dengar atau baca jawapan yang kita bagi tuh.

So, untuk insan-insan yang prihatin tuh, saya penat tau tak? Penat nak jawab soalan yang sama berulang kali. Lepas ni aku nak set default answer jela, rekod siap2 dalam handphone. Bila orang tanya replay aje banyak kali. blogger-emoticon.blogspot.com

5 Comments

Random conversation

1

Bos: P*M* tadi ape cerita? Dah settle ke belum? Dah pass to client?
Me: Dah. Saya dah pass pada client tengahari tadi.
Bos: KL dah hantar?
Me: Dah, semua saya dah siapkan sebelum saya balik tadi. Kenapa bos? Ada yang nak kena ammend ke?
Bos: Takde, kalau you kata dah hantar I dah boleh follow up dengan client ni..
Me: O, ok.

End of conversation

* Kekadang aku rasa bos tak percayakan aku bila dia mula bertanya perkara-perkara remeh macam tu after so many years I've been working with him. But on the other side aku fikir he been asking me this and that because he already knows me well. Kenapa? Sebab bila aku serabut + banyak kerja kebarangkalian untuk aku lupa banyak hal itu adalah sangat tinggi. Haha... So, jangan sesuka hati nak blame bos bila bos banyak bertanya hal-hal remeh.blogger-emoticon.blogspot.com


2

Big Bos: Kerja yang saya mintak hari tu dah siap belum? En. R dah tanya saya ni cemana progress kerja ni.
Me: Saya belum sempat touch lagila bos. Hee (smirking)
Bis Bos: Itula, saya nampak awak sibuk. Saya pun lupa nak follow up. Takpela, awak cuba delegate pada sesiapa. Simple je kan kerjanya?
Me: Ha'ah. Ok, nanti saya pass pada sesiapa kat sini. Budget dalam minggu depanla kita courier pada En. R
Big Bos: Ok. Nanti saya bagitau dia.

End of conversation

*Memang. Agak menekan jugala bila bos asyik tanya dan follow up kerja yang kita buat. Tapi aku tau, kalau dia tak buat macam tu nanti aku yang leka. Lagikan pula tengah peak period ni. Takut ada yang terbabas deadline. Haha. Cuma yang bestnya bila dah lama kerja ni memang jarangla bos nak marah. An immunity? Mungkin la kot?blogger-emoticon.blogspot.com Sile jangan jealous! blogger-emoticon.blogspot.com

P/s: Today is my eight years anniversary with the company. Woh, tak sangka selama itu daku mampu bertahan. Hmm..blogger-emoticon.blogspot.com

Leave a comment

Nampak sangat bosan..

After a short conversation dengan abi Khumaerah, I decided to take some quiz. By looking at the result aku memang rasa sgt blogger-emoticon.blogspot.com. Haha..




You Find it Somewhat Easy to Love



Love is never easy, and you while you try your best to let love into your life, it's a struggle.

You find it a bit difficult to get close to and trust other people. You've been burned before!

You keep your heart as open as possible. You would like to love more and be loved in return.

Wanting love is half the battle, so keep up the hard work. Eventually you'll get all the love you crave.







You Are A Little Scared of Commitment



You're open to getting serious with someone... though you can't entirely imagine it.

Maybe you haven't met the right person. Maybe you haven't gotten to the right point in your life.

Your reaction to commitment is very normal - especially if you're young or have been burned before.

Give it time. You'll probably be ready for a serious relationship sooner than you think.


2 Comments

Tragical??

Dari semalam dok dengar lagu BSB - Shape of My Heart dan asyik mengulang this verse ;

"Sadness is beautiful and loneliness is tragical"

And I kept thinking, being a loner tu sangat tragic ke bunyinya? Haha.. Memang tak boleh blah.blogger-emoticon.blogspot.com

Well for me, it matters on how you handle and overcome your loneliness. Kalau memang dah rasa hidup sendiri tu sangat tragik, maka tragik la jadinya. Wehee..


Tapi, kalau dengar lagu ni aku rasa memang hidup orang ni sangat tragik la.
blogger-emoticon.blogspot.com



Sila abaikan perempuan seksi itu and just enjoy the music, ok?
blogger-emoticon.blogspot.com

Leave a comment

Hilang

Hmm. Minggu ni nampaknya hangat dengan kisah Arwah Din Beramboi ya? Al-Fatihah untuk arwah. Tapi aku bukanlah nak blogging pasal dia kali ni. Cuma terpanggil untuk bercerita tentang kehilangan.

Memang perit rasanya bila kita kehilangan sesuatu dalam hidup kita. Tak kiralah hilang harta ataupun orang-orang kesayangan kita. Semuanya menerbitkan rasa yang sama - Sedih! Sedih, rasa hilang, rasa kosong. Aku rasa orang yang merasai kehilangan je tau macam mana rasanya bila kita kehilangan. Haih, putar belit dah ayat aku nih..

Seorang kawan pernah tanya aku;

"Macam mana la kau boleh hadapi dulu eh?"

Hmm, jawapan aku? Semua orang rasa perit bila melalui saat-saat macam tu. Tapi bila kita belajar terima kenyataan dan redha dengan segala ketentuanNYA, insya Allah kita takkan tersasar dari landasan yang betul. Setiap orang diberikan tahap survival skills yang berbeza. Mungkin kita rasa kita takkan mampu hadapinya tapi bila musibah atau dugaan tu datang pada kita, insya Allah kita akan berjaya melaluinya. Sentiasa ingat, kita bukan berseorangan dalam dunia ni. Ramai lagi orang yang sayangkan kita, perlukan kita untuk meneruskan kelangsungan hidup. Lagipun yang dah pergi tu dah tentu ada di tempatnya. Kita dah tau arah perjalanannya. Kita yang masih hidup ni tak tau lagi ke mana arah tuju kita. So, teruskan kelangsungan hidup kita macam biasa. Dan jangan lupa doakan mereka di sana. @senyum

Teringat kisah seorang pendengar Hotfm yang menelefon ke konti Jumaat lepas. Kakak tu berkongsi saat-saat dia menghadapi arwah ayahnya yang nazak. Aku turut sebak bila kakak tu kata;

1."Bila arwah meninggal memang rasa kosong. Terus terfikir, tahun ni beraya tanpa abah. Tak dapat nak belikan baju raya untuk abah lagi."
- Aku pun terfikir mende yang sama masa arwah mak aku meninggal dulu. Siapa yang nak buatkan baju raya bila mak dah takde ni? Tsk..

2."Masa tu, kita ada duit banyak macam mana pun kita tak boleh nak belikan pakaian mahal-mahal untuk dia. Kita cuma mampu hadiahkan kain kafan je untuk dia."
- Gosh, memang betul dan masa ni aku dah menitis air mata dah..@nangih

3."Masa tu, ada handphone mahal macam mana sekalipun kita takkan dapat bercakap dengan dia lagi dah. Jadi sesiapa yang ada mak ayah lagi tu, selalu la contact dan bertanya khabar mereka selagi mereka masih ada."
- Yup, betul. Hargai mereka selagi mereka masih bernyawa. Sebab bila dah hilang takkan ada gantinya lagi.

Mudah-mudahan kita masih mampu menghargai insan-insan terpenting dalam hidup kita. Aminn.. Al-Fatihah untuk arwah mak dan abah. Juga untuk insan-insan yang dah kembali ke rahmatullah.

P/s: Sangat terharu dan sebak membaca entry Cikgu Jimi yang ini. Moga cikgu sekeluarga diberikan kekuatan untuk menghadapi dugaan ini. Moga ayah cikgu cepat sembuh ya?

Leave a comment

April Fool!

Sempena mengenang kisah 'kusut' setahun yang lepas. Haha..@raya

Kredit utk Ummi..@kenyit

It's Alright, It's Ok - Ashley Tisdale

You told me there's no need
To talk it out

Cause its too late

To proceed

And slowly

I took your words

And walked away


No looking back

I wont regret, no
I will find my way
I'm broken
But still I have to say


It's Alright, OK

I'm so much better without you

I won't be sorry

Alright, OK

So don't you bother what I do

No matter what you say

I wont return

Our bridge has burned down

I'm stronger now

Alright , OK

I'm so much better without you

I won't be sorry


You played me

Betrayed me

Your love was nothing but a game

Portrait a role

You took control, I

I couldn't help but fall

So deep

But now I see things clear


It's Alright, OK

I'm so much better without you

I won't be sorry

Alright, OK

So don't you bother what I do

No matter what you say

I wont return

Our bridge has burned down

I'm stronger now

Alright , OK

I'm so much better without you

I won't be sorry


Don't waste you fiction tears on me

Just save them for someone in need

It's way to late

I'm closing the door


It's Alright, OK

I'm so much better without you

I won't be sorry

Alright, OK

So don't you bother what I do

No matter what you say

I wont return

Our bridge has burned down

I'm stronger now

Alright , OK

I'm so much better without you
I won't be sorry


It's Alright,
OK
Alright,
OK
Without you
No matter what you

It's Alright,
OK
Alright,
OK
Without you I won't be sorry

Leave a comment
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.