Archive for September 2007

Warkah Buat Cik AM

Wahai cik air mata,
Apa tujuan cik air mata diciptakan?

Ada yang kata air mata ni peneman orang perempuan.
Tak kurang juga yang kata cik air mata ni senjata perempuan.
Ada juga yang kata cik air mata ni pengiring pelbagai kejadian.
Sedih, pilu, gembira, suka.
Semua melibatkan cik air mata.

Kadang-kadang orang yang selalu bertemankan cik air mata ni dikatakan sensitif,
Kadangkala ada juga yang mengeluarkan cik air mata semata-mata untuk melegakan perasaan,
Kadang-kadang ada jugak yang sesetengahnya mempergunakan cik air mata je.
Bukan apa,
Kebelakangan ni saya kesian kat cik air mata.
Selalu dipergunakan oleh si ratu.
Hal kecik-kecik pun nak gunakan cik air mata.
Nampak ketara sangat yang dia memang suka mengambil kesempatan dan meraih simpati dengan mempergunakan cik air mata.
Kesian cik air mata....

Saya bukannya cemburu.
Saya akui saya pun sensitif.
Cuma saya takkan menangis sesuka hati di depan orang hanya untuk meraih simpati orang lain.
Sebab saya cuma akan gunakan air mata saya pada tempat-tempat yang perlu sahaja.
Saya juga tak mahu cik air mata sewenang-wenangnya dipersendakan oleh orang lain hanya kerana saya tak dapat menahan cik air mata dari keluar di hadapan mereka.

Kan bagus kiranya cik air mata digunakan ketika menghadapNYA.
Daripada dibazirkan tak tentu hala.
Lebih baik disimpan untuk ‘occassion’ yang sepatutnya, tak begitu cik air mata?
Tapi nak buat macam mana kan, kalau orang dah melabelkan yang cik air mata ni memang sinonim dengan orang perempuan?

Sekian dari saya,
- Anti Ratu AIR MATA-

6 Comments

Demam Kebizian

Musim keserabutan dah melanda. Elok je siap major job yang kena disiapkan sebelum raya, masuk satu lagi job besar. Nak minggu depan. Waaa, memang tak menang tangan la buat kerja minggu ni. Tidur pun gerenti tak cukup. Betul-betul menguji kesabaran bulan ramadhan tahun ni. Takpela, aku redha. Buat aje kerja ikut kemampuan sendiri.

Bila dah serabut dan kesuntukan masa macam ni barulah aku terfikir yang memang sebenarnya kita ni (terutamanya aku la) banyak sangat membazirkan masa untuk perkara-perkara yang tak sepatutnya. Contohnya inilah, menulis kat blog. Haha. Lepas tu satu lagi habit kebanyakan orang (termasuk aku gak la) adalah buat kerja last minute. Yela, nikmatnya lain. Perasaan berebut-rebut nak menyiapkan kerja sebelum dateline. Tapi aku tahu, tak semua orang suka buat kerja last minute. Kalau boleh siap awal, lagi best. Boleh relax. Sempat lagi nak semak mana-mana yang patut kan?

Cuma aku paling tak suka bila kerja aku dah siapkan awal, last minute ade orang kelam kabut nak pinda itu ini. Boleh mendatangkan marah tu. Selamat la dapat bos yang jenis cool. Kalau dapat bos jenis kelam kabut ayam mau aku pun kelam kabut juga. Hehe...

Jadi, kalau blog ni ber'sawang' minggu ni jangan la tanya kenapa ye? :p

4 Comments

Moga Terus Selamat!

Takde apa nak bebel sebenarnya malam ni.
Just nak ucap terima kasih kat kawan-kawan yang banyak bagi advice untuk masalah kesihatan yang aku hadapi sekarang ni.
Ada yang suggest ambik vitamin la, minum air asam jawa la, minum air suam la..
Neway, thanks a lot for all the suggestions. Really appreciated.
Dan yang paling penting, kena habiskan ubat klinik yang doktor dah bekalkan tuh. Adeh, T_T

Semoga kalian dilimpahkan segala kebaikan sempena bulan Ramadhan ni. Insya Allah...:)

5 Comments

Dugaan Ramadhan

“Tu la, dh kata jangan fikir banyak sangat. Kan dah kena tanggung akibatnya.”

“Ala, benda dah ade depan mata, nak tak nak, mahu tak mahu kena gak fikir. Aku kena fikir macam mana nak lalui semua benda ni setelah apa yang dah berlaku dekat aku dengan orang-orang lain yang terkena gak.”

“Kau je yang suke fikir sangat. Padahal diorang tu takde ape pun.”

“Eleh, yela takde ape. Cuba ingat balik apa yang jadi hari tu?”

“Hmm...yela, tapi tak elok kan berdendam. Lebih-lebih lagi bulan puasa ni?”

“Aku bukan berdendam, cuma aku perlukan masa kalau nak kembali macam dulu.”

******
Haih, dugaannya berpuasa dengan tekak yang sakit dan hidung yang sentiasa penuh dengan cairan mukus. Awal-awal puasa lagi dah terasa sakit tekak sebenarnya. Nak kata tak minum air, bila berbuka puasa itulah antara perkara utama yang aku lakukan dulu. Tapi, ntahla. Orang kata dah nak kena sakit kan? Tapi, Alhamdulillah. Allah masih lagi ingatkan aku, sayangkan aku..

Hari ni, memang tak selesa sungguh nak buat kerja. Duduk kat office client pun jenuh mengelap hidung. Habis 1 paket tisu. Balik office, aku angkut kotak tisu dari dalam kereta. Ambik. Puas hati. Macam orang tengah bersedih je. (sebenarnya tak bersedih, cuma sikit kecewa je. Hehe...)

Malam ni baru sempat pergi klinik. Yang kelakarnya, doktor siap bagi vitamin. Hehe, nampak macam orang tak cukup zat ke? Haha...

Dalam keadaan kesihatan macam ni, aku cuma harap dalam sempurnakan ibadah puasa aku sebaik mungkin. Malas nak fikir hal-hal lain walaupun sebenarnya kekadang ada gak memikirkannya. Apa-apa ajela labu...

4 Comments

Selamat Berpuasa...

Sekejap je masa berlalu. Macam baru je sambut Ramadhan tahun lepas. Esok, dah nak masuk Ramadhan semula. Mungkin kesibukan menghadap kerja membuatkan aku terlupa atau lebih tepat kalau dikatakan ‘mengabaikan’ masa yang berlalu pantas.

Tapi, secara jujurnya, aku sebenarnya memang menantikan bulan Ramadhan ni. Ada macam relieve daripada beban kerja sikit bila masuk bulan ni. Yelah, aku takkan balik memalam hanya kerana nak menyiapkan kerja dalam masa sebulan ni. Cuma aku mungkin akan lebih kerap bawak balik kerja ke rumah la kalau memang kerja tu betul-betul urgent. Lebih-lebih lagi sekarang ni bila bos pun dah bekalkan kemudahan yang memang menyenangkan kerja aku walau kat mana pun aku berada.

Seronok dengan masa terluang yang terisi dalam bulan Ramadhan ni. Macam tadi, terkocoh-kocoh balik rumah sebab nak bersiap nak ke surau. Memang meletihkan, tapi entah kenapa aku terasa keseronokan kat situ. Alhamdulillah, mungkin ini nikmat kurniaanNYA yang dapat kita nikmati setahun sekali. Cuma antara kita mahu menghargainya atau pun tak je.

Sempena bulan yang mulia ni, aku nak ucapkan buat semua kawan-kawan sekalian Selamat berpuasa dan selamat bertarawikh. Marilah kita sama-sama mengambil kesempatan menambahkan amal ibadah kita sementara diberi kesempatan olehNYA. Insya Allah.

3 Comments

Kadangkala....

Kadangkala, apa yang kita ucapkan mungkin menyakitkan hati orang lain, walaupun kita sebenarnya tak berniat nak melukakan hati orang yang mendengar kata-kata kita tu. Tapi kenyataannya, apa yang tak sepatutnya diucapkan dah diucapkan dengan lancarnya tanpa sedikit pun memikirkan hati orang lain yang terluka.
Ah, lumrah manusia begitulah.


Kadangkala, bila kita tak ambil pusing tentang orang lain, orang akan labelkan kita anti-sosial. Mungkin sesetengah orang yang rapat dengan kita akan menganggap kita tak pedulikan mereka. Tak sayangkan mereka. Sedangkan sebenarnya kita ingin mengurangkan tabiat ‘busy body’ atau ‘jaga tepi kain orang’ yang berlebihan. Ambil tahu pun sekadar keperluan. Mencukupkan syarat. Tapi hakikatnya, bukannya kita tak mahu ambil tahu langsung. Mungkin seseorang itu punya cara berbeza dalam hal ini. Tak ambil tahu tak semestinya tak tahu. Cuma cara mengambil tahu tu berbeza daripada orang lain. Hakikatnya, manusia ni memang bervariasi. Takkan sama sifatnya setiap orang tu. Kalau ada pun mungkin jarang sekali nak ditemui.

Ketahuilah kawan, orang yang kurang memberi perhatian tu tak semestinya mengabaikan kita. Mana tahu, orang yang kurang beri perhatian ni lah sebenarnya yang paling ambil berat tentang kita. Cuma mungkin dia tak mahu tunjuk secara terang-terangan bahawa dia memang ambil berat tentang kita.

Jadi untuk semua kawan-kawan yang kenal atau tak kenal atau baru nak kenal, aku nak susun 10 jari memohon kemaafan andai ada tulisan kat sini yang menyakitkan hati sesiapa yang membaca. Aku tak berniat dan menyinggung sesiapa. Kalau ada persamaan yang terjadi pun mungkin cuma kebetulan.

~really hurt deep inside (-_-)~

6 Comments

Yin Ke Yang?

You Are More Yin

Feminine
Devoted
Forgiving
Fall
Winter
Afternoon
Moon
Time
Passive
Metal
Honey

5 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.