Archive for August 2007

Kagumnya Saya....

Bila rasa bosan yang teramat, aku memang suka melompat-lompat ke link blog yang aku singgah. Terutamanya link kat shoutbox. Biasanya aku akan singgah dan jadi silent reader ajela. Kekadang je tinggal pesanan kalau aku ada jumpa benda yang menarik kat situ.

Salah satu blog yang aku jumpa dari link kat blog aku ni kepunyaan a family man. Umur hampir masuk 40-an. Layak dipanggil uncle ataupun abang. Sebab dia ni pun sebaya abang sulung aku. Rasa seronok baca coretan dia. Walau tak dela panjang mana pun, tapi ada juga entri dia yang boleh bagi inspirasi pada orang lain. Contohnya, dia berjaya terpilih dalam shortlisted 2000 calon angkasawan. Bagus kan, sanggup meredah ujian–ujian kelayakan semata-mata nak mencuba nasib. Takpela, mungkin bukan rezeki dia agaknya.

Lepas tu rupa-rupanya, his wife pun ada blog juga. Hehe, zaman serba canggih kan. Orang yang kita tak sangka pun kadangkala boleh ada blognya sendiri. Kalau teknologi yang ada ni digunakan ke jalan yang baik, takpela. Yang tak bagusnya bila ada orang yang gunakan kemudahan teknologi yang ada ni untuk hal-hal yang tak sepatutnya.

Tapi kan, aku still kagum lagi dengan husband and wife yang camni. Entah kenapa. Mungkin sebab zaman arwah mak ngan ayah aku dulu diorang tak buat mende-mende camni kot? Diorang pun buat blog ni untuk berkongsi cerita dengan ahli keluarga dan kawan-kawan diorang. Agak-agaknya aku mampu ke pertahankan blog aku ni sampai ke usia tu eh? Hehe..

5 Comments

Balancing Amount

Saja nak gila kuasa, buat entri sampai 2 hari ni. Hehe...

Ahad yang bingung. Sepanjang minggu terbeban dengan kerja-kerja yang tak pernah surut. Dah dapat lap top baru ni lagilah melambak kerja depan mata. Hari ni pun, lepas siap kerja-kerja rumah aku dah menghadap kerja yang aku bawak balik semalam. Sambil melayan teka teki anak buah aku yang sorang ni. Sempatla siap 1 job. Cuma terhenti kerja bila rasa otak dah tak balance lepas mengadap akaun yang tak balance. Haha...

Takpela, sekurang-kurangnya boleh juga alihkan pemikiran daripada memikirkan hal-hal yang sedang menimpa orang-orang yang aku sayang di sekeliling aku. Makin aku fikir nanti aku yang sedih sendiri. Haih, ter emo lak. Huhuh...

******
Bukan mudah nak puaskan hati orang lain. Kadangkala kita fikir kita dah buat yang terbaik untuk diri dan orang lain. Tetapi masih ada juga orang lain yang tak berpuas hati dengan apa yang kita dah lakukan tu. Kenapa ye? Kenapa susah sangat nak puaskan hati orang lain?

Bukan orang lain aje, kadang-kadang kita pun tak berpuas hati dengan apa yang kita dah lakukan, apa yang dah kita perolehi. Masih tak mensyukuri nikmat yang DIA dah kurniakan kepada hamba-hamba yang dikasihiNYA. Kenapa ye? Lumrahnya, kita akan mula menghargai sesuatu tu bila kita dah pun kehilangannya. Masa tu baru nak rasa menyesal, baru nak meminta pertolonganNYA dan keampunanNYA atas kelalaian dan kealpaan atas kehilangan sesuatu tu. Barulah juga kita nak mendekatkan diri kita kepadaNYA.

Tapi, mujurlah Allah itu maha mengasihi. Tidak dipinggirkan hamba-hambaNYA yang selalu mengabaikan dan melupakanNYA. Malah, diberikan pengampunan kepada hamba-hambaNYA yang banyak berdosa ni. Alhamdulillah, mudah-mudahan rahmat Allah masih lagi bersama kita.

Mudah-mudahan juga kita akan belajar mensyukuri apa jua yang dikurniakan kepada kita. Juga sentiasa berdoa semoga Allah sentiasa mengurniakan kesabaran dan ketabahan atas apa juga dugaan mendatang.

“Kalau kita berada di alam tabii yg indah, kita tidak terasa keindahannya, bukan ertinya alam ini tidak indah, tapi jiwa kitalah yg tidak indah..”

7 Comments

Autobot Rules!!!!

Haha, dh lama buat kuiz ni, tapi masa tu server blogger bermasalah. Jadi tak bolehla nak tempek kat sini. Sekarang dah ada geng; Jazz sama Bumblebee. Buat Starscream berdua, jangan jealous ngan kami yer? :p

I AM
66%
OPTIMUS PRIME
Take the Transformers Quiz

Optimus Prime

Optimus Prime is the heroic leader of the Autobots. He is the personification of courage, strength, and integrity. His personal motto is that “Freedom is the right of all sentient beings.”

Like Optimus Prime, you are good by nature. But beware because mischievous thoughts sometimes tempt you. You are inspiring, confident, and a natural leader. The Autobots have chosen well. In addition, you stick to the basics and don't need all the encumberances of modern technology.

2 Comments

?? - 27 = 0!

Cerita 1 :

Hari tu hari Jumaat. Tak tahu kenapa, tapi suasananya havoc semacam aje rasa. Nak kata hujan, tak hujan. Nak kata ada tsunami, kawasan yang aku berada sekarang ni bukan kawasan laut. Nak kata ada gempa bumi pun bukan. Tapi kenapa rasa macam riuh rendah sangat suasana hari ni yer?

Keluar dari tempat aku berlindung, aku nampak suasana memang kacau bilau. Bangunan tinggi banyak yang dah menyembah bumi. Bangunan KLCC pun nampak dah condong, tunggu masa nak rebah aje agaknya. Kubah masjid yang cantik sana sini pun dah banyak yang rebah ke bumi. Petaka apa agaknya yang melanda bumi kita ni?

Nak mencari saudara mara yang dikenali pun memang payah. Tak tahu macam mana nak cari. Hilang punca. Tiba-tiba ada yang bersuara, “Petanda dah hampir ni. Bersiap sedia lah semua.”

Tiba-tiba teringat, aku pernah terbaca artikel yang mengatakan sekarang ni matahari dah terbit dari barat. Adakah kemungkinan dunia akan kiamat bila-bila masa sahaja?

Ye, memang itu cuma sebuah mimpi. Tapi apa agaknya perasaan kita bila tiba-tiba kena berhadapan situasi macam tu? Apa agaknya tindakan yang akan kita lakukan? Mimpi tu aku alami pagi tadi. Sampai hari ni terbayang-bayang lagi kat fikiran ni suasana masa tu. Alhamdulillah, walau ia cuma sebuah mimpi, namun cukup menginsafkan aku. Mungkin Allah masih lagi mahu mengingatkan aku yang lupa ni supaya meningkatkan amal ibadat sempena pertambahan umur aku tahun ni. Terima kasih ya Allah....

Cerita 2 :

Bangun pagi, masih lagi mamai dengan mimpi yang aku alami tu. Sambil tangan membelek handphone. Ada 5 sms ucap selamat hari lahir. Ek? Hari ni 21hb ke? Mamai, walau lepas maghrib semalam dah ade yang wish. Hehe.

Alhamdulillah, dapat gak hidup setahun lagi. Tapi, bertambahnya umur kita ni sebenarnya hidup kita dah makin pendek. Tolak jela dengan bajet umur pencen kita sebagai manusia ni, entah berapa tahun je lagi tinggal sisa hidup kat dunia ni. Kalau panjang, Alhamdulillah sempat la juga nak beramal ibadah. Tapi entah-entah esok lusa kita dijemput pulang. Siapa tahu kan? Hanya DIA maha mengetahui.

Terima kasih ya Allah, untuk semua keindahan yang aku nikmati kat dunia ni. Terima kasih juga atas setiap dugaan dan pancaroba yang KAU kurniakan sebagai ujian kepada hambaMU ini. Sesungguhnya hambaMU ini insan yang lemah.

Aku berharap semoga pertambahan umur ni makin mematangkan aku sebagai manusia dari pelbagai aspek, sama ada sebagai anak kepada arwah mak abah, kakak kepada adik aku, adik kepada abang-abang dan kakak-kakak aku, sebagai staf bos aku ataupun sebagai kawan kepada kawan-kawan sekelian.

Terima kasih untuk semua ucapan dan harapan kalian. Tak kira lah melalui sms, phone call, forum mahu pun yang tinggalkan pesanan kat tagboard blog ni. Harapannya, semoga segala kebaikan juga dilimpahkan kembali buat semua. Insya Allah....

Uih, terpanjang lak entri ni..:p

P/s : Curx, cube kira cukup tak 1,300 patah perkataan? :p

11 Comments

Option Opsyen

Macam mana nak buat pilihan kiranya diberi pilihan yang buatkan kita rasa nak pilih semua pilihan yang ada? Pening nak memilih bila diberi pilihan macam tu.

Option 1 :
Berhak memiliki sesuatu yang aku pegang sekarang ni selepas terikat selama dua tahun. Tapi, kiranya dalam masa terikat tu aku nak beralih arah, apa yang aku pegang tu boleh jadi hak aku atau sebaliknya bergantung pada persetujuan bersama.

Option 2 :
Aku tak perlu terikat tetapi kiranya aku nak beralih arah, hak pemilikan apa yang aku pegang tu boleh jadi hak aku atau pun tidak juga bergantung kepada persetujuan bersama. Cuma kalau aku beralih arah setelah tempoh 2 tahun ada kemungkinan harta tu takkan jadi hak aku.

Memangla aku ada masa nak berfikir, cuma tukang offer dah sound camni tadi, “Jangan fikir lelama sangat, nanti susah I nak draft surat.”

Hahah, gile ah bos aku ni. Macam tau-tau je aku dah ada niat nak beralih arah. :p

5 Comments

Rewind

Blind date. Dating dengan orang yang kita tak kenal. Dating yang diatur oleh orang lain.......................

Minggu lepas, kena kerja luar. Kebetulan aku ada bawa sorang trainee. Sembang punya sembang tetiba dia bukak cerita pasal blog ni. Terkujat gak memula. Hehe, ada gak manusia kat office aku yang membaca. Selamat tak mengutuk lebih-lebih :p .

Paling kelakar bila dia kata dia baca entri yang ini. Kata dia, memula baca memang macam real la macam aku pergi blind date. Siap dah berniat nak tanya pengalaman lagi. Sekali dah baca sampai akhir, baru dia tahu yang itu semua mimpi. Haha, sorang lagi ‘tipah tertipu’. Lain kali baca sampai habis baru buat kesimpulan yer? ;)

Leave a comment

Buntu !

Banyaknya hal nak kena fikir lebih-lebih lagi sekarang ni. Sana sini menuntut ruang otak yang banyak untuk memikirkan hal orang lain. Kadang-kadang, bila terlalu fikirkan orang lain ni, aku jadi tersepit. Lebih-lebih lagi bila orang bertanyakan hal yang aku kena fikirkan tu. Huih, pening.

Tapi kan, kekadang terfikir gak, kalau aku sibuk-sibuk fikirkan hal orang lain ni, ada ke orang lain nak fikirkan tentang aku macam aku fikirkan tentang orang lain. Ada ke? Ada kot, cuma aku je yang tak tahu. Hmm...

******
Minggu ni aje ada 2 jemputan nak kena penuhi. Satu dari kawan sekolah. Majlisnya tentulah kat kampung. Satu lagi dari ex-trainee office aku. Majlis kat sini aje. Entah, tak tahu nak pergi majlis yang mana. Dua-dua penting dan kedua-dua majlis aku akan dapat jumpa kawan-kawan lama plus soalan BONUS. Haha...

Sebenarnya memang nak pergi kenduri kawan yang kat kampung tu dengan harapan aku dapat jumpa sorang kawan yang aku memang nak sangat jumpa since tujuh atau lapan tahun dulu. Aku expect yang dia akan datang. Tapi entah la yer. Then, bila dapat jemputan yang satu lagi ni aku dah jadi confuse. Tak tahu nak pergi yang mana.

Haih, cemana ni yer?

3 Comments

Apa Lagi Yer?

Hujung minggu. Aku jarang keluar rumah hujung minggu ni melainkan untuk ke tempat kerja ataupun pergi carwash. Boleh dibilang dengan jari berapa kali aku akan keluar rumah masa cuti hujung minggu. Entah. Lebih nikmat duduk di rumah layan movie atau drama yang aku dah download. Cuma sesekali bila ada kawan dari jauh datang singgah, barulah aku keluar berfoya-foya. Hehe.

Minggu ni lain sikit. Kena pecah tradisi sebab nak ke pc fair. Sebenarnya planning asalnya nak pergi semalam. Tapi disebabkan ada hal yang tak dapat dielakkan, maka hari ni baru pergi. Janji dengan bebudak trainee office pukul 10. Memang kalau difikirkan tak logik la nak keluar awal camtu semata-mata nak ke pc fair. Kalau tengok jalan raya pun cam tak percaya jer booth kat pc fair tu dah pun dipenuhi manusia bila kami sampai tadi. Jadi, berbaloila pergi awal-awal pagi semata-mata untuk ke pc fair tuh.

  1. External numeric keypad untuk diri sendiri dan juga untuk bos. Bersungguh dia mintak tolong aku carikan dia mende alah ni hari tu. Yelah, dengan kerja yang banyak bermain dengan nombor ni, lepas tu guna laptop, agak payah sket bila menekan nombor ni. Jadi bila ada device ni, senang sket keje kami. :D
  2. Borong CD-R 100 keping. Puas hati. Tak payah ulang alik ke kedai nak membeli. Lagipun Twdrama yang aku tengah download ni dah nak khatam downloadnya. Jadi, dah boleh burn mana-mana episod yang aku dah tengok ni. Ada sesiapa yang nak? :p
  3. Ni yang best, big boss dah approve untuk beli bukunota (hahak, poyo..). Jadi hari ni aku dah beli bukunota itu. Jenamanya, biarlah rahsia, tapi aku paling suka sebab dapat free gift untuk upgrade RAM sampai 1G. Huhuh, sangat seronok. Dah boleh install Vista tuh. :D

Cuma terkilan tak dapat beli mp3 player. Semuanya tak berkenan kat mata. Mp4 gak yang banyak tadi. Adala yang berkenan. Tapi malas nak beli dulu. Lepas ni nak beli emulator lak kot. Takdela jenuh nak menukar cd kalau jalan jauh. Haha, boleh dengar lagu ikut selera aku.

Penat juga bersiar-siar hari cuti nih. Takpela, sekali sekala. Lepas ni boleh la ajak mereka ni berfoya-foya lagi. Hilangkan kebosanan kerja...

4 Comments

Untuk Sahabatku

Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat,
kerana dia juga, seorang manusia:
dia juga ada rasa takut, bimbang, sedih dan kecewa,
dia juga ada kelemahan dan perlukan sahabat sebagai kekuatan.
Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya
dia tidak setabah yang kita sangka...

6 Comments

Tanggal Ogos

Wah, Ogos datang lagi. Bermakna tak berapa lama lagi aku akan ucapkan selamat tinggal kepada angka 6 dan ucapkan selamat datang buat angka 7. Banyak sangat hal yang dah berlaku sepanjang tahun ni. Lebih-lebih lagi sepanjang bulan lepas. Banyak sangat dugaan yang melanda. Banyak sangat bebanan terhimpun. Paling tak best bila dibebankan dengan bebanan yang bukan milik aku. Rasa nak marah pun ada. Tapi keputusan dah pun dibuat. Nak tak nak, mahu tak mahu kena gak fikir. Kena gak jalankan amanah yang dah dipertanggungjawabkan.

3 hari bercuti rasa aman je dunia. Aman sungguh pemikiran daripada memikirkan hal-hal yang tak perlu aku fikirkan. Lebih-lebih lagi semalam. Walaupun penat berkejaran tapi aku gembira. Sebab aku tak perlu fikir hal-hal yang memenatkan otak dan menyakitkan hati. Terima kasih atas kenangan semalam dan semua yang terlibat. Malas buat entri. Tapi kalau berminat nak tau apa yang terjadi, sila la ke sini dan sini yer? :D

Oho, lupa lak. Thanks gak untuk birthday present in advance. Yela, insya Allah akan dibuka bila tiba masanya. Silap-silap lewat nanti. Haha...

Cuma aku berharap yang pertambahan usia tahun ni akan tambah mematangkan diri. Juga berharap agar diri sendiri lebih tabah menghadapi segala dugaan dan cabaran mendatang. Terima kasih untuk kedua-dua insan yang dah melahirkan aku dan mendidik aku di dunia ni walaupun mereka dah tiada. Al-Fatihah untuk keduanya. Tanpa mereka mungkin tiadala aku kat dunia ni. Terima kasih juga buat semua insan yang pernah hadir dan mewarnai carta hidup aku. Walaupun ada gak yang menempel untuk memberikan kesakitan, terima kasih juga diucapkan. Sebab tanpa kesakitan itu, mungkin aku takkan pernah bersyukur atas nikmat yang diberkanNYA.

Apa pun, I’m happy to be myself! ^_^

6 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.