Gegaran Yang Menggegarkan..

Tarikh: Hari ni
Waktu : 11.55 pagi

Situasi : 5 orang staf tengah berbual kosong dalam office kat department aku.

A : Kak, ada rasa gegar tak?

(Sebenarnya aku dah rasa macam kerusi aku digoyangkan, tapi aku fikir kawan kat sebelah aku yang goyangkan)

B: Ha’ah, aku ingat kerusi ni yang tak balance.

C: Tula, saya rasa kerusi ni goyang. Tapi saya saja goyangkan lagi sebab ingat memang kerusi ni pun tak balance.

A : Isk, kenapa ni? Takutla... Barang-barang atas meja ni pun bergegar.

Aku : Rasanya macam ada gempa bumi kat memana ni. Entah-entah gempa bumi kat Indon lagi ni.

D : Ha’ah kan. Tunggula, kot-kot kejap lagi ada berita pasal gempa bumi.

A : Eh, kita takutla.....(Ekspresi muka nak menangis)

Aku : Ish, budak ni relaxla... Bukan kau sorang je kat sini. Ramai ni kan? Tunggu je, mana tau kot-kot kejap lagi ada berita pasal gempa bumi ke?


Memang cuak juga bila terasa dunia tetiba bergoyang tadi. Dalam kepala dah fikir, entah-entah dah sampai masanya ni. Ish, memang takutla tadi. Dengan blur dan terpinga-pinga sebab tak tau apa yang sebenarnya terjadi masa tu. Cuma bila rasa bergoyang tu berhenti, memang terfikirkan kemungkinan gempa bumi kat kawasan berhampiran negara kita ni. Gegarannya pun terasa dalam tempoh beberapa saat je tadi.

"JAKARTA (Agencies): A powerful earthquake flattened hundreds of buildings in West Sumatra Tuesday, killing at least 70 people and leaving hospitals grappling with scores of injured, officials andmedia reports said.

The magnitude 6.3 quake on Sumatra island was felt hundreds of kilometers (miles) away in Singapore, where some office buildings were evacuated, and in neighboring Malaysia."

Selanjutnya kat sini. Thanks to Akma..

Ni pengalaman pertama aku merasa gegaran kecil macam ni. Gempa bumi yang sebelum ni pun katanya terasa juga kat certain area JB ni, tapi aku tak rasa pun masa tu. Kali ni memang terasalah gegarannya. Tapi kalau duduk bangunan tinggi memang lagi terasa agaknya gegaran tu. Aku dengar cerita penghuni bangunan agensi Kerajaan yang kat Plaza Angsana tu pun bertempiaran lari keluar dari bangunan tinggi tu. Hmm...

Masa turun lunch tadi pun kecoh dah orang bercerita pasal gempa bumi ni. Yang duduk kat ground floor memang tak terasa apa la. Bila, orang tanya aku macam mana rasanya, aku cuma boleh gambarkan gegaran tu macam kita tengah menaiki sampan. Seperti beralun dipukul ombak kecil.

Satu je yang aku fikirkan sekarang ni. Alhamdulillah, aku bersyukur sangat memang ada hikmahnya ni. Sekurang-kurangnya DIA still lagi nak bagi peringatan kat hamba-hambaNYA yang sentiasa alpa ni. Mudah-mudahan kita sentiasa beringat dan ingat memperingati antara satu sama lain. Insya Allah...

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.