Archive for February 2007

Cerita Satu Hari

Esok dah nak masuk bulan Mac ye? Sekejap je rasa masa berlalu. Mungkin ada yang dah sangap nak cepatkan jam ke bulan April. Entahla, sengal kerja makin bertambah je ni. Bila nak kurang agaknya? Rasa macam nak bercuti, tapi tak sampai hati nak bercuti bila kerja banyak ni. Paling aku tak suka, bila aku tengah buat job baru, job lama datang balik untuk pembetulan atau apa-apa adjustment. Pening nak melayan kerenah semua tu.

Hari ni aku memang tengah hangin dengan satu client ni. Pepagi call aku,

A : Hajar, boleh tak kalau akak nak buat tambahan lagi? Bos nak tambah provison for bonus la...
Aku: Alamak kak, dah siap final la, camne nak buat tambahan? Akak jugak yang cakap nak pagi ni.
A: Oh, tak bolehla ek? Takpela...

Aku boleh sabar lagi part ni. Memang kalau ikut schedule, dateline audit report untuk company bawah jagaan dia tu hari ni. Aku pun dah siapkan ikut schedule, alih-alih last minute nak tambah itu ini. Mau tak bengang. Tetiba petang tadi bos aku sms bgtau yang si Puan Director kelam kabut tuh nak tukar wording principal activity pulak. Sengal betul!

Lastly, aku call balik officer tu tadi,

Aku : Kak, boleh tak pulang balik report yang saya dah bagi tadi tu? Kata bos akak nak tukar wording kan?
A: Ha’ah, tapi boleh tak awak bagi replace copy je pagi esok? Sebab kita kena serahkan report ni pada company secretary sebelum pukul 5.30 ni. (masa tu dah pukul 5)
Aku: (Sebenarnya dah geram) Okla, tengokla pagi esok macam mana. Saya tunggu bos saya balik office ni. Kalau akak nak cepat, akak suruh bos akak feed info pada saya apa wording yang dia nak tukar tuh...

Aku memang rasa nak marah, tapi aku tak boleh marah. Tapi aku rasa officer tu dapat tangkap nada suara aku yang lain petang tadi tu. Biarlah. Memang dari awal lagi aku dah cukup tertekan dengan job ni. Ingatkan hari ni aku dah merdeka lah daripada kerenah diorang yang menyusahkan tu. Rupanya last minute ada lagi kerenah yang menyakitkan hati.

_Bos, saya surender! Tahun depan saya tak mau buat kerja dia lagi...

********

Aku pelik dengan line Maxis sekarang ni. Kenapa ntah, asal aku balik rumah je mesti problem. Nak send sms pun sikit punya seksa. 10 kali send pun belum tentu sms tu send. Ada paham? Ntah, aku pun tak paham. Kat office ok je. Bila balik rumah problem. Ada hantu ke dalam bilik aku ni? Padahal rumah dan office aku bukanlah jauh mana pun. Dalam satu kawasan je. Seksa sungguh. Paling bengong, sms yang dihantar sebelah malam aku akan terima pagi esoknya. Pelik kan? Jadi jangan kecik hati kalau bagi sms aku tak reply. Lebih-lebih lagi sebelah malam. Masa tu handphone berhibernasi ye kawan-kawan?

So, kalau adala sesiapa yang berkhidmat dengan Maxis dan terbaca entry ni, harap silalah buat siasatan atas apa yang terjadi pada line kat kawasan aku ni ye?

********

Petang tadi, cik adik sangap sms, tanya apakah itu tag? Jadi aku ambik kesempatan nak terangkan apakah yang dimaksudkan dengan tag itu.

“Dik, tag atau semat tag itu adalah sejenis virus yang disebarkan dari blog ke blog oleh tuan empunya blog. Biasanya kita akan di ajukan dengan beberapa soalan (oleh pembawa virus utama) yang kita kena jawab kat blog kita. Lepas tu kita pulak kena sebarkan virus tag tu pada orang lain, contoh kena sebarkan pada 6 orang kawan-kawan. Jadinya lepas kita jawab tag tu, tanggungjawab kita adalah untuk menyebarkan virus tag tu pada orang lain.”

Ada paham? Hahah, kalau tak paham gak, print entry nih lepas tu rebus. Minum kasi habis. =p. Sorila, tak dapat nak jwb secara sms atas sebab-sebab yang dah dinyatakan kat atas tu ye?

Leave a comment

Tag Aneh

My life was full of surprise today. Tapi aku malas nak cerita. Since aku dah taip entri ni semalam, jadi aku post yang ni dulu...

******
Virus tag 6 keanehan. Dah lama tak kena tag. Tetiba dapat tag daripada Cik Fami Miya. Sengal juga nak fikir perangai-perangai pelik aku yang jarang dijumpai pada orang lain. Ahaha...kekadang mungkin pada orang lain tak pelik, tapi pada aku pelik. Entah ler, yang penting keanehan aku takdela sampai nak telan minyak cap kapak atau pun racun rumpai. Hahak...

1. Orang kata perempuan ni suka shopping dan juga dilabelkan kaki shopping. Tapi aku tak suka. Aku akan keluar shopping kalau aku rasa aku betul-betul perlukan apa yang aku nak beli tu. Biasanya kalau aku keluar shopping tu sama ada aku memang intend nak beli apa yang aku nak beli atau aku dah terlalu tension dengan kerja yang takkan habis

2. Suka jalan berseorangan. Bukanlah maksudnya aku anti sosial. Cuma bila jalan sorang ni rasa lebih bebas nak buat apa, nak ke mana ikut suka hati sendiri. Since aku ni pun cerewet, kadang-kadang aku rimas bila nak memilih barang ada orang tunggu aku especially bila aku rasa nak shopping. Dulu aku suka juga layan wayang early bird sorang-sorang. Tapi, lama dah tak buat kerja gila macam tuh. Ahaha...

3. Suka kumpul setem. Bukannya setem biasa. Aku akan kutip setem kat sampul surat kalau aku nampak setem menarik. Biasanya setem yang ada kaitan dengan special event, atau pun special edition setem yang POS Malaysia keluarkan. .

4. Paling tak suka bergayut kat telefon. Zaman muda-muda dulu sukalah juga, bergayut dengan kawan-kawan. Sekarang ni tidak lagi...Aku prefer sms berbanding call. Cuma kalau ada perkara penting yang kena feedback pantas, baru aku call. Contohnya, call client untuk payment atau hal-hal berkaitan kerja. Jadi kawan-kawan, jangan ada yang kecik hati ye kalau aku tak call?

5. Suka melepak kat kedai buku. Sejak sekolah lagi, kalau masuk kedai buku je mesti melekat. Kadang-kadang bukan beli buku pun. Belek-belek buku pun boleh jejak 2 jam. Rasanya setakat ni rekod paling lama aku pernah buat 4 jam kot?

6. Tak berapa suka dress up bila keluar. Yelah, dah biasa dress up hari-hari pergi kerja, so bila keluar hujung minggu aku suka dress code yang simple je. Mungkin boleh dilabelkan sedikit selekeh kot? Heheh..kalau tak, takkan bila aku pergi kedai kasut dengan dressing macam tu orang tak layan. Tapi bila aku tanya purchase limit dengan kad barulah semua terhegeh-hegeh nak layan. Heh, double standard!

Cukup kan 6 keanehan tu? Sebab aku ni murah hati, maka aku nak tag kawan-kawan yang lain pulak. Hmm..mari kita lihat siapa yang kenaaaa?


- Mawar (oleh kerana dia dah lama tak apdet belog dia, mari kita tag dia)
- In
- Zura
- Aman
- Archiq
- Tee

Sila jawab dengan ikhlas lagi jujur ye kawan-kawan...

*Tambah sorang lagi, sebab dia teringin nak jawab tag ni..:p
- Myra

2 Comments

Pasta Tersenyum

Hari ni, khatam dah mengadap cerita Smiling Pasta. Sebenarnya dah siap download minggu lepas lagi, tapi baru sempat habiskan semua episod hari ni. Walaupun ada part yang macam tak logik dalam cerita ni, tapi aku enjoy. Besides, aku bukannya pengkritik. Cuma penonton yang mencari hiburan di samping nak me’release’ kan sengal yang bermaharaja kebelakangan ni.


Sinopsis:

Cheng Xiao Si (Cyndi Wang): Cute and naive, but her relationships never last longer than 3 months. For the 17th time now, she has been dumped. Can she find true love?

He Qun (Nicholas Teo): A cool and sympathetic singer, but he cannot get along with his brother, Ah Zhe (Gino) due to an incident that happened years ago.

Rita (Zhao Hongqiao): She grew up with He Qun and Ah Zhe. Rita is the girlfriend of He Qun, but she has always been in love with Ah Zhe.

Ah Zhe (Gino): The younger brother of He Qun. Although he had taken away Rita, it is supposedly in spite for what he did. He is also the one Xiao Si has a crush on.

Their paths cross when an little accident happens between He Qun and Xiao Si (which leads to He Qun and Xiao Si getting engaged). Will this love mess sort itself out?

Sebenarnya, kalau aku berada kat tempat si Xiao Si tu, aku rasa aku takkan mampu menanggung tekanan bergelar ‘celebrity fiancee’. Huhu..tapi, betulla kata orang, kuasa cinta tu mampu memberikan kita suatu semangat di luar jangkaan kita. Benda yang kita rasa kita tak mampu buat pun kita dapat lakukan dengan mudah dengan adanya ‘spirit of love’ tuh. Hmm..entahla! Yang penting, Nicholas Teo telah jadi orang kedua yang membuatkan aku ‘crush’ selepas Lee Dong Wook..Ahaha...

2 Comments

Kalau Dan Peluang......

Biasa tak dengar ayat ni;
“Kalau aku tau, aku takkan buat macam tu.”

“Kalau aku tau benda ni nak jadi macam tu, aku takkan buat”
“Kalau ada peluang kedua, aku akan perbaiki keadaan ni”

“Kalau ada peluang kedua, saya janji saya akan perbaiki apa yang awak tak suka tentang saya”

Semuanya bermula dengan “kalau”. Biasanya ayat-ayat tu dikeluarkan bila kita dah buat sesuatu yang kita rasa kita tak patut buat. Lumrahnya, manusia memang akan lakukan kesilapan. Cuma tak semua orang akan ada peluang kedua tu. Macam seseorang pernah bagitau aku, “Semua orang akan rasa menyesal bila dah buat salah. Mereka harap ada peluang kedua untuk mereka. Tapi bukan semua orang ada peluang kedua tu. Nama pun manusia, kita biasanya alpa dan bila sampai masanya kita sedar kesilapan kita, peluang tu sebenarnya dah takde untuk kita. Jadi selalula anggap peluang yang datang tu adalah yang terakhir untuk kita.”

Memang betulla apa yang dikatakan tu. Lumrah manusia, tak pernah menghargai apa yang ada depan mata. Bila dah hilang barula tergagau nak mencari. Kalau ada yang masih bernasib baik, mungkin masih ada peluang tu untuk mereka. Kalau tak, mungkin ada yang terlepas peluang atau pun menggigit jari sepanjang hayat. Sepatut dan selayaknya kita sentiasa ingat yang peluang tu bukannya sentiasa ada untuk kita.

Sama juga macam konsep kehidupan kat dunia ni kan? Kita disuruh berbuat amal ibadat seolah-olah kita akan mati esok. Sentiasa beringat yang kita bukan hidup selama-lamanya atas muka bumi ni. Entah esok atau lusa kita dipanggil mengadapNYA. Kalau kita sentiasa fikir yang maut tu boleh datang bila-bila masa, kita takkan buat perkara-perkara yang dilarangNYA, betul tak? Kalau kita rasa peluang beribadat dan bertaubat tu sentiasa terbuka untuk kita, sampai bila-bila pun kita takkan bertaubat.

“Nanti esok, bila dah tua akau taubatla...” (kalau sempat, kalau tak sempat?)
“Nanti bila ada yang nak membimbing aku, bolehla aku bertaubat” (sesuatu yang kita hajatkan tu takkan datang bergolek melainkan kita berusaha untuk mendapatkannya)

“Nanti dah kahwin, dah ada anak aku taubatla”
“Nanti bila dah sampai serunya, aku taubatla...”

Melalui pengalaman aku sendiri, biasanya bila kita ditimpa sesuatu musibah baru kita sedar yang kuasa Allah tu mengatasi segalanya. Baru nak sedar, baru nak bertaubat. Syukurlah sekiranya peluang tu masih terbuka lagi untuk kita. Sentiasa berusaha perbaiki diri dan muhasabah diri untuk menjadi lebih baik daripada sebelumnya. Insya Allah...

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah Mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui"

Leave a comment

Beraya Bersama Cuti

Aku baru perasan. Hari ni sebenarnya genap setahun forum BS tu beroperasi. Tahniah untuk semua penggerak dan pemeriah forum tu. Tak sedar, dah dekat setahun kenal korang semua. Thanks untuk semua dan juga untuk segala keindahan sepanjang tahun 2006.

Cuti panjang 3 hari. Tak buat apa pun. Niat nak balik kampung pun tak tercapai. Macam seronok je bermalas-malasan kat rumah masa cuti ni. Lama juga tak bersantai sambil membaca. Hmm...nampak sangat dah lama aku tak spend time untuk diri sendiri.

Ahad

Since dah ada orang buat entry pasal hari ni. So aku pun malas la nak cerita panjang apa yang aku buat hari ni. Dah lama sebenarnya tak menjejakkan kaki ke situ. Nak cari tempat pun boleh jadi sesat. Hahaha...Aku jejak kaki ke situ pun setahun sekali je. So, memang tak expert la dengan area situ. “Dia” tu lainla, memang dah khatam susur galur tempat tuh. Tapi bes gak, dapat melangut kat kedai buku. Hasilnya, jumpa gak novel yang aku cari tu. Cuma yang tak bes, masa balik aku terserempak dengan ex-manager yang kena fired dengan bos aku dulu. Bila aku jumpa dia hari tu, terdetik dalam hati aku, syukur Alhamdulillah, rupanya Allah masih sayangkan aku. Masih lagi diselamatkan daripada terjebak dengan ‘golongan’ sebegitu. Hmm...

Isnin

Hari menghapuskan virus-virus dalam laptop aku ni. Thanks kat provider, suggest antivirus baru untuk laptop ni. Alhamdulillah, sejak guna si avast ni laptop dah tak rasa berat dan lembab sangat. Cuma tak dapat dipastikan sama ada si avast ni support protection untuk spyware atau pun tidak. Tapi sejak guna si avast ni aku puas hatila. Nak bukak document ke, browser ke, tak lembab sangat. Cuma YM je masih bermasalah. Tak tau kenapa, mungkin sebab aku tak upgrade lagi kot?

Selasa

Hari ni dok mengadap template baru sambil-sambil menghabiskan novel RADHA yang aku beli minggu lepas. Dah lama si Famia suggest kan e-novel ni. Cuma aku je yang tak berkesempatan membaca. Ditambah lagi dengan keadaan laptop yang tak berapa nak ok, jadi aku tangguh je hasrat nak baca novel ni. So, bila dah jumpa kat rak kedai, belilah. Lagi senang baca buku daripada menghadap PC. Tak sakit mata. Haha...

Aku tertarik baca novel ni sebab jarang sebenarnya jumpa novel yang ada unsur islamik macam ni. Unsur cinta komersial tu tetap ada cuma jadi lebih manis bila unsur-unsur percintaan tu di kuatkan dengan kecintaan padaNYA. Tahniah untuk Rnysa...

“Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu. Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindukan syurgamu.....”

Leave a comment

How To Be Happy

Tersangat sengal minggu ni sampai tak sempat nak update. Ada idea tapi malas nak mengarang. Tunggula lepas cuti ye nak baca cerita merapu kat sini? Selamat bercuti untuk semua. Jangan cuti lama sangat, nanti malas nak kerja balik...

*****

How to Be Happy!

Don't ever stop dreaming your dreams;
they're a very essential part of you.

Do whatever you can to make them a
reality by the course you take,
the plans you make,
and all the things you do.

Don't dwell on past mistakes; leave
yesterday behind you --- along with any
of its problems, worries, and doubts.

Do realize you can't change the past,
but just ahead is the future --- and
you can do something about that.

Don't try to accomplish everything at
once; life can be difficult enough ---
without adding frustration to the list.

Do travel one step at a time, and reach
for one goal at a time. That's the way
to find out what real accomplishment is.

Don't be afraid to do the impossible,
even if others don't think you'll succeed.

Do remember that history is filled with
incredible accomplishments of those who
were foolish enough ..... to believe.

Don't forget that there are so many
things that are wonderful, rare,
and unique about you.

And do remember that if you can search
within and find a smile ..... that smile
will always be a reflection
of the way people feel ..... about YOU!

Leave a comment

Awal Minggu....

Wah, sengalnye hari ni...Dengan meetingnya, dengan kerjanya yang makin bertimbun. Huhu, mencabar sungguh. Cuma satu benda la yang bes hari ni. PC kat office dah install OS baru. Tersangatla seronoknya sebab boleh online balik dengan aman sentosa tanpa perlu berpindah randah. Bes betul!

Hari ni ada sket pening sebab ada satu client ni nak suruh buat pembetulan audit report. Lepas tu suka suki dia je nak suruh kita ikut telunjuk dia. Wei, we’re independent maaa...mana bleh suka-suka je suruh kitorang ikut ape yang dia nak. Isk, geram je. Memangla service provider macam kami ni dah di train dengan slogan “client is always right” walaupun kadang kala ada jugak yang buat permintaan yang menyakitkan hati. Isk, sadis sungguh...Bagus jugak bila jadi benda-benda macam ni, sekurang-kurangnya aku jadi rajin nak search pasal new standards dan juga apa-apa update terbaru pasal bidang kerja aku ni. Hmm...masih lagi sengal nak memahami kehendak FRS ni...

Meeting pagi tadi pun sengal je melayan bos. Ingatkan nak kena marah, saspen betul. Rupanya nak bagi tazkirah panjang. Hahah...Paling aku ngeri, ada ke bos kate sape yang lepas umur 28 tak kahwin lagi, akan dikahwinkan. Tak ke ngeri tu? Huhu...sengal je bos aku tuh.

Baru aku perasan, hari ni hari Isnin rupanya. Patutla sengal semacam. Lambat lagi nak sampai hujung minggu. Waaa....nak cutiiiiiiii.....

Leave a comment

Pancet

Hari pancet sedunia. Sangat pancet hari ni. Penat. Tak pernah rasa penat macam ni awal-awal tahun. Biasanya awal tahun aku masih lagi boleh bekerja pada tahap gear 3. Sedang-sedang. Antara busy dan tak busy. Tapi hari ni kebiasaan tu dah berubah. Rasa otak macam dah tepu sampai tahap maksimum dah hari ni. Penggunaan otak secara maksimum la hari ni. Lama dah tak merasa kegilaan kerja macam ni.

Sebenarnya kalau nak ikutkan rasa macam nak marah juga pagi tadi. Tak terkejar rasanya bila semua benda orang mintak serentak. Jenuh. Rasa macam nak lari balik rumah je, layan Smiling Pasta. Hahaha...Rasa macam nak cuti la. Tapi nak ambik cuti pun rasa macam tak berbaloi sebab minggu depan dah cuti panjang. Memang rasa nak rest sesangat ni. Teruk sangat kerja tahun ni. Huhu...

Petang tadi, dapat sms salah sorang makluk sengal ni. Dia kate cuti dia ada lagi 45 hari. Wah, gile banyak cuti. Tak terhabis cutinya sebab terlalu sibuk, tak sampai hati nak ambik cuti agaknya. Macam apa yang aku rasa sekarang ni la. Baru je nak bernafas, melepaskan kambing-kambing tu kat bilik manager, dapat pulak job baru. Haih, makin sengal la jawabnya. Agaknya kalau aku kerja non-stop tanpa cuti mau cuti terkumpul aku sampai 2 bulan kot? Bes tu kalau berhenti. Dapat 2 bulan gaji tau. Sape nak bagi?

Dahla, malas nak merapu lagi. Nak layan Smiling Pasta ni...

_Entri pancet campur malassss....

Leave a comment

Kuasa Tandatangan

Hari ni tersangat sangap nak on9. Haha...pepagi lagi pc aku dah hang. So nak tak nak hari ni sepanjang hari on pc dengan save mode. Huh, betapala seksanya terpisah daripada network. Nak cek emel drp client pun kena menumpang pc orang. Jenuh. Sepanjang hari jadi blur. Tapi aku suka, sebab aku dah berjaya selesaikan kerja aku sebelum balik hari ni. Huhu..seronoknyaaaa...

--------------
Tandatangan. Signature. Apa lagi yang seangkatan dengannya eh? Ada apa dengan tandatangan? Menurut pakar psikologi dan juga pakar membaca personaliti manusia, melalui tandatangan kita ni personaliti kita boleh dibaca. Panjang atau pendeknya tandatangan. Besar atau kecilnya tandatangan kita semua ada maksud tersirat. Entahla, bukan pakar psiko jauh sekali pakar membaca dan menafsir personaliti.. Heheh...

Tandatangan ni ada macam-macam cerita sebenarnya. Kita banyak menggunakan tandatangan dalam kehidupan harian. Nak sign attendance slip, sign resit, sign cek, sign surat penting dan macam-macam lagilah. Pendek kata, tandatangan ni antara elemen yang mewarnai kehidupan harian kita. Ada juga yang mencari nafkah dengan menjual tandatangan. Tak percaya? Cuba tanya pakcik Pesuruhjaya Sumpah (Commissioner) tu, berapa ringgit yang dia caj untuk satu tandatangan dia? Ha, mesti korang terkejut badak, kalau dia kata akuan bersumpah dia boleh caj sampai RM 10 satu page. Ada juga tandatangan yang ringkas tapi bernilai ribuan ringgit, macam tandatangan big bos la...Ada juga tandatangan officer tertentu yang kita perlukan bila nak sahkan sijil, terutamanya bila nak apply kerja atau pun sambung belajar ataupun nak apply loan dan macam-macam lagila.

Ada tandatangan yang mudah ditiru, ada yang payah ditiru. Berhati-hatilah sekiranya tandatangan anda mudah ditiru. Makin senang tandatangan ditiru jangan terkejut bila ada harta benda kita yang diklon. Paling gerun, kalau kad kredit diklon. Huhu...merbahaya betul! Kita tak guna tetiba dapat statement yang kita gunakan kad dan kena bayar. Tak ke haru tu? Macam baru-baru ni, bos HQ terpaksa buat police report sebab ada orang klon tandatangan dia kat auditor’s report dan mempergunakan nama firma (tempat kerja aku sekarang) untuk buat laporan kewangan palsu. Gerun je aku dengar. Suka-suka je nak klon tandatangan orang. Ingat murah ke? Kena bayar tau. Dahla nak dapat lesen tu sikit punya susah. Dia suka-suka je nak klon sign orang. Apela...

Jadi, berhati-hatila dengan segala peniru dan pengklon tandatangan. Mana tau, kot-kot lepas ni tandatangan kita pulak yang diklon.

Leave a comment

Tulang Rusuk

Tersentuh sebenarnya baca pasal tulang rusuk kat belog Brad tuh. Tetiba je teringat perbualan dengan salah seorang kawan petang tadi. Dia ni memang suka bercerita. Bila dengar cerita dia pasal percintaan dia dengan bf dia, serta merta aku teringat kisah silam (macam lama sangat je...). Entah, bila fikir-fikir balik ada banyak benda yang aku kesalkan bila kesudahan tak seindah yang diharapkan. Tapi Alhamdulillah, sekurang-kurangnya aku tau, Allah masih sayangkan aku. Tak dibiarkan aku hanyut di bawa arus perasaan tu. Tak usah nak kesalkan apa yang dah jadi tu. Biar ia jadi sejarah dan pengajaran untuk diri sendiri serta orang lain.

Masa bercinta memang semuanya indah, manis. Tapi bila putus, segala-galanya memang jadi terlalu perit la untuk dilalui. Memang dah rasa confident dia lah pemilik tulang rusuk yang ada pada diri ni. Akhirnya? Dia juga yang mengecewakan...Tapi sebenarnya kekecewaan tu banyak mengajar kita sesuatu, terutamanya tentang kenyataan. Belajarla terima kenyataan. Jangan terlalu menyalahkan pihak yang satu lagi bila apa yang diimpikan tak menjadi nyata. Cuba muhasabah diri sendiri. Lihat apa kekurangan kita. Jangan suka mencari kesalahan pihak satu lagi tu sedangkan salah kita, tak nampak. Memang, siapa pun akan marah bila jadi macam ni. Cuma, belajarla terima kenyataan perlahan-lahan. Insya Allah, boleh je...

Kekadang bila fikir balik, bagus juga berpisah tanpa rasa benci. Tanpa permusuhan. Kita masih lagi boleh berbaik-baik dengan pihak yang satu lagi tu. Mungkin daripada situ kita dapat menilai diri masing-masing. Kelebihan dan kekurangan masing-masing. Aku pun nak cuba buat sebenarnya. Tapi entahla, bukan aku marah, jauh sekali benci. Cuma aku tak mau dia rasa aku masih mengharap lagi. Sebenarnya, aku pun rasa rimas dengan dia sekarang. Aku tau, dia suka intai perkembangan aku dalam diam. Aku je yang suka pretend macam tak tahu. Biarlah, selagi tak mengganggu hidup aku, lantakla. Suka hati dia la...

Hahah.. kan dah merapu malam ni. Apa pun, harapnya kita semua lebih menghargai apa pun peluang yang datang dalam hidup kita. Sebab sekali peluang yang datang tu mungkin adalah peluang terakhir untuk kita. Jadi, manfaatkanlah peluang yang ada tu sebaik mungkin...

_Entri di kala mengantuk yang amat...ZzZzZzZzZz

Leave a comment

Indon Mari...

Kat opis aku sekarang ni ada 3 orang budak trainee baru. Sorang budak Politeknik dan dua orang lagi dari Unitar. Lelaki semuanya. Bagusla, sekurang-kurangnya boleh juga bantu kerja kitorang kat office tuh. Yang menariknya, 2 orang budak dari Unitar ni asal dari Riau, so memang ada la loghat Indonnya tuh. Rajin pun rajin. Kalah kalau nak bandingkan dengan bebudak trainee perempuan dulu. Bila suruh buat kerja memang pantasla dia buat. Mengemas pun bersih. Pendek kata memang malulah kalau perempuan mengemas tak sekemas macam yang diorang buat.

Mamat dua orang ni memang aku selalu pergunakan untuk memanjat dan mencari fail kat belakang sebab diorang ni tinggi macam galah. Pendek kata dengan adanya mereka ni memang bersihlah office aku diorang kerjakan. Heheh...Cuma ada masalah ‘accent’ sketla yang kekadang jadi masalah komunikasi untuk kitorang satu office ni. Mana taknya, kekadang jadi macam ayam dengan itik. Kita cakap lain, lain yang dia paham. Contonhnya;

“Kak, kenapa mesin ni ngak mau kerja?” –merujuk pada mesin fotostat yang hang.
“Kak, enggak boleh lewat ni...” – merujuk pada laluan sempit, tak boleh nak lalu.
“Kak, korannya mana?” – dia mintak suratkhabar, nak buat alas untuk isi toner fotostat.
Ada plak yang tolong jawab, “ Dalam surau.” Hahaha...pecah gelak aku masa tuh.

Paling bes masa dia jawab telefon office , “ (Nama office aku), selamat sore. Mau bicara sama siapa?” Pecah gelak satu office.

Tapi tak boleh nak salahkan diorang juga kan? Dah memang loghat diorang macam tu. Sejak kecik pertuturan memang macam tu kan? Yang jadi pelik bila dia masuk komuniti office aku ni. Padahal bukan tak biasa pun dengan pengaruh Indon. Lagu, cerita Indon sume tengok. Tapi bila jumpa depan mata jadi pelik kot? Kejutan budaya agaknya...Tapi, bagus jugak. Pengalaman untuk kitorang untuk 'going' internasional. Ahaha...

Leave a comment

Cerita Hujung Minggu

Semua perempuan suka shopping tapi tak semua perempuan kaki shopping. Ada beza kan? Hari semalam sempatla tawaf 1 shopping complex setelah sekian lama tak keluar dari kepompong aku. Huh, lama betul tak berjalan macam semalam. Tengah rasa tension dan tertekan macam sekarang ni bes je berjalan-jalan cuci mata sambil buang duit. Heheh...

Hasilnya? Dapatla menda-menda nih :

1. Sepasang kasut + privilege card drp kedai kasut tuh

2. BS 115 kaler ijau

3. DVD One Tree Hill - Complete 3rd season

4. DVD Kuntilanak.

Puas hati. Tapi di ingatkan sekali lagi, Semua perempuan suka shopping tapi TAK SEMUA perempuan kaki shopping. Haha...

*******
Semalam aku dah selamat khatam Ked Story kat hlovatehikayat. Jumpa e-novel ni through blog Famia. Memula baca memang peningla, sebab banyak istilah yang kita takkan faham melainkan kalau kita ni budak skate. Tapi cerita dia memang menarik dan bagi pengajaran pada kita, jangan pandang sebelah mata pada bebudak jalanan. Mereka pun manusia. Dan tak semua bebudak jalanan tu nakal dan berpendidikan rendah.

Aku tertarik dengan watak Ked tu sendiri. Ked a.k.a Khalid Faizal, orang nampak dia macam typical skater boy yang suka dikelilingi perempuan-perempuan cantik dan seksi. Hakikatnya, dia cuma seorang lelaki yang akan jadikan perempuan kesayangan sebagai teman seumur hidup. Ish, kalaula muncul lelaki macam ni depan aku, I’m not going to think twice to say yes. Haha...Berangan lebih!

“..Ked...Hadiah...Nawal...a lady....a romeo...a skater........Florida-Virginia........everything is okay in the end.if it's not okay, then it's not the end....”

Tak rugila luangkan masa membaca e-novel ni. Boleh jadi addicted pun ye. Terima kasihla ye Famia...Lepas ni kalau ada jumpa e-novel yang bes, jangan lupa preview lagi ye?


Leave a comment
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.