Membebel

Semalam dah selamat berlangsung pun seminar yang buat aku sengal selama seminggu ni. Macam biasala, kita rasa macam dah perfect, complete semuanya tapi lepas je semua tamat ada ajela cacat sana sini yang nampak. Lumrahla tu kan? Hmm..

Aku bukan nak cerita pasal seminar, tapi tertarik nak sentuh pasal kemudahan utama yang pihak hotel sediakan. TOILET. Kenapa eh? Dah banyak yang aku jumpa macam tu. Kemudahan tu tak banyak yang memihak untuk kita sebagai MUSLIM. Yela, bila dah selesai ‘urusan’ mestila nak bersuci kan? Tapi biasanya toilet mesti takde paip. SUSAH sangat nak jumpa. Kalau ada pun setakat satu dua tandas je yang sediakan kemudahan paip tu. Apa, ingat golongan ‘mereka’ je ke yang mampu pergi sana? Isk, sedih betulla. Tak prihatin sungguh diorang ni. Jual ikan betul!

Yela, aku tau. Kebanyakan hotel yang macam tu berasal dari negara luar. Tapi, masa buat hotel tu kat sini pun takkan arkitek luar yang design kot? Kekadang yang kelakarnya, hotel yang tak glamer pun macam tu gak, macam hotel tempat seminar semalam. Bukan hotel glamer pun, tapi basic facility macam tu pun hampeh! Benda ni patutnya diorang kena titikberatkan masa nak buat hotel tu. Yang nak datang ke sana pun orang kita jugak. Tu belum kira lagi entah ada entah tidak surau yang disediakan kat hotel tu. Rasa macam nak tergelak je bila sebut bab Islam Hadhari tapi hak-hak kita sebagai MUSLIM selalu je diketepikan. Agaknya sebab kita terlalu bertolenransi kot? Hm..ntah apa-apa la.

Terasa macam wakil rakyat lak. Tapi memang bengang jugakla, bila jenuh kena beratur bila nak masuk toilet. Sebabnya, hanya satu toilet je yang ada paip. Kalau korang, agak-agaknya bengang tak? Dahla, toilet pun tak berapa nak bersih. Ish, kalaula boleh bawak toilet dari rumah, kan best? Kan? Kan?

P/S : Met someone that really reminds me of my past yesterday. Mungkin second twins dia kot. Tahun lepas dah jumpa sorang. Tahun ni sorang lagi. Mungkin betulla kot, orang kata kita ada 7 orang kembar dalam dunia ni.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.