Disember

Ada apa dengan Disember? Banyak kenangan bulan Disember ni sebenarnya. Bulan Disember boleh jadi permulaan sesuatu dan juga boleh jadi pengakhiran sesuatu. Banyak yang aku belajar dalam bulan Disember ni. Bulan ni terjadinya pengakhiran satu kisah dalam hidup. Bulan ni juga aku jumpa balik 2-3 orang kawan-kawan lama. Bulan ni juga ada kawan-kawan yang akan menamatkan zaman bujang masing-masing selain bulan sengal nak masuk tahun baru.

Apa lagi yang boleh dikaitkan dengan bulan terakhir ni? Aha..musim hujan dan banjir macam apa yang berlaku sekarang ni. Banjir di sana sini dan Johor antara tempat yang paling teruk kena banjir. Teringat musim banjir zaman sekolah sebab dulu start sekolah bulan Disember. Jadi nak tak nak memang kena redah hujan hari-hari bila nak gi sekolah. Beruntungnya rumah aku tak kena banjir tapi kalau rasa nak main air, pegilah redah jalan yang kena banjir, tak pun pergi main banjir kat rumah arwah nenek. Sempatla juga tangkap ikan, main lumpur dengan kawan-kawan dulu. Bes betul mengharung banjir. Tapi tak bes bila terjumpa ular, lipan, cacing dan segala macam benda yang kita tak nak jumpalah masa banjir ni. Isk, geli + takut bila bayangkan. Tapi bes...Rindu pulak bila ingat-ingat semula kenangan tu semua.

Paling aku ingat kenangan banjir Disember tahun 1992. Masa tu baru masuk Tingkatan satu. Rasanya itu minggu terawal sessi sekolah kot. Memang musim hujan dan banjir sampai air naik atas jalan raya. Masa balik sekolah aku tengok air sungai Segamat tu dah melimpah naik sampai ke atas jalan raya. Jalan sesak betul masa tu sebab keretapi nak lalu. (Untuk pengetahuan, bila keretapi lalu jalan raya laluan utama tu akan ditutup tapi ada jalan short cut bawah jambatan, tapi jalan tu dah naik air). Itu kali pertama aku tengok banjir kronik macam tu. Abang sulung aku pun pergi kerja masa tu kena harung banjir. Heheh, dasat betul banjir kat Segamat masa tu. Tapi bila aku tengok berita tadi rasanya banjir kali ni lebih teruk daripada dulu. Mesti banyak kerugian yang mangsa-mangsa banjir ni kena tanggung bila banjir berlaku kan. Banyak barang yang akan rosak dan tak boleh dipakai lagi. Lepas banjir kena bersihkan rumah lagi. Isk, kesiannye...

So sesiapa yang tak kena banjir tu, bersyukurla. Tak payah beli barang baru. Tak kena cuci rumah. Tak kena duduk balai raya. Isk, rindu kat musim banjir kat kampung...

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Disember

  1. nak komen yang entry tarikh 19hb tu leh tak??
    Macam honey kata, Kita boleh pilih untuk bahagia, instead of derita, kita ada pilihan...kan???

    ~Honey Strawberry~

    ReplyDelete
  2. salam honey...
    yep, memang boleh pilih..
    tapi kita still takleh lupakan yang lebih berkuasa kan?
    Doa + ikhtiar lebih afdal daripada mengharap sesuatu yang tak pasti...;)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.