Cek bat

Adeh, duduk lepak-lepak ni tetiba teringat lak. Bebudak trainee baru selalu je terkena bila aku ngan colleague lain suruh refer pada cheque butt (kaki buku cek). Sebab diction dia bunyi ‘cek bat’, maka memasing selalu salah tafsir.

Aku : Transaction yang ni korang takde details nye ke? Macam mana nak tau dia bayar apa nombor cek ni. Kalau kat voucher takde detail, referla kat cheque butt..(biasanya, cheque butt takde depan mata nak tunjuk kat diorang.)

Jawapan diorang dalam situasi berlainan dan batch trainee yang berlainan:

Trainee A : Kak, cek bat tu sape? (jawapan popular)
Trainee B: Kak, ada no telefon dia tak? Nanti saya call dia, tanya pasal transaction ni.
Trainee C : Kak, cek bat tu officer company ni eh?
Trainee D : Kak, cek bat tu handsome tak?

Yang pasti jawapan diorang biasanya mengundang gelak ketawa satu office. Kadang-kadang bila cerita ni sampai ke telinga manager aku, dia pun boleh gelak besar. Hai, bebudak...bebudak.. Korang ni memangla. Lurus macam pembaris. Muka pun innocent je bila tanya soalan-soalan tu. Aku tak berniat nak gelak pun. Tapi sebab rasa macam lawak, maka kitorang pun gelakla dengan seronoknya. Kekadang kesian gak, sebab rasanya setiap batch trainee ada je yang akan tanya soalan tu dan kena gelak ngan kitorang.

Sekarang ni, memang tunjuk terus mende alah tu kat diorang supaya diorang tak tertanya-tanya lagi. Haha...ingat ye kengkawan, kalau ada orang sebut pasal cheque butt jangan ingat Encik Bat pulak ye?

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Cek bat

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.