Archive for December 2006

2006 ke 2007....

Hari ni, hari Ahad. Hari Raya Qurban. Bersamaan hari terakhir dalam tahun 2006 ni. Rasa tersangat malas nak buat apa-apa hari ni. Macam biasala, bila cuti je peratusan nak keluar rumah tu memang tersangatla tipis melainkan kalau betul-betul ada hal. Jadinya? Dudukla rumah je hari ni. Layan anak buah tengok kartun, mengemas rumah, mengadap lap top, mengadap VCD. Itu jela...

Tapi bila duduk termenung sorang-sorang ni aku suka flash back apa yang dah jadi sepanjang tahun ni. Sambil buat perbandingan dengan tahun-tahun terdahulu. Aku rasa aku tak pernah lalui sepanjang tahun dengan meriah macam tahun ni. Tanpa banyak rasa sedih, sakit hati macam tahun yang sudah-sudah. Rasanya sepanjang hidup ni, tahun 2003/2004 boleh dinobatkan sebagai tahun ‘jiwa kacau’ untuk aku. Banyak sangat masalah berbangkit masa tu. Isk..jangan ingatlah. Ada gak yang menitis air mata ni kang. Cuma satu yang aku ingat, masa tu lah aku mula kenal majalah BS yang aku sangapkan sekarang ni. Thanks untuk Wawa yang kenalkan mag ni kat aku. Suka sangat dengan column Uncle (Sesuatu Di Antara Waktu) tu sebab selalu jadi penyejuk hati masa aku ada banyak masalah. Thanks a lot untuk Uncle. Semoga column tu akan terus jadi penenang hati untuk semua pemilik ‘jiwa kacau’. Heheh..

Tahun 2005 pulak, aku mulakan dengan ‘self recovering and refreshment’. Alhamdulillah, recovering process tu masih berjalan dengan lancar sampai sekarang. A bit phobia jugala nak start a new different relationship dengan orang lain. Bukannya aku berharap pada yang lama, cuma aku rasa fobia bila kepercayaan yang aku berikan dirobek sesuka hati oleh orang yang kita percayai. Hmm, tahun ni gakla aku kena tikam daripada belakang dek salah seorang kawan sendiri. Tak sangka, pertolongan ikhlas yang aku berikan selama ni tak di pandang pun dek dia. Sanggup buat cerita buruk pasal aku pada orang lain. Biasalah manusia kan? Kita buat baik seribu kali pun dia takkan ingat tapi buat jahat satu kali, benda tu lah yang diungkitnya berkali-kali. Mungkin atas sebab tu kot dia tak puas hati dengan aku. Biarlah, hanya Allah je yang tau kebenarannya. Aku dah mintak maaf sekaligus memaafkan dia. Jadinya sekarang ni aku memang tersangatla susahnya nak percayakan orang lain melainkan orang tu aku memang dah kenal betul-betul. Sekali orang tu dah robek kepercayaan aku memang susah aku nak percayakan dia semula. Bukannya berdendam, tapi lebih berhati-hati dalam apa juga tindakan dan juga perbuatan aku sekarang. Aku pun macam dah tak boleh nak rapat sangat dengan dia sampai sekarang. Fobia! Takut benda yang sama berulang balik.

Rasanya tahun 2006 ni memang takde masalah berat pun yang timbul. Tak taula kenapa, tapi rasa macam tahun ni antara tahun ketenangan untuk aku. Sakit pun jarang kena. Alhamdulillah, syukur atas nikmatNYA. Dapat juga kenal ramai kawan baru. Banyak juga benda yang aku belajar tahun ni. Salah satunya, buat blog sendiri. Terima kasih untuk semua yang bagi tunjuk ajar nak setup blog sampailah macam mana nak mencantikkan blog ni. Semoga keberkatan ilmu tu berterusan. Amin...Ops, sebelum terlupa. Nak ucap terima kasih juga untuk yang percayakan aku, banyak bercerita tentang masalah ‘keluarga’ yang aku baru sertai tahun ni. Alhamdulillah. Mudah-mudahan ukhuwwah yang dah terjalin tu berpanjangan, Insya Allah..Pendek kata, memang berterima kasihlah pada semua yang mewarnai kehidupan aku dalam tahun ni.

Untuk semua kawan-kawan, terima kasih kerana memeriahkan kehidupan harian. Buat yang selalu kena buli tu, mintak maaf banyak. Perbuatan membuli tu sebenarnya baik untuk mengeratkan kemesraan. Muahaha.... Untuk yang pernah mengecewakan, terima kasih atas ‘pengajaran dan pelajaran’ yang awak tinggalkan untuk saya. Terima kasih juga sebab awak juga sebenarnya penunjuk jalan kebahagiaan dan kegembiraan saya pada hari ni. Untuk kawan-kawan yang dah lost contact, mudah-mudahan korang berbahagia dengan kehidupan masing-masing. Insya Allah, aku sentiasa mendoakan kebahagiaan korang dari jauh. Mudah-mudahan tahun 2007 ni menjanjikan sesuatu yang lebih baik untuk kita semua. Amin..

Isk, first time ke aku buat entri panjang macam ni? Wa...macam lepas geram je? Takdela, cuma meluahkan isi hati sikit-sikit. Bace jela ye? Lepas-lepas ni entah bila nak buat enti panjang berjela macam ni..Heheh...

**SALAM AIDILADHA & SELAMAT TAHUN BARU 2007**

"Setiap kesulitan itu akan bertambah apabila dihitung-hitung tetapi akan hilang apabila kita tidak menghiraukannya lagi..."

Leave a comment

Cinta Kenangan Silam...

Cuaca sejuk macam ni betul-betul menggamit memori zaman kecil-kecilan dulu. Masa dulu, bukanla lama mana pun, start sekolah memang musim hujan. Jadi nak taknak memang kena redah hujan bila nak pergi sekolah. Berbekalkan payung dengan 1 beg plastik (untuk isi kasut) aku jalan kaki pergi sekolah (jarak antara sekolah dengan rumah cuma 15 minit perjalanan). Dalam perjalanan ke sekolah tu macam-macamla yang akan ditemui tu. Kalau bernasib baik bolehla jumpa biawak berenang ke, takpun ular berenang ke..Huhu..

Jalan yang aku lalu nak pergi sekolah dulu tu kira jalan pintas jugala. Kalau jalan jauh silap-silap boleh jumpa cek kerbau pendek kat dalam kebun getah tu. Tapi jalan pintas yang aku ikut ni boleh tahan gak semak samunnya. Bila aku dah baik darjah 5 ke 6 baru jalan tu diturap tar. Jadi jalan takla lecak sangat bila musim hujan. Yang tak besnya, bila musim banjir ada kemungkinan jalan tu tenggelam. Nak tak nak kenala pusing jalan jauh kalau kena banjir. Heheh...

Kalau tak silap masa aku Tingkatan 3 aku pernah bawak kawan-kawan sekelas lalu jalan tu. Masing-masing siap tanya aku lagi, “Kau tak takut ke? Jalan ni kan sunyi?” Haha..entahla, dah terbiasa daripada kecik kot? Aku dah biasa dengan jalan tu. Terserempak dengan ular melintas tu dah biasa. Cuma risau kalau terserempak dengan ‘orang jahat’ je. Macam biasala, mak dah pesan:

- kalau jumpa orang yang tak kenal ajak naik kereta, jangan naik
- kalau jumpa benda-benda pelik, jangan tego
- kalau jumpa mat-mat pit ke, orang jahat ke, bace ayat kursi bebanyak, 3 Qul jangan lupa
- kalau jumpa orang jahat lagi, lari sejauh mungkin yang termampu
- kalau jumpa angsa, halau dengan kayu (isk...x suke natang ni...)
- kalau jumpa anjing, jangan lari. Nanti dia lagi kejar.

Apa lagi petua mak aku eh? Banyak da yang aku lupa. Hehe...tula, masa mak cakap tak mau pay attention. Padan muka aku. Waaa rindunye zaman kecil-kecilan aku....

Leave a comment

Hujung Minggu Yang Ketat..

Hari ni 25hb Disember, bermakna lebih kurang 6 hari lagi kita akan tinggalkan tahun 2006 ni. Fuh, sekejap benar rasanya dok tahun 2006 ni. Macam biasala, semua orang sibuk dengan azam masing-masing. Pada aku, tak payah tunggu tahun baru pun kita boleh berazam. Cuma paling praktikal, cuba realisasikan apa yang diazamkan tu. Jangan tiap tahun berazam baru tapi tak pernahnya yang tercapai pun. Lagi menyedihkan, kalau tiap tahun tu azam yang sama je di bawa ke depan. Harapnya kehidupan kita dapat dipertingkatkanlah ye dari tahun ke tahun...

Hujung minggu lepas ni sibuk dengan kenduri kahwin kawan-kawan. Hari Sabtu pergi kenduri budak nakal yang akhirnya jadi kawan rapat aku dan tempat meluah rasa aku selama ni. Hehe...Alhamdulillah, akhirnya kau juga yang kahwin dulu eh? Seronok tengok family diorang. Walaupun sedih sebab atuk dan adik dia tak dapat turut serta dalam majlis tu, tapi still boleh maintain dalam senyum dan gelak tawa.

Semalam pulak jemputan kenduri coursemate aku, Ida. Makin berkurangan geng bujangan aku nampaknya. Masa pergi rumah makcik si Ida ni memang blur sesangat. Dengan sesat jalannya. Hujan lagi.. Hehe..takpela, sampai juga akhirnya. Tunggu orang lain pun takde nampak bayangnya. Maka aku pun dengan gagahnya redah jela sorang-sorang. Sempatla snap 2-3 keping gambar pengantin. Aku je yang tak bergambar kali ni. Malas.

Selamat Pengantin Baru untuk kedua-dua pasangan mempelai Ummi + Saib dan juga Ida + Mie. Semoga berbahagia dan berkekalan ke akhir hayat...^_^

Tak lupa jua Selamat Pengantin Baru untuk anak buah, Hawa dan pasangannya. Kenduri dia kat KL tu tak berkesempatan pun nak pergi. Bagitau pun last minute, so tak dapatla nak pergi. Insya Allah, kalau takde apa aral mungkin aku pergi kenduri yang kat Terengganu tu.

Aku tau...akhir entry ni nanti mesti ada yang akan komen. Bila lagi? Kan? Kan? Insya Allah, andai ketemu jodohnya, sampai serunya adala nanti...Tak payah risau ye semua? Rimas rasanya bila ditanya soalan tu berkali-kali. Heh...

3 Comments

Jaminan ke Guarantee?

Kisah di suatu petang .

Tempat : Dalam opis

Suasana: Berlatar belakangkan lagu-lagu mp3 zaman 80an – 90an.

A : Eh, apa tajuk lagu ni eh?
B : Takdir dan waktu. Kumpulan Mega nyanyi lagu ni.
A: Aha, sedih seyh lagu nih...Banyak tuh kenangan ngan lagu ni.
C: Ala, Abang A tu takde lainla tu. Kenangan dengan awek dia la tu..Takde cite lain. Kang mulalah bukak cite sedih pasal awek kawen ngan orang lainla, kecewalah...Tah pape je...
A : Kau tak tau, kau tak rasa. Cuba kalau bf kau tu kawen ngan orang lain nanti. Mesti tertonggeng frust punya.
C : Takdenya. Dia takkan cari orang lain punya.
B : Kau ni confirm je dia nak kawin ngan kau...
C : Iya, kita yakin. Yela, sebab dia dah kenal ngan Kak B, Kak D, Abang A. Takkan dia nak main-mainkan kita plak.
D : Ala, kawan Kak B tu pun dulu kenal gak Kak D ni, Abang A. Lagila, kawan-kawan si dia tu ramai je keliling Kak B masa tu. Tengok apa jadi sekarang?
B : (Gelak) Wei, apa ni? Ampehla korang...
C: (Gelak juga) Ha’ah kan kak? Lupa la plak...Heheh..
D : Cukupla C, kang Kak B kuarkan ayat macam Abang A lak kang, “Kau tak tau...kau tak rasa...” (Gelak lagi)
B : Ceh, seronok korang gelakkan aku eh?
C : Kak B, dok kat fotostat tu jangan feeling sensorang lak denga lagu nih.
B : (Gelak) Banyakla kau C. Kau tu jaga bebaik bf kau tu ye? Kang lari dia jenuh nak baik pulih hati kau tu.

Adeh, sengal sungguh mereka ni. Tapi kan, boleh pakai ke fakta tu? Bila kita kenalkan pasangan kita tu pada kawan-kawan rapat kita, seolah-olah jadi macam satu jaminan yang pasangan kita tu takkan buat sesuatu yang tak baik pada kita. Especially pada hubungan tu la. Betul ke? Memang bagusla kenalkan si dia tu pada kawan-kawan kita. Tengok sama ada dia boleh ngam ke tidak dengan kawan-kawan kita tu. Macam kes B tu pulak, kebanyakan kawan-kawan B tu asalnya kawan-kawan kepada ‘kawan’ si B tu. Jadinya dulu, B pun confident yang ‘kawan’ dia tu takkan buat something yang tak baik pada dia dan hubungan mereka. Tapi akhirnya? Kecundang juga. Mungkin dah takde jodoh kan? Itu je jawapan yang paling tepat untuk persoalan ni. Walau macam mana jaga sekalipun, dia akan tetap pergi kalau dah memang dia bukan jodoh kita. Betul tak? Heh..

Tertarik dengan quotes ni:

"People wil forget what you said, people will forget you did, but people will never forget how you made them feel..."

3 Comments

Disember

Ada apa dengan Disember? Banyak kenangan bulan Disember ni sebenarnya. Bulan Disember boleh jadi permulaan sesuatu dan juga boleh jadi pengakhiran sesuatu. Banyak yang aku belajar dalam bulan Disember ni. Bulan ni terjadinya pengakhiran satu kisah dalam hidup. Bulan ni juga aku jumpa balik 2-3 orang kawan-kawan lama. Bulan ni juga ada kawan-kawan yang akan menamatkan zaman bujang masing-masing selain bulan sengal nak masuk tahun baru.

Apa lagi yang boleh dikaitkan dengan bulan terakhir ni? Aha..musim hujan dan banjir macam apa yang berlaku sekarang ni. Banjir di sana sini dan Johor antara tempat yang paling teruk kena banjir. Teringat musim banjir zaman sekolah sebab dulu start sekolah bulan Disember. Jadi nak tak nak memang kena redah hujan hari-hari bila nak gi sekolah. Beruntungnya rumah aku tak kena banjir tapi kalau rasa nak main air, pegilah redah jalan yang kena banjir, tak pun pergi main banjir kat rumah arwah nenek. Sempatla juga tangkap ikan, main lumpur dengan kawan-kawan dulu. Bes betul mengharung banjir. Tapi tak bes bila terjumpa ular, lipan, cacing dan segala macam benda yang kita tak nak jumpalah masa banjir ni. Isk, geli + takut bila bayangkan. Tapi bes...Rindu pulak bila ingat-ingat semula kenangan tu semua.

Paling aku ingat kenangan banjir Disember tahun 1992. Masa tu baru masuk Tingkatan satu. Rasanya itu minggu terawal sessi sekolah kot. Memang musim hujan dan banjir sampai air naik atas jalan raya. Masa balik sekolah aku tengok air sungai Segamat tu dah melimpah naik sampai ke atas jalan raya. Jalan sesak betul masa tu sebab keretapi nak lalu. (Untuk pengetahuan, bila keretapi lalu jalan raya laluan utama tu akan ditutup tapi ada jalan short cut bawah jambatan, tapi jalan tu dah naik air). Itu kali pertama aku tengok banjir kronik macam tu. Abang sulung aku pun pergi kerja masa tu kena harung banjir. Heheh, dasat betul banjir kat Segamat masa tu. Tapi bila aku tengok berita tadi rasanya banjir kali ni lebih teruk daripada dulu. Mesti banyak kerugian yang mangsa-mangsa banjir ni kena tanggung bila banjir berlaku kan. Banyak barang yang akan rosak dan tak boleh dipakai lagi. Lepas banjir kena bersihkan rumah lagi. Isk, kesiannye...

So sesiapa yang tak kena banjir tu, bersyukurla. Tak payah beli barang baru. Tak kena cuci rumah. Tak kena duduk balai raya. Isk, rindu kat musim banjir kat kampung...

2 Comments

Beautiful Lies

Kebelakangan ni aku suka sangat dengar lagu ni. Tak taula kenapa. Memula dengar cuma tertarik pada muziknya je. Tapi bila amati liriknya, mungkin ada yang kena kat batang hidung sendiri kot? Haha, Layankan jela..

Rasa happy sebab aku dah berjaya lalui fasa pemulihan dengan baik. Harapnya langit cerah yang menyelubungi hidup sekarang ni akan berterusan. Insya Allah. Terima kasih untuk semua yang mewarnai kehidupan harian. Yang berterusan buat aku tersenyum walaupun sebenarnya tengah sengal dengan masalah yang timbul. Semoga korang sentiasa dilimpahi kesejahteraan hidup...

^BEAUTIFUL LIES^

Watching the rain
A thousand voices call her name
She turns the lights on
To blind the pain

She runs out the door calling
She leaves the TV on
What does she do
When her faith is falling

She lights a candle
Shadows dancing on the wall
Will there be moonlight
When darkness falls

Beautiful lies, Beautiful lies
Will she survive
As angels cry, As angels cry
Are you there, Are you there
She's all alone
Without a prayer, Without a prayer

She runs out the door calling
She leaves the TV on
What does she do
When her faith is falling

Love's crimson glow
Fading into pale
Listening as twilight
Turns to day

Why do her memories last a moment (and then they're gone)
She writes an ending but it's all wrong
Why does her heart feel so alone
Why does her song seem so hollow
Won't you please tell her
Won't you tell her that you knew it all along

Watching the rain
A thousand voices call her name
She turns the lights on
To blind the pain
Beautiful Lies

*Juwita Suwito

Leave a comment

XYZ

Apa perasaannya eh, bila kita di jemput datang ke majlis perkahwinan ‘ex’ kita? Minggu ni je aku dengar cerita daripada 2 orang kawan yang dijemput ke kenduri ‘ex’ memasing. Yang pasti, aku tau perasaan masing-masing ada memang sedihla. Yang sorang ni siap sms aku:
“Tgh sedih ni. Semalam ex saya kahwin dah. Ni nak pegi lepas perasaaan men boling sat.Huhu...”

Aku terfikir gak, kenapa mesti sedih? Kan masing-masing dah ada kehidupan sendiri. Kata kawan aku tu, dia masih teringat kenangan lama. Hmm...Kenangan. Memang susah nak lupa. Mungkin ada yang takkan lupa kalau betul-betul bawa kesan di hati. Aku akui, walau dah boleh terima hakikat tapi kadang kala ada gak rasa sedih tu, bila apa yang dirancangkan musnah di tengah jalan. Lumrahla, nama pun manusia. Dah ada sejarahnya kan dengan orang tu. Nak tak nak, mau tak mau ada ketikanya kita akan terkenang juga. Macam komputer gak, walau dah delete macam mana pun, data tu dah ada dalam hardisk. Akan terhapus kalau hardisk kita tu dah rosak. Kalau manusia ni hardisk kong tu maksudnya apa? Huhu..tak maula, hilang memori. Part yang tak suka cuma sikit je, tapi memorinya hilang semua. Biarla pedih macam mana pun, terima je apa yang kita miliki tu seadanya. Nak bagi neutral, ingatla apa-apa kenangan yang manis sepanjang hidup.

Memang, setiap apa yang berlaku tu ada hikmahnya. Cuma cepat atau lambat je hikmahnya kita akan nampak. Jadi, sebagai makhlukNYA kita kena belajar terima hakikat dan redha atas setiap ketentuanNYA. Ceh, bes je wat ayat. Kena kat diri sendiri nanti belum tentu lagi aku boleh menabahkan diri. Tapi insya Allah, mudah-mudahan bolehla. Tengah mencuba ni drp sekarang. Hehe..

So untuk kawan-kawan yang tengah sedih tu, janganla ikutkan hati sangat. Insya Allah, akan sampai masa sendiri nanti. Cuma jangan putus berdoa padaNYA ye? Jangan wat benda-benda pelik sudahla. Nanti kang bukan diri sendiri je susah, orang lain pun sama.

2 Comments

Membebel

Semalam dah selamat berlangsung pun seminar yang buat aku sengal selama seminggu ni. Macam biasala, kita rasa macam dah perfect, complete semuanya tapi lepas je semua tamat ada ajela cacat sana sini yang nampak. Lumrahla tu kan? Hmm..

Aku bukan nak cerita pasal seminar, tapi tertarik nak sentuh pasal kemudahan utama yang pihak hotel sediakan. TOILET. Kenapa eh? Dah banyak yang aku jumpa macam tu. Kemudahan tu tak banyak yang memihak untuk kita sebagai MUSLIM. Yela, bila dah selesai ‘urusan’ mestila nak bersuci kan? Tapi biasanya toilet mesti takde paip. SUSAH sangat nak jumpa. Kalau ada pun setakat satu dua tandas je yang sediakan kemudahan paip tu. Apa, ingat golongan ‘mereka’ je ke yang mampu pergi sana? Isk, sedih betulla. Tak prihatin sungguh diorang ni. Jual ikan betul!

Yela, aku tau. Kebanyakan hotel yang macam tu berasal dari negara luar. Tapi, masa buat hotel tu kat sini pun takkan arkitek luar yang design kot? Kekadang yang kelakarnya, hotel yang tak glamer pun macam tu gak, macam hotel tempat seminar semalam. Bukan hotel glamer pun, tapi basic facility macam tu pun hampeh! Benda ni patutnya diorang kena titikberatkan masa nak buat hotel tu. Yang nak datang ke sana pun orang kita jugak. Tu belum kira lagi entah ada entah tidak surau yang disediakan kat hotel tu. Rasa macam nak tergelak je bila sebut bab Islam Hadhari tapi hak-hak kita sebagai MUSLIM selalu je diketepikan. Agaknya sebab kita terlalu bertolenransi kot? Hm..ntah apa-apa la.

Terasa macam wakil rakyat lak. Tapi memang bengang jugakla, bila jenuh kena beratur bila nak masuk toilet. Sebabnya, hanya satu toilet je yang ada paip. Kalau korang, agak-agaknya bengang tak? Dahla, toilet pun tak berapa nak bersih. Ish, kalaula boleh bawak toilet dari rumah, kan best? Kan? Kan?

P/S : Met someone that really reminds me of my past yesterday. Mungkin second twins dia kot. Tahun lepas dah jumpa sorang. Tahun ni sorang lagi. Mungkin betulla kot, orang kata kita ada 7 orang kembar dalam dunia ni.

Leave a comment

Panduan

Tersangatla sengalnya minggu ni......Bacela artikel ni ye, semoga jadi panduan kita bersama. Insya Allah..

***
Saya suka sangat tengok jari-jemari teman wanita saya, cantik betul. Sungguh! Sampai saya takut nak pegang. Bukan takut jari- jemarinya patah, tapi takut nanti jari-jemari kami tak boleh saling bantu-membantu di satu hari yang amat dahsyat di hadapan Yang Maha Esa.

Saya suka sangat tengok rambutnya. Cantik betullah, sungguh! Sebab itu saya belikan dia tudung. Bukan sebab cemburu orang lain tengok, bukan! Tapi sebab saya mahu rambutnya sentiasa ditutup macam dalam iklan dot dot dot itu sampai bila-bila! Takut nanti dibakar dek api neraka, di suatu hari yang amat dahsyat di hadapan Yang Maha Pencipta!

Saya suka sangat tengok body teman wanita saya, solid betul. Sungguh! Sebab itu saya belikan dia telekung supaya masa dating dengan Kekasih dia Yang Utama, dia jaaaaaauh lebih cantik dan berseri menghadap-Nya. Saya pun tumpang dapat pahala! Syoknya!

Saya sedih sangat bila tengok teman wanita saya tidak tidur, tidak makan sebab rindukan saya. Saya pun macam tu juga. Si dia tanya, Apa ubatnya, bang? Saya pun bagi dia al-Quran sebagai penenang jiwa! Semoga dia cintakan-Nya lebih daripada saya

Saya sedih tengok dia selalu pesan macam-macam. Makan, minum, jaga diri, pandu kereta elok-elok! Nanti awak saya juga yang susah hati, bla lah bla bla. Tapi bila tengok wayang sama-sama, terlepas Asar dan Maghrib bagitu saja, dia tidak kata satu apa pun. Aduuuuh! berdosanya saya!

Saya memang sayang sangat pada dia. Saya mahu jumpa dia, bersama dia, cinta secinta-cintanya. Cinta yang abadi di dunia dan berkasih sayang di akhirat, berdating di syurga kerana di situlah tempat yang kekal selama-lamanya.

Doakan kami saling ingat-mengingati, insaf-menginsafi. Ya Allah, ampunkanlah kami semoga kami dapat kekal selama-lamanya, di syurga nanti. Amin!!

Leave a comment

Lebat

Sangat blankla minggu ni. Naik keje je sibuk dengan seminar. Keje lain pun berlambak je. Petang tadi bos pun dah mintak tolong buat dan edit handouts yang nak diberi masa seminar tuh. Huh, sengal gak otak nak adjust balik report tu. Mintak-mintak bolehla siapkan esok sebab keje aku dah makin bertimbun bulan 12 nih..Huhu..

Ada orang tanya macam mana nak hilangkan bosan lepas abis exam. Haha..kesian kan? Sebenarnya banyak je benda boleh buat lepas abis exam ni. Salah satunya buang masa. Best je membuang masa ni. Pegi jalan-jalan dengan kawan-kawan. Tengok wayang, lepak KFC ke McD ke. Tapi itu dulula. Sekarang ni nak tengok aku jalan-jalan buang masa pun susah. Sebab aku lebih suka duduk rumah je. Kawan-kawan pun ntah ke mana.

Tapi dedolu la kan, masa lepas SPM aku rajin tolong arwah mak jahit baju. Bukan fully jahitla sebenarnya, cuma tolong sembat baju kurung je. Okla tu, dapat gak isi masa lapang selain mengasah bakat terpendam. Huhu..rindunya kat zaman-zaman tuh. Selain tu, masa tu kena paksa masuk kelas komputer, belajar word ngan excel. Rasa masa tu takut betul dengan komputer, takut apa ntah. Aku pun tak tau. Mungkin sebab masa tu aku tak di expose kan dengan komputer masa kat sekolah kot. Hehe, yela budak kampung. Manala nak kenal benda-benda tu semua. Bebudak sekarang juga untung. Ada pc kat rumah, boleh online sampai lebam. Hmm...Bosan lagi ke? Pegila wat terjun tiruk ke, panjat tiang ke, wall climbing ke. Buat aktiviti extreme sket. Mencabar tuh...Paling tak pun, layan SUDOKU. Biar berpinar mata. Haha..
Lepas bulan 12? Tahun baru. Hmm..study la cek kak..Exam bulan 3 nanti. Tapi kan aku ni malasnyeeeeeeee nak study. Tolongla saya, macam mana nak start dan rajin study eh?

Leave a comment

Cicakman Dan Kipas Kat Sebelah

Hari yang panas, walaupun cuaca mendung. Tengah seronok menyengal petang tadi dpt sms.

SMS 1 (6 Dec 2006 : 17:00) : Kak, nak g tgk wayang tak? Muvi kul 8, kat Pelangi
Aku (6 Dec 2006: 17:05) : Korang nak pegi kul bape ni?

SMS 2 ( 6 Dec 2006 : 17:10) : X tau lg, nant apa2 hal kita bgtau akak..
Aku : (6 Dec 2006 : 17:13) : Ok, nnt inform balek eh?

Dah siap say good bye dengan semua makhluk kat blab tadi aku sms budak ni semula.

Aku (6 Dec 2006: 17:45) : Nak pegi kul bape ni? Nak siap-siap...
SMS 3 (6 Dec 2006 : 17.50) : 6.30 bertolak. Akak nak pegi terus ke?

Aku (6 Dec 2006: 17:53) : Uik, awalnye korang gi? Korang nak makan dulu ke?
SMS 4 ( 6 Dec 2006 : 17:55) : Entahla kak, diorang ni tgh buat keje lagi ni.

Aku (6 Dec 2006: 18:00) : Oke. Pesan kat diorang tunggu kat opis, nnt gerak sekali je.
SMS 5 (6 Dec 2006: 18:02): Ok kak..

Siap je dapat info tu, aku terus siap-siapla apa yang patut. Memang dah lama gila tak keluar berfoya-foya dengan mereka semua nih. Plan ni memang dah buat semalam pun. Bila aku siap mandi dapat satu sms lagi.

SMS 6 (6 Dec 2006: 18:20): Kak, kita tak jadi pegila. Penat lak rasanya. Mengantuk. Yang pergi pun 2 orang je.
Aku (6 Dec 2006: 18:23) : Ceh, x pegi ke? Kalo camtu org pun xmo pegi jugakla. Cancel!

Okla, aku tak kisah pun tak jadi pegi. Bukan rezeki nak tengok kan. Takpela. Yang buat aku hangin tetiba je bila dpt sms ni:

SMS 7 (6 Dec 2006: 18:40) : Kak, pegi nak? Kita dah siap ni. Tapi kita kena pegi opis dulu ni. Nanti kita bgtau diorang suruh tunggu akak eh?
Aku (6 Dec 2006: 18:43) : Ah, malas nak layan!

SMS 8 (6 Dec 2006: 18:45) : Ala kak, jomla. Tadi memang rasa penat. Tp balik umah rasa boring lak dok sorang2 ni.
Aku (6 Dec 2006 : 18:48) : Ah, malas! Tadi org dh siap kata x jd. Ni nak pegi lak. Malas nak layan!

SMS 9 (6 Dec 2006 : 18:52) : Ala kak, sorila. Janganla marah. Jomla...
Aku (6 Dec 2006: 18:55) : Malasla, dh tuka baju. Kalo bgtau awal tadi boleh gak pegi.

SMS 10 (6 Dec 2006: 18:57): Hmm..kalo akak x gi kita pun x gi jugakla. Sori ek kak, jangan marah...
Aku (6 Dec 2006: 19:00) : Tak marah, suka sangat...Len kali jangan cakap putar belit macam ****** =p

Habis cerita. Lastly, memang tak jadi tengok cicakman. Aku bukan marah sebab tak jadi tengok. Aku hangin sebab budak ni cakap berbelit. Kejap nak, kejap tak nak. Isk.. Tengah angin tak betul ni janganlah sengaja nak suruh aku letak kipas kat sebelah aku nih. Aku dah tak suka nak marah-marah tak tentu pasal ni. Aku tak suka. Takpela, benda dah jadi pun.

Hmm..takpe, takpe. Esok dah nak jalan jauh. Huhu..rindunya kat sume orang. Lepas ni aku nak biar korang rindu kat aku pulak. Hehe..Cuti hujung minggu yang panjang. Best. Tapi minggu depan? Mungkin minggu yang sibuk bagi aku. Huhu..takpela. Rela jer!

2 Comments

Cek bat

Adeh, duduk lepak-lepak ni tetiba teringat lak. Bebudak trainee baru selalu je terkena bila aku ngan colleague lain suruh refer pada cheque butt (kaki buku cek). Sebab diction dia bunyi ‘cek bat’, maka memasing selalu salah tafsir.

Aku : Transaction yang ni korang takde details nye ke? Macam mana nak tau dia bayar apa nombor cek ni. Kalau kat voucher takde detail, referla kat cheque butt..(biasanya, cheque butt takde depan mata nak tunjuk kat diorang.)

Jawapan diorang dalam situasi berlainan dan batch trainee yang berlainan:

Trainee A : Kak, cek bat tu sape? (jawapan popular)
Trainee B: Kak, ada no telefon dia tak? Nanti saya call dia, tanya pasal transaction ni.
Trainee C : Kak, cek bat tu officer company ni eh?
Trainee D : Kak, cek bat tu handsome tak?

Yang pasti jawapan diorang biasanya mengundang gelak ketawa satu office. Kadang-kadang bila cerita ni sampai ke telinga manager aku, dia pun boleh gelak besar. Hai, bebudak...bebudak.. Korang ni memangla. Lurus macam pembaris. Muka pun innocent je bila tanya soalan-soalan tu. Aku tak berniat nak gelak pun. Tapi sebab rasa macam lawak, maka kitorang pun gelakla dengan seronoknya. Kekadang kesian gak, sebab rasanya setiap batch trainee ada je yang akan tanya soalan tu dan kena gelak ngan kitorang.

Sekarang ni, memang tunjuk terus mende alah tu kat diorang supaya diorang tak tertanya-tanya lagi. Haha...ingat ye kengkawan, kalau ada orang sebut pasal cheque butt jangan ingat Encik Bat pulak ye?

2 Comments

Hari 10sen sedunia...

Hari pertama bulan Disember atau bulan doblas. Bulan terakhir dalam tahun ni. Sekejap je rasanya dah nak abis tahun ni. Rasa macam baru semalam je masuk tahun baru 2006. Tahun depan dah masuk tahun 2007, bermakna umur tambah setahun lagi dan aku kena hadap semula kerja-kerja yang aku dah buat tahun ni. Itu jela flow nya tetiap tahun...Dan hari ni pulak merupakan hari yang betul-betul membosankan aku...

Pagi :
- Sampai office, macam biasa aku on pc, letak beg terus pergi belakang. Bersarapan dengan mak buyung.
- Siap sarapan, balik ke meja aku. Tengok monitor pc aku gelap. Napa eh? Try restart pun x berjaya gak. Lastly, boleh gak restart.
- Bila pc dah ok, aku dok melangut kat forum sat. Tengah khusyuk baca posting kat tagboard tetiba je pc aku padam berserta bunyi meletup. Terkejut + cuak dah aku masa tu. Aku dah agak, ni mesti pc aku yang problem ni.
- Tapinye, pc orang lain pun padam gak termasuk air-cond atas kepala aku sekali terpadam. Sangat-sangat blur pagi ni. Bila pc takde serta merta jadi blank, takleh wat keje.
- Then, tau-tau big bos dah hidupkan main switch. Aku tgk orang lain dah boleh on pc. Aku je yang terlopong, takleh nak on pc. Errgghhh...bosannyeee...
- Panggil technician (anak buah big boss je pun) tengokkan apa yang tak kena ngan pc aku ni. Sekali katanya, power supply problem. Aik, sume power supply tak suka kat aku ke? Hari tu laptop aku, la ni pc office lak...

Tengahari :
- Bosan tak tau nak buat apa. Kacau orang yang cuti hari ni. Hehe...
- Sambil tu tengok list nama potential client yang dah di jemput untuk seminar 16/12 ni.
- Call memana client yang kira ada good contact la ngan aku, cerita lebih kurang, keletong sikit-sikit. Adalah 2-3 client yang berminat nak datang seminar ni. Ish, tak baik menipu hari Jumaat ni. Dah tu, nak wat macam mana, lumrah orang Melayu kita ni, kalau tak kata wajib takkan datangnya. Semua nak mengelak je. Cost concious la kunun. Heh! Company yang bayar pun, bukan kena keluar duit sendiri...

Petang :
- After lunch, belek-belek kerja yang aku buat semalam. Tertanya-tanya gak ni, cpu aku mana?
- Bosan, pindah meja sebelah. Bawa kerja aku sekali. Kekononnya rajinla tu.
- Sebenarnya, nak guna tenet kat situ. On kan limewire, search lagu sofaz. Kekeh, ntah sejak bila layan lagu budak-budak ni tak taula. Downloadla, mana yang ada. Sambil tu, cari gak lagu-lagu lain. Sambung buat keje sikit
- Bosan buat kerja, bukak forum. Tengok ada sesi pujuk memujuk. Entah apa la yang di rajukkan dek si adik manja tu. Yang pasti, isu biskut lutut tak abis lagi dibincangkan. Glamer betul biskut tu kebelakangan ni.
- Hitung detik. Bila agaknya nak kul 5.30 ni. Bosan tahap gaban dah ni. Bila agaknya nak dapat balik cpu aku ni?

Kesudahannya? Satu hari suntuk aku tak boleh nak buat kerja hari ni. Mana taknya, hari ni sepatutnya department report dah complete. Tapi, semua data dok dalam pc. Hai, ni lah padahnya. Terlalu bergantung pada komputer. Yela, lain kali aku back up kat tempat lain ye? Itu pun kalau aku ingatla....Hehe...

Leave a comment
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.