Archive for November 2006

CINTA UMPAMA MENUNGGU BAS...

*Tak taula, cuba tepuk dada tanya diri sendiri....

Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas. Bila bas tu datang, awak nengok bas tu dan awak kata pada diri awak,"Eee... penuhnya... tak de tempat duduk." Jadik, awak katakan pada diri awak, "Saya akan tunggu bas yg lain." Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain. Kemudian, datang pulak bas yg kedua. Awak nengok bas tu dan awak akan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan." Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.

Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm... . tak de air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain." Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna. Dan kemudian barulah awak sedar bahawa... awak dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg awak nak. Walaupun yg datang tu adalah bas yang ber aircond, adakah awak dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak? Jadik, mengingini apa yg kita idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain,! kan? Sekiranya awak dapati "bas" itu tak sesuai dengan awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu. Tapi... saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti- nanti kan), awak tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak! Hahahaha... . Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN!

Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri. Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri awak. Dan bila awak berjalan, awak sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!

5 Comments

Pertarungan vs Cuci Mata

Sangat bestttttt....Hari ni aku dah dapat pengubat sangap. Baru boleh mentenet dengan tenang dan senang hati setelah beberapa hari terpaksa menyekang jam penggunaan tenet. Aku dah dapat adaptor baru. Huhu..Walaupun kena korban sikit, tak kisahla. Janji ada kualiti dan boleh pakai lama.

Masa nak pergi tadi aku tengok cuaca gelap, macam nak hujan. Aku pun dah bajet, ni mesti hujan lebat ni.Kalau pergi pun jalan mesti jem ni. So dok la lepak-lepak kat tingkap. Tengok ada acara pesan-memesan barang dari Melaka. Aku je yang malas nak pesan apa-apa. Tak mau menyusahkan adik manja tu. Tengok dia pun pening je ngan senarai pesanan barang. Ada biskut lututla, cencalokla, belacanla, macam-macam...Haha, sukati korangla. Malas nak campur. Adik manja, kalau rasa kereta tu tak muat ngan barangan pesanan mereka tu, suruh along sewa lori jela ye?

Bila aku tengok cuaca pun ok je, lepas maghrib je terus gerak ke kedai yang aku dah aim tu. Jalan boleh tahan jemnya walaupun tak hujan. Dalam hati dah doa bebanyak, janganla terjumpa ‘mereka’ yang aku tak mau jumpa kat area situ. Harap-harap sangat tak jumpa sebab memang dah lama tak jumpa diorang since aku tinggalkan mende tu beberapa bulan lepas. Sampai je parking lot, memang aku terus jalan tak toleh kiri kanan. Target cuma 1 je, kedai kat tingkat 4 tu.

Siap je beli, aku terus jalan keluar ke parking. Sambil-sambil tu cuci matala tengok barang-barang kat shopping complex tu. Rasa macam nak window shopping je tapi, tetiba terbayangkan muka-muka diorang. Hehe...Takpela, lain kali jela. Takpun pegila window shopping tempat lain ye? Masa nak keluar pulak, aku rasa pelik. Kenapa card slot machine ni takmo terima kad parking aku? Bukannya aku tak bayar, dah siap print lagi-paid cash. Cuak gile dah. Belakang aku je dah berderet 2 kereta. Ish, nape ni? Selalu ok je...Aku cuba terbalikkan kad tu. ACCEPTED! Hampeh, salah masuk rupanya. Haha, sengal lagi. Lepas tu terus tak toleh belakang, jalan terus. Selamatla tak ramai yang queue belakang aku tu. Kalau tak, mesti dah kena hon bertalu-talu.

Takpela, pengalaman tu. Nampak sangat dah lama tak datang situ, sampai mesin kad tu pun dah tak kenal aku. Eleh, alasan je tuh...Ni sume gara-gara gabra sebab nak melarikan dirila. Itula puncanya. Tu la, niat jahat lagi. Padan muka. Dahla, nak menyakat orang lak ni. Ada sesiapa yang nampak kaler purple ke? Hahak...

Leave a comment

Isnin yang malas...

Takde mood. Jadinya, entri pun terjangkit same.

1. Hari Isnin

Hari yang diiktiraf sebagai hari malas. Hari ni pun aku datang lambat. Punch card ngam-ngam pukul 8.57 pagi. 3 minit sebelum pukul 9. Oleh kerana dah termaktub hari ni hari Isnin, maka secara automatiknya mood untuk kerja pun zero. Apa pun, kena gagahkan diri gak sebab hari ni bos aku dah naik keje setelah seminggu dia bercuti. Fiu...

2. Power supply
Kelmarin aku baru discover, problem lap top aku berpunca daripada power supplynya yang dah ada crack kat wayarnya. Jadi semalam aku pun mulakan operasi mencari. Tapi malangnya semua kedai yang aku pergi takde yang suit dengan adaptor aku. Lastly, mamat kedai komputer terakhir yang aku pergi tu suggest aku pergi ACER directly. Aduhai, malasnya nak pegi bandar. Kalau tak cari power supply ni nanti aku pulak yang sangap. Huwa...10sen betulla...

3. Hosting
Ni satu lagi problem. Tak taula nape, setiap kali tukar hosting, lagu yang aku upload mesti tak bunyi. Haih, cemana ntah. Dah tukar code pun still tak boleh dengar lagi. Tak paham betul. Akhirnya, masih setia denga tripod, walaupun dah register 2 hosting lain.

4. 29/11
Aku dah tak nak ingat, tapi tetiap tahun kena lalui gak tarikh ni. Isk..isk..bila la nak immune ni? Wahai hati, tabahla ye?

Wahai En. mood, mana pegi? Janganla lari jejauh ye? Penat nak kejar ni nanti...

3 Comments

Kahwin?

Kebelakangan ni aku rasa kebanyakan blog yang aku singgah banyak sebut tentang kahwin. Hai, korang ni. Taula dah musim cuti sekolah ni. Maknanya kenduri kahwin pun memang merata la sana sini. Aku pun baru balik majlis kenduri kahwin course mate aku masa kat UTM dulu. Meriah. Dapatla jumpa kawan-kawan lama dan tak lupa juga soalan-soalan cepumas daripada kawan-kawan. :
A : Hai, sorang je ke? Takkan takde teman kot?
B : Kawan baik kau dah lepas ni. Kau bila lagi?
C: Bila aku nak rasa nasi minyak kau pulak?
D :Aku ni teringin nak rasa durian Segamat. Bila ek bleh pegi Segamat ni? Mana tau bleh makan nasi minyak sekali kat Segamat tu...

Fuh, soalan-soalan mencabar daripada kenkawan. Apa la korang ni. Relaksla, benda ni bukan aku yang control. Kadang kala kita dah rancang baik-baik, tapi hasil di penghujungnya? Zero! Jadinya, jangan terlalu berharap yang aku akan naik pelamin dalam masa terdekat ni. Benda-benda ni semua ketentuan Allah. Kita cuma mampu merancang, penentunya bukan kita.

Biasanya la kan, kebanyakan orang akan bagi jawapan-jawapan macam ni kat soalan-soalan kat atas tu:

1) Belum ada calon
2) Belum sedia nak pikul tanggungjawab
3) Duit belum cukup lagi :
4) Belum puas enjoy
5) Nak tolong mak ayah
6) Nak capai target sebelum kawin, cth nak beli rumah, kereta, etc.

Bagi alasan banyak mana pun, sampai bila pun tak kahwin. Tapi aku tertarik dengan alasan yang kedua tu. Dulu aku selalu gak guna alasan tu. Tapi pada aku sampai bila agaknya nak tunggu kita bersedia ye? Kalau nak tunggu bersedia sampai bila-bila agaknya aku tak kahwin. Cuma pada aku, bila jodoh sampai kita cubala sedaya upaya untuk jadi isteri atau suami dambaan pasangan. Fuh, cakap macam berpengalaman je. Yo-yo oh je...

Apa pun Selamat Pengantin Baru untuk pasangan Mazita ngan Fauzi. Semoga berbahagia dan berkekalan ke akhir hayat. Amin...

3 Comments

Ular ke Ulat?

Macam mana agaknya perasaan jadi bos bila staff tak buat kerja yang dipertanggungjawabkan eh? Mesti bengang dan marah yang teramat kan? Yela, kita diberi gaji untuk buat kerja, tapi, kita tak buat kerja seperti yang di amanahkan. Dari sudut kita pulak, macam mana agaknya rasa bila di bayar gaji tapi kita tak buat kerja? Memangla best buat kerja senang kan? Tak buat kerja tau2 hujung bulan dapat gaji. Kalau dah memang skop kita kerja macam tu kira okla, memang bestla. Tapi, halal ke gaji yang kita dapat tu bila kita tak buat kerja yang di amanahkan kepada kita? Aku bukanlah pandai sangat dan tak berhak pun nak hukum orang macam tu. Tapi aku bengang bila jumpa orang-orang yang macam ni. Tak rasa bersalah ke makan duit macam tu? Lagi-lagi kalau yang dah ada anak isteri, bagi makan anak-anak duit hasil macam tu. Kalau anak-anak degil, suka melawan cakap mak ayah, jangan salahkan orang lain. Kalau anak tak pandai belajar pun jangan salahkan orang lain. Cermin-cerminkan diri kita. Apa yang kita dah buat dan bagi makan apa pada anak-anak tu. Sebab daripada makanan tu lah yang bakal membentuk perkembangan anak-anak. Anak-anak tu jugalah yang bakal mewarisi genetik kita. Silap-silap perangai kita pun akan diwarisi mereka. Ish, nauzubillah. Mudah-mudahan kita sama-sama beringat ye...

Ish, aku pun tak paham dengan perangai orang kita ni. Memang suka makan hasil subsidi agaknya. Manja. Dahla masa belajar pun kerajaan tanggung. Subsidi tu. Bila dah kerja pun manjanya tak hilang lagi. Hey, wake up everyone! Cuba buka mata luas-luas. Berapa banyak peluang yang kita dah lepaskan dan di ambik oleh orang lain? Dan, berapa ramai pulak yang nakkan peluang tu tapi tak ada peluang untuk mereka? Itu pun masih tak nampak lagi? Tak nampak ke atau buat-buat tak nampak? Cubala buat sesuatu yang dapat beri makna untuk diri sendiri dan orang lain di sekeliling kita. Susah ke? Rezeki takkan datang bergolek la. Kita yang kena berusaha keras. Pernah tak dengar quotes ni :

“Allah takkan mengubah nasib seseorang tu melainkan dia sendiri berusaha untuk merubahnya.”

Jadi, cuba-cubalah berusaha membuat sesuatu dengan usaha sendiri. Sekurang-kurangya kita nampak keringat yang kita curahkan atas usaha kita tu dan mudah-mudahan ia bakal memberi impak dan makna kepada orang lain di sekeliling kita. Insya Allah...

Untuk seseorang tu (walaupun aku tau dia takkan baca entri ni), cuba-cubalah jadi orang yang amanah. Jangan buat kerja masa bos ada je. Pepandaila cari kerja kalau takde kerja. Ingatla, DIA sentiasa memerhatikan kita. Hanya DIA yang mengetahui segalanya...

Leave a comment

Selamat Ulangtahun...

Aku rindukannya...
Terlalu rindukannya...
Biar pun dah lama dia tinggalkan aku
Aku tetap rindukannya..
Tiada siapa yang dapat gantikan kedudukan dia dalam hati aku

Walau telah lama dia tinggalkan aku,
Sisa kenangannya masih banyak bersamaku.
Terima kasih atas segalanya,
Segala kasih sayang dan pengorbanannya yang tiada tandingan,
Biar di renggut ombak,
Kasihmu tetap utuh untuk anak-anak..
Terima kasih emak..

***

Buat emak,
Walau saya tak sempat berbakti,
Tapi saya bersyukur,
Dengan pengorbanan emak,
Saya dah penuhi cita-cita saya,
Dan mungkin harapan emak,
Supaya saya dapat baiki taraf keluarga kita,
Di mata orang-orang yang pernah memandang rendah kita dulu.

Terima kasih atas segala jasa dan kasih sayang mak,
Walau tak sempat membalas,
Insya Allah, saya akan sentiasa titipkan doa untuk mak dan abah.
Ampun dan maaf untuk mak dan abah,
Sekiranya ada perbuatan saya kat dunia ni,
Yang menyeksa mak dengan abah kat sana,
Semoga Allah sentiasa merahmati mak dan abah di sana...
Al-Fatihah...

.:.Selamat Ulangtahun Kelahiran buat emak...

Leave a comment

Cash On Delivery

Memang betulla kan, apa-apa perbuatan kita kat dunia ni akan dapat balasan cash on delivery. Sekejap je dapat balasannya. Subhanallah, besar sungguh kuasa Allah tu. Aku janji lepas ni aku takkan buat lagi. Walau sekecil mana pun pertolongan yang di minta aku akan tolong, insya Allah. Cuba sebaik mungkin. Kalau dengan kawan-kawan aku boleh tolong kenapa bila family mintak tolong berat sangat nak tolong? Hmm..masalah aku tadi cuma aku tak bawak kereta je masa pergi beraya. So, bila pertolongan tu diperlukan aku tak berupaya nak menolong. Aduhai, hasilnya masa nak balik tadi kereta aku tak boleh start. Cuak juga aku masa tu.

Sedaya upaya aku cuba berlagak tenang waktu tu. Macho la kunun. Try start 2-3 kali pun x jalan. Aku dah buntu dah. Nyaris-nyaris nak call officemate aku. Tapi, bila keluar kereta aku jadi pelik. Kenapa tetiba alarm aku bunyi. Check punya check rupanya, aku tertekan lock sebelum aku tutup pintu kereta. Haha, rasa sengal yang teramat masa tu. Takpela, pengalaman tuh. Lain kali sebelum masuk kereta, sila pastikan anda tak memegang button hijau kat kunci kereta anda tu ye. Nanti kereta takleh start. Ingat ye? Haha..

Hari ni aku nak merajukla. Merajuk dengan si pinky. Benci betul. Cari punya cari satu JB tak jumpa. Sedara dia yang sulung tu ade plak. Ish, suma ejen cuti ke hari Sabtu minggu ni? Takpela, betul-betul merajuk ni. Boikot dia. Nanti tunggu si purple (ye ke purple?) baru beli sekali pinky. Padan muka aku. Sangap tak? Sangap tak? Huwaaa...

P/s : Lupa lak, untuk cik myra mop: walaupun kertas peperiksaan prinsip akaun tahun dedolu tu takde soalan objektif sekurang-kurangnya seksanya cuma sekejap. Zaman kami cuma1 paper je ye. Takde kertas 1 dan kertas 2. Huahuahua.... Selamat menempuhi kesengsaraan espiem...

2 Comments

Ungu

Sakitla kepala aku ni. Penangan kena hujan. Sensitif betul sekarang ni. Tapi sekarang ni pun memang musim orang demam. Officemate aku pun dah 2-3 orang yang demam + selesema. Mungkin virus tu dah merebak ditambah pulak dengan cuaca sejuk je setiap hari sekarang ni. Lagi tambahan air cond lak atas kepala aku tuh. Lagila menambahkan perisa + perencah demam. Isk, tak maula demam. Nanti rasa tak produktif langsung, duduk je berbungkus atas katil. Tidakkkk la ye, mudah2an tidak.

Mesti pelik kan kenapa tajuk entri tu ungu. Hehe...bukannya apa deh, sekarang ni tengah syok layan satu lagu Ungu nih. Tajuknya Tercipta Untukku. Rasanya sebelum ni dah ada orang bagi lagu ni kat aku, tapi aku tak ambik port sangat. Cuma baru-baru ni aku terdengar lagu ni kat radio, barula aku teringat. Thanks ye Airin, bagi lagu ni dulu. Meh layan je...

“Aku ingin engkau slalu…Hadir dan temani aku…Di setiap langkah…Yang meyakiniku…Kau tercipta untukku… Sepanjang hidupku…”

Ha, satu lagi kan, nak bagitau kat sesape yang sangap 110 tuh, 110 bukanlah berwarna ungu ye. Hehehe...

Rasa macam nak tido je ni. Tapinye nak kena jumpa Lucas dulu pukul 11.30 ni. Ngantuknye...Mana satu ni eh?

2 Comments

Adik ooo adik....

Kisah di suatu pagi:

Adik : Mak Nim, adik nak makan ubatla...Adik rasa macam nak demam lagi ni.
Mak sedara : Nantila kejap dik. Tunggu papa balik bawak sarapan. Lepas sarapan adik makanla ubat. Adik ni ye ke nak makan ubat ni? Semalam bukan dah escape makan ubat ke?
Adik : (Sambil tersengih) Ala, tapi adik da lapar ni. Semalam kan, papa ada beli coklat dengan milo kat Giant tau. Mana ek?
Mak sedara : Ha, kan semalam dokte dah pesan, adik takleh makan benda-benda manis, nanti tonsil adik bengkak. Ala, tunggula..kejap lagi papa balikla tu.
Adik : Ala, adik nak jugak. Mak Nim mana tau, adik ngan papa je yang jumpa dokte semalam. Adik nak cari sendirila macam ni. Mana ek? (sambil selongkar dapo).
Mak sedara : Adik ni degilla. Kalau papa marah nanti Mak Nim tak tau.
Adik : Yey...adik dah jumpa. Mak Nim nak sikit x?
Mak sedara : Suka hatila dik, jangan nak rasuah lak...

Selang setengah jam.

Papa : Adik, jom makan. Lepas ni baru boleh makan ubat.
Adik : Ok papa. Adik nak gula boleh x? Letak dekat kuah roti canai ni.
Mak sedara : Aik, ingat dok Kelantan ke dik? Biasa orang kat sana je makan kuah roti canai bergula ni.
Adik : Ala Mak Nim, adik pernah makan macam tu la kat Terengganu hari tu masa ikut papa balik. Bolehla...
Papa : Adik, kan dokte dah pesan. Adik takleh makan manis-manis. Nanti kalau tonsil adik bengkak, boleh kena bedah tau.
Adik: Bedah? Bedah tu macam mana papa?
Papa : Bedah tu kan, nanti dokte tu potong leher adik. Adik nak?
Adik : Tak nak la papa...Takut...
Papa : Ha, tau pun. Cepat makan, nanti boleh makan ubat.
Adik : (Dok belek-belek je roti canai depan mata, tapi tak makan pun).
Papa : Adik, makanla. Nanti kang boleh makan ubat. Ni mesti taktik tak mau makan ubat ni.
Adik : (Tersengih)
Aku : Hai, adik...adik...(sambil geleng kepala)

Tu antara kerenah anak buah aku yang sorang ni. Kelakar gak bila layan minah sengal sorang ni. Ada je kerenah dia yang akan buat kitorang satu family tergelak. 2 hari duduk rumah aku ni ada je onar yang dia buat. Tapi tula, sekurang-kurangnya terisi jugakla masa bila layan dia ni.

Teringat lak cerita manager aku pasal anak-anak dia. Kata dia anak no 2 ni memang banyak onarnya. Lepas tu jenis yang pandai menjawab, akal panjang. Samela dengan si adik ni. Pening jugak layan budak ni. Perangai macam Shin Chan pun ye gak. Suka berfikir macam orang dewasa fikir. Agaknya memang budak2 zaman sekarang macam ni kot? Mencabar sungguh budak2 zaman sekarang ni..

Lepas ni aku akan jarang-jarang la jumpa si adik ni sebab dia akan berpindah ke Terengganu. Cuti sekolah ni pindahla dia. Huhu...sedih lak sebab dia ni antara anak buah yang rapat ngan aku. Walaupun dia ni agak-agak sengal tapi seronok melayan budak ni. Seronok melayan onar dia. Kadang-kadang aku terpikir gak, ruginya tak sempat nak pedajal makcik2 aku macam tu dulu. Kalau tak mesti aku akan jadi salah seorang anak buah yang paling diingati sampai hari ni. Hehe..kuar tanduk dah ni.

Tapi kan, kalau anak buah aku yang umur 9 tahun tu dah macam tu punya mencabar kerenahnya, agaknya anak aku nanti macam mana pulak kerenahnya ye? Hmm...

Leave a comment

Serabut

Pening! Serabut rasa kepala ni. Rasa macam nak lari, nak menyuruk daripada semua orang. Tah pape je kan? Banyak sangat yang nak di dulukan. Tak tau nak capai yang mana satu. Semuanya penting, semuanya nak kena bagi priority. Camne nak buat ni ye??? Tepuk kepala jap...

Waktu-waktu camnila rasa best je cuti lama. Bagi cuci otak dari semua perkara yang memeningkan ni. Tapi, boleh ke? Bos approve ke? Jangan mimpila cik kak...siapkan keje yang berlambak tu dulu baru boleh cuti. Hai, apa nak buat?

Sekarang ni rasa macam nak berhenti kerja pun ada (perasaan biasa bila rasa tension ngan keje) . Tapi sebenarnya sayang sangat ngan kerja + tempat kerja sekarang ni. Biarla, insya Allah selagi rezeki aku masih kat situ, aku stay je kat situ. Cuma kekadang rasa macam nak cuba internal audit lak. Tapi internal audit ni yang tak bestnya aku tak dapat tgk industrial variety macam external audit. Sekarang ni boleh jumpa macam-macam jenis company dengan kepelbagaian industri. Seronok sket. Tapi sengalnye banyak. Lumrahla tu, mana ada keje yang senang kan?

Apa-apa ntah merapu malam ni. Meh sambung keje meh...

Leave a comment

Kekeringan....

Adeh, lama gak tak update blog ni ye? Hehehe...Kesibukan telah melanda diri. Mintak maaf untuk sesiapa yang tak dilayani sewajarnya kebelakangan ni ye. Nak cerita apa ye? Takde idea nak update apa sebenarnya ni walaupun banyak hal yang dah berlaku 2-3 menjak ni. Sibuk dengan open house dan juga hal-hal sendiri. Persediaan nak sambung sekolah, kerja, macam2 lagila. Rasa macam tak cukup waktu nak selesaikan semuanya. Tapi insya Allah, moga semuanya dapat di selesaikan bila sampai waktunya. Argh, kekeringan idea dah ni....Ops, sebelum terlupa. Nak wish gud luck untuk semua yang nak amek exam. Buat sehabes baek ye...

------------------------------------------------------------------------------------------------

KUPU-KUPU SYURGA

Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.

Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya. Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?" Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu." Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi." Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu." Wallahua lam bissawab.

Leave a comment

SPM

Tetiba rasa terpanggil lak nak recall memori zaman dedolu. Hehe...SPM? Orang kata antara perjuangan terbesar dalam hidup. Aku setuju sesangat. Normal la kan? Hidup kita ni ada peringkat2nya. So SPM ni salah satu daripada peringkat2 hidup kita. Antara detik mencabar dalam hidup. Masa nilah ada macam-macam hal yang lalu depan mata. Sedangkan dalam masa yang sama kita kena berjuang untuk peperiksaan besar ni.

Masa ambik SPM dulu, rasa macam banyak sangat cabaran dan dugaannya. Masa ni tgh berperang dengan diri sendiri. Mistaken identity. Mencari identiti diri yang sebenarnya. Apa yang aku nak dalam hidup aku. Huhu..Mencabar sungguh. Macam2 perasaan ada masa tu. Tapi syukurlah, sebab aku di kelilingi kawan-kawan yang banyak menyokong. Pada diorangla tempat meluah apa yang aku rasa masa tu. Hmm..tetiba rindu pulak kat suasana tu.

Bila kenang2 balik zaman sekolah ni macam-macam rasa ada. Rasa seronok, kelakar, boring, menyampah, happy...macam2 lagilah rasa yang ada. Kalau jumpa kawan2 lama zaman sekolah memang tak abislah cite pasal zaman sekolah ni. Kadang2 aku pernah terpikir, best gak kan kalau boleh rewind masa tu then select the best moments je. Tapi mustahilla boleh buat macam tu kan? Mengarut je aku ni. Biarkan berlalu~~rasa cam lagu Wings lak. Aku dah cukup bersyukur dengan hidup sekarang. Jadi manusia berguna hasil daripada mistaken identity tuh..Hahaha...

So entri ni sebenarnya untuk adek mop yang nak amik espiem (SPM) tak berapa lama lagi. Gud luck. Jangan tensi2 ye. Cherish the moments. Lepas ni dunia kita takkan sama macam masa zaman sekolah. Dunia baru sedang menanti kat luar tu. Rasa2 nak tutorial PA mehla akak tolong, tapi sebelum tu kenala bagi pengerasnya. Bak mai dodol Melaka!!! Hahaha....

Dengar lagu ni teringat lak kenangan zaman form 5 :
~Kau tahu betapa ku sayang padamu...hanya bidadari sebagai ganti....~

3 Comments
Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.