Rahsia Lima Jari

1.Cuba tengok jari anda. Genggam kuat2 angkat ke atas sambil laung.."Allahu Akbar". Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung.

2. Luruskan jari ke depan dlm keadaan terbuka Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan solat lima waktu jangan kita abaikan.

3.Letakkan tangan di atas meja, perhatikan. Mula daripada jari kelinking yg kecil kerdil, mcm manusia apa benda pun akan mula daripada kecil kemudian membesar dan terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Apa pun yang kita perbuat bermula daripada yang kecil. Kegagalan mendidik pada usia muda akan beri kesan yang besar pd masa depan.

4.Kemudian tengok jari kedua, jari manis. Mcm tu jugak la dengan usia remaja..semuanya manis mcm jari manis. Masa remaja kita selalu di duga dengan cabaran dugaan. Hanyan iman takwa akan tunjukkan jalan kebenaran.

5.Jari ketiga jari yang paling tinggi, jari hantu ibarat alam dewasa kita. Pada usia 30-an kita dah punya status ekonomi dan karier yg stabil tetapi kita kena lebih berhati-hati sebab masa ni la banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu jealous dan macam2 hantu lagi. Kalau gagal kawal emosi khuatir kita masuk ke perangkap nafsu dan syaitan. Jadi kita kena la lipat gandakan ibadat.

6. Jari telunjuk - Jari ni lah yg mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggam kesemua jari kecuali telunjuk dan lihat betapa gagahnya telunjuk sebagai penunjuk arah, jadi contoh tauladan kepada jari2 sblm ni. Macam tu jugak dgn kita perlu jadi 'role model' kepada generasi baru.. jadi pembimbing yg kaya dgn idea bernas dan pemikiran yang bagus.

7.Akhir sekali renung la ibu jari.. besar atau gemuk pendek berbanding yang lain tetapi ia menunjukkan kematangan dan kehebatan yg membanggakan. Kalau ada ibu jari semua urusan lancar tapi bayangkan kalau takde ibu jari... nak gengam atau pegang sesuatu cukup susah.. nak pegang sudu pun susah. Kepada generasi muda, nak buat2 apa rujuk la kat orang tua atau berpengalaman. Kalau kita patuh pd petunjuk mereka,maka bolehla kita katakan "good" atau "yes" sambil 'thumbs up' itulah rahsia kejayaan kita.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.